Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληττόμενο λαό της Ουκρανίας

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληττόμενο λαό της Ουκρανίας

6 Μαρτίου 2022

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληττόμενο λαό της Ουκρανίας

Μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για συμμετοχή στο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, και πρόσκληση συμμετοχής στο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη στον Λευκό Πύργο

Τα είδη πρώτης ανάγκης και τα σημεία συγκέντρωσης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Προσκλητήριο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον πληττόμενο λαό της Ουκρανίας απευθύνει στην κοινωνία η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου, με εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός και οι Υπηρεσίες του δήμου για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.


Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης σύσκεψης φορέων και προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης συμμετείχε και ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, που βρίσκεται στη Γαλλία για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετέφερε την ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση των δήμων για συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό, όπως επίσης και μήνυμα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου.


«Ο λαός της Ουκρανίας, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην ανεξάρτητη χώρα τους, εδώ και μέρες βιώνει πολύ σκληρές καταστάσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες ενός αδικαιολόγητου πολέμου. Ο άμαχος πληθυσμός, που με αξιοπρέπεια δίνει τη μεγάλη μάχη του, πλήττεται ιδιαίτερα εν μέσω βομβαρδισμών, στερούμενος των απαραίτητων και αναγκαίων μέσων και αγαθών υλικών επιβίωσης. Αυτές τις στερήσεις, ως πολιτισμένος και δημοκρατικός λαός, οφείλουμε να περιορίσουμε επιδεικνύοντας στον υπέρτατο βαθμό την ευαισθησία μας και την κοινωνική μας αλληλεγγύη. Όπως το ίδιο κάναμε με δυναμισμό και ενθουσιασμό σε παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος, έτσι και τώρα θα βρεθούμε δίπλα στον λαό της Ουκρανίας συγκεντρώνοντας την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη τροφίμων, υγιεινής και φαρμάκων», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας «τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν στο μεγάλο κίνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τονίζει επίσης ότι «η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να είναι σταθερή και αμετακίνητη στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας και ενάντια σε κάθε εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος, και όχι να λειτουργεί αλά καρτ, όπως συμβαίνει εδώ και 48 χρόνια από το 1974 με την εισβολή και κατοχή έως και σήμερα μεγάλου τμήματος εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καμία συνέπεια εναντίον του εισβολέα και του κατακτητή».


Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022, στις 5 μ.μ., στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην πλατεία του Λευκού Πύργου φορείς και οι δήμοι ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης.


Συγκέντρωση βοήθειας


Στο πλαίσιο συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, από την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022, η ανθρωπιστική βοήθεια θα συγκεντρώνεται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του δήμου, και συγκεκριμένα στο:


• Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ειρήνης 19, Πεύκα

• Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Παύλου // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ηπείρου 9, Αγ. Παύλος

• Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Ελ.Βενιζέλου 125, Νεάπολη, περ. Στρεμπενιώτη

• Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεων // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Στρ. Στ. Σαράφη & Ι.Μιχαήλ 1, Συκιές (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)


Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως καθορίστηκαν από τις ουκρανικές Αρχές, ενδεικτικά είναι τα εξής:


♦ Ιατροφαρμακευτικό υλικό (αιμοστατικά, αλοιφές εγκαυμάτων, αντιϊσταμινικά φάρμακα, αντιπυρετικά, αντισηπτικά, γάζες, αντιφλεγμονώδη, επιστρώματα, ισοθερμικές κουβέρτες, λευκοπλάστ, παυσίπονα, σύριγγες με βελόνες, φλεβοκαθετήρες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, οινόπνευμα, φυσιολογικοί οροί, μη υδραργυρικά θερμόμετρα, βακτηριδιακά επιθέματα, ορμονικές αλοιφές, επιθέματα ματιών, υποθερμικές σακούλες, παρακεταμόλη, αντισηπτικά μετά από τραυματισμό, κ.ά.),

♦ Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες,

♦ Παπλώματα και κλινοσκεπάσματα,

♦ Είδη βρεφικής φροντίδας (πάνες, κ.ά.),

♦ Βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα,

♦ Είδη ατομικής υγιεινής,

♦ Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, παξιμάδια, κ.ά.),

♦ Φακοί, μπαταρίες


Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «η συγκέντρωση βοήθειας αφορά αποκλειστικά και μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι είσπραξη χρημάτων. Η διαδικασία, δε, θα εξελίσσεται με κανόνες διαφάνειας στην παράδοση και παραλαβή των ειδών με την έκδοση διπλού παραστατικού, ενώ τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στις ουκρανικές διπλωματικές Αρχές.