Με χαμόγελα, ευχές και τον δήμαρχο παρόντα σε πολλά σχολεία έγιναν οι αγιασμοί στις τέσσερις ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Με χαμόγελα, ευχές και τον δήμαρχο παρόντα σε πολλά σχολεία έγιναν οι αγιασμοί στις τέσσερις ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών

11 Σεπτεμβρίου 2023

Με χαμόγελα, ευχές και τον δήμαρχο παρόντα σε πολλά σχολεία έγιναν οι αγιασμοί στις τέσσερις ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Nα σκεφτούν τους συμμαθητές τους που δεν πήγαν σήμερα στον αγιασμό και να «μάθουν να εκτιμούν όσα έχουν» κάλεσε τους μαθητές ο Μητροπολίτης Νεαπόλεωνς και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε σήμερα για να σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών καθαρά και φροντισμένα και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γεμάτους χαμόγελα και αισιοδοξία.

Στους αγιασμούς που άρχισαν από νωρίς το πρωί σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια δίπλα στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, την πρόεδρο της σχολικής Επιτροπής Α’ βάθμιας εκπαίδευσης και αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς και Οικονομικών Αλεξάνδρα Τερζίδου και τον πρόεδρο της σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλο Κουσαγιαννίδη, βρέθηκαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όλοι οι αντιδήμαρχοι και πλήθος συνεργατών του δημάρχου.


Στον αγιασμό του ΓΕΛ Πεύκων έδωσε το «παρών» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και ο Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο κ. Βαρνάβας κάλεσε τα παιδιά να αναλογιστούν όσα περνούν οι συνομήλικοί τους στις πληγείσες περιοχές και τους κάλεσε «να μάθουν να εκτιμούν όσα έχουν».


Στον αγιασμό του 2ου γυμνασίου Πεύκων παραβρέθηκε ο διευθυντής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρουμπίδης ο οποίος έκανε λόγο για σχολείο-κόσμημα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και ειδικά για τη Δυτική πλευρά της πόλης. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα σχολείο που προωθεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, ο κ. Ρουμπίδης μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Σίμο Δανιηλίδη τα τελευταία 25 χρόνια από όποιο πόστο ορίστηκε να υπηρετεί την εκπαίδευση.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, αφού ευχήθηκε στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας μία χρονιά γεμάτη με αγάπη, υγεία και καλή πρόοδο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχολικό συγκρότημα του 2ου γυμνασίου Πεύκων που το χαρακτήρισε στολίδι για την ευρύτερη περιοχή. «Ένα σχολείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα ιδιωτικά και τα βάζει κάτω όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά εισπράττοντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους μαθητές. Ο δήμαρχος μίλησε ακόμη για την κλιματική κρίση και το επόμενο στάδιο που είναι το κλιματικό χάος στο οποίο, όπως επισήμανε, δυστυχώς πηγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πίστευαν πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες. Αναφερόμενος στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία κάλεσε μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσέχουν το περιβάλλον, να λαμβάνουν μέρος σε δράσεις περαιτέρω πρασινισμού του σχολείου και της γειτονιάς τους και αναφέρθηκε σε μία παλιά ινδική παροιμία σύμφωνα με την οποία «δεν κληρονομήσαμε τη γη από τους παππούδες μας αλλά τη δανειστήκαμε από τα εγγόνια μας».


Όσο για τις δράσεις που φέρνουν τον πολιτισμό στα σχολεία και τα παιδιά πιο κοντά στην πολιτιστική δημιουργία ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις συναυλίες και παραστάσεις που παρακολουθούν δωρεάν οι μαθητές από την ΚΟΘ και το ΚΘΒΕ (με το Κρατικό το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μόλις ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά θέματα από πλευράς του θεάτρου).


Τέλος ο δήμαρχος υπενθύμισε στους εκπαιδευτικούς τους γονείς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές ότι στο δήμο μας υπάρχει η «Πυξίδα» που είναι ένα κέντρο πρόληψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης το οποίο παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όσους αντιμετωπίσουν θέματα bullying, εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα, διατροφικές διαταραχές, και φυσικά ζητήματα εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες ή το αλκοόλ.


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει ο αγιασμός στα 4ο-11ο Δημοτικά σχολεία και 9ο Νηπιαγωγείο Συκεών όπου η έναρξη της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την έναρξη προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Με αφορμή το νέο πρόγραμμα, στο πρώτο κουδούνι παραβρέθηκαν συμβολικά μέλη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) του δήμου Νεάπολης-Συκεών συνοδευόμενα από στελέχη των δομών. Ο δήμαρχος αναφερόμενος στο πρόγραμμα σημείωσε ότι είναι «άλλο ένα βήμα της τοπικής κοινωνίας μας με γνώμονα στη συμπερίληψη» και κάλεσε στο πλάι του τη Σόνια, ένα άτομο με αναπηρία προκειμένου να ευχηθούν από κοινού καλή χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.