Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου πάμε Βαλκανική Πλατεία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου πάμε Βαλκανική Πλατεία

25 Αυγούστου 2023

Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου πάμε Βαλκανική Πλατεία

Αφιερωμένη στον Γιώργο Μιχαήλοβιτς η φετινή τελετή έναρξης στα Συμμαχικά με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και ελεύθερη είσοδο

Το μοναδικό ηχόχρωμα των Βαλκανίων ετοιμάζεται να κατακλύσει για 24η συνεχή χρονιά την Βαλκανική Πλατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μία πλατεία ανοιχτή σε όλους γεμάτη πολιτισμό και μηνύματα για την ειρηνική συμβίωση των λαών.


Παίρνοντας τη σκυτάλη του πολιτισμού από τα Μερκούρεια, η Βαλκανική Πλατεία 2023 περιμένει να μας ταξιδέψει σε έθιμα, ακούσματα, γεύσεις, εμπνεύσεις και δημιουργίες, από αυτές που χαρίζουν στα Βαλκάνια τη μοναδικότητά τους.


Από την Δευτέρα 4 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών που επιμένει να αναζητά τους κρίκους στην αλυσίδα που ενώνει τον πολιτισμό της ξεχωριστής χερσονήσου των Βαλκανίων, είναι έτοιμος να παρουσιάσει και φέτος σε μικρούς και μεγάλους ένα πολύχρωμο μωσαϊκό τέχνης και παράδοσης.


Ένα υψηλής αισθητικής καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά σχήματα, τραγουδιστές, μουσικούς, χορευτές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, γεμίσει για μία εβδομάδα το Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης στην περιοχή Στρεμπενιώτη, προσελκύοντας όπως κάθε χρόνο χιλιάδες μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας. Ευανθία Ρεμπούτσικα, Δημήτρης Μπάσης + Kalliope, Ιουλία Καραπατάκη, Δημήτρης Μυστακίδης, “Baklava” (Βόρεια Μακεδονία), Era Rusi - Ylli Baka (Αλβανία), παραδοσιακά Χορευτικά Συγκροτήματα, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών και η Ημέρα Κύπρου δίνουν μια μικρή γεύση του προγράμματος που ετοιμάστηκε με πολλή αγάπη και μεράκι.


Παράλληλα, στους χώρους των περιπτέρων θα παρουσιάζουν τις δράσεις τους μη κερδοσκοπικές εθελοντικές, κοινωνικές και οικολογικές οργανώσεις, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ με ιδιαίτερη φροντίδα έχει διοργανωθεί ένα ιδιαίτερα προσεγμένο παιδικό πρόγραμμα που αναμένεται να γίνει πόλος έλξης για τα παιδιά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, με όλες τις δραστηριότητες να προσφέρονται δωρεάν.


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Οι Δρόμοι των πεχλιβάνηδων» η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας σε συνεργασία με τη φωτογραφική λέσχη του δήμου Παύλου Μελά.«Συναπάντημα ελπίδας, επικοινωνίας και δημιουργικότητας»«Η Βαλκανική Πλατεία χωράει όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού από τη γειτονική, χαρισματική και θορυβώδη χερσόνησο. Τα σύνορα δεν ήταν ποτέ εμπόδιο στον πολιτισμό γι’ αυτό κι εμείς στηρίζουμε τόσα χρόνια αυτό το συναπάντημα ελπίδας, επικοινωνίας και δημιουργικότητας» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσκαλώντας τους πολίτες κάθε ηλικίας να απολαύσουν «το παραδοσιακό βαλκανικό ηχόχρωμα με τις μουσικές, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, και τις πολύχρωμες προτάσεις που αγαπάμε όλοι εμείς που γεννηθήκαμε, κατοικούμε, ζούμε κι εργαζόμαστε, περνάμε λύπες και χαρές, αναταράξεις και γαλήνιες περιόδους σε αυτή την παράξενη γειτονιά του κόσμου».
Η τελετή έναρξης της φετινής Βαλκανικής Πλατείας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, θα κουβαλά μία γλυκόπικρη αίσθηση, με την συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ να είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που συμβόλισε με ολόκληρη τη ζωή του την ελληνοσερβική φιλία. Ο φύλακας του Ζέιντελικ Γιώργος Μιχαήλοβιτς έφυγε φέτος για το τελευταίο του ταξίδι και ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ίδιο και την οικογένειά του η ξεχωριστή εναρκτήρια μουσική εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.


Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της Βαλκανικής Πλατείας εδώ.


Προπώληση εισιτηρίων εδώ.