«Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους αποτελεί πλήγμα στη διεθνή νομιμότητα»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους αποτελεί πλήγμα στη διεθνή νομιμότητα»

14 Μαρτίου 2022

«Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους αποτελεί πλήγμα στη διεθνή νομιμότητα»

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και η εκστρατεία αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει μία σαφή και σταθερή θέση υπέρ της ειρήνης και της προάσπισης του διεθνούς δικαίου. Οφείλει να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια λήξης του πολέμου και αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην άμυνα και την ασφάλεια», αναφέρει σε Ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών. Όπως τονίζεται στο Ψήφισμα (8.3.2022), το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία, «η χώρα μας «πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ομογένειας και να προχωρήσει σε ένα σχέδιο ενίσχυσής της μετά τον πόλεμο. Πρέπει να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες του πολέμου αξιοποιώντας το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, το οποίο πρέπει να διευρυνθεί με τη συνέχιση της μίσθωσης των υφιστάμενων διαμερισμάτων και την έγκριση μίσθωσης νέων που θα φιλοξενήσουν οικογένειες από την Ουκρανία».


Παράλληλα, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και η εκστρατεία αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, που ανέλαβε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συγκέντρωση της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη τροφίμων, υγιεινής και φαρμάκων για τον λαό της Ουκρανίας, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του δήμου.


• Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ειρήνης 19, Πεύκα

• Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Παύλου // 8 π.μ.-5 μ.μ.

Ηπείρου 9, Αγ. Παύλος

• Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Ελ.Βενιζέλου 125, Νεάπολη, περ. Στρεμπενιώτη

• Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεων // 8 π.μ.-4 μ.μ.

Στρ. Στ. Σαράφη & Ι.Μιχαήλ 1, Συκιές (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)


Ακολουθεί ολόκληρο το Ψήφισμα:


Ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία


Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους αποτελεί πλήγμα στη διεθνή νομιμότητα.

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και απειλεί την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαμορφώνει το πλαίσιο ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού και καλλιεργεί το σπόρο ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Η Ευρώπη ζει ημέρες πολέμου.


Η Ουκρανία είναι το νέο θύμα στο βωμό της προώθησης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών συμφερόντων. Η Ρωσία απαίτησε, απείλησε και επιτέθηκε με σφοδρότητα, προκειμένου να αλλάξει το status στην ευρύτερη περιοχή. Η πολεμική μηχανή του Πούτιν προελαύνει σκορπώντας το θάνατο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τη δυστυχία.


Ο κόσμος βιώνει ένα ανησυχητικό αναθεωρητισμό ο οποίος επιχειρεί να ανατρέψει διεθνείς κανόνες και συμφωνίες και να αλλάξει με βίαιο τρόπο τα σύνορα.


Οι αναθεωρητικές προσεγγίσεις του Πούτιν αφορούν την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Αφορούν όμως κυρίως την Ελλάδα η οποία απειλείται ευθέως από την Τουρκία ή οποία εδώ και καιρό αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.


Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να θέσει με απόλυτο τρόπο το ζήτημα των απειλών που δέχεται από την γείτονα.


Η Διεθνής Κοινότητα (Ο.Η.Ε., Ε.Ε., ΝΑΤΟ) οφείλει να είναι σταθερή και αμετακίνητη στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για το απαραβίαστο των συνόρων κάθε χώρας και ενάντια σε κάθε εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος, και όχι να λειτουργεί αλά καρτ, όπως συμβαίνει εδώ και 48 χρόνια από το 1974 με την εισβολή και κατοχή έως και σήμερα μεγάλου τμήματος εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καμία συνέπεια εναντίον του εισβολέα και του κατακτητή.


Σήμερα η ειρήνη πλήττεται από τη βία του πολέμου. Το ίδιο πλήττεται και η παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομικές κυρώσεις που αποφασίζονται έχουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ενεργειακή κρίση θα βαθαίνει και το κόστος είναι υψηλότατο. Οι ασύμμετρες απειλές που εκτοξεύονται προοιωνίζουν κι έναν δραματικό οικονομικό πόλεμο. Κανείς δεν ξέρει σήμερα για πόσο χρόνο θα ζούμε τις συνέπειες του.


Στο βάθος αυτής της πολεμικής σύγκρουσης βρίσκονται οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι τελικά πληρώνουν την κρίση. Αυτοί οι λαοί ορθώνουν το ανάστημα τους, όπως οι Ουκρανοί πολίτες, μπροστά στην απολυταρχία του Πούτιν και κάθε άλλου που επιθυμεί να μιμηθεί τον Ρώσο τσάρο.


Αυτοί οι λαοί αντιστέκονται στον πόλεμο και τον φασισμό, με όποιο προσωπείο φοράει.


Ο ελληνικός λαός είναι αλληλέγγυος στον ουκρανικό και σε κάθε λαό που γίνεται θύμα στο βωμό γεωστρατηγικών συμφερόντων.


Σήμερα οι ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας πολιορκούνται και βομβαρδίζονται.


Έλληνες ομογενείς συγκαταλέγονται στα θύματα του πολέμου. Οι εκατό χιλιάδες Έλληνες στην Μαριούπολη, την Οδησσό, την Χερσώνα, τον Σαρτανά και αλλού είναι εγκλωβισμένοι και ανυπεράσπιστοι.


Η Ελλάδα πρέπει να έχει μία σαφή και σταθερή θέση υπέρ της ειρήνης και της προάσπισης του διεθνούς δικαίου.


Σε αντίθεση με τις οικονομικές, στοχευμένες κυρώσεις, είναι παντελώς λάθος ένα αντίστοιχο εμπάργκο στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός έρχονται να ενώσουν τους λαούς, ο ρωσικός πολιτισμός δεν ανήκει ούτε στον Πούτιν, ούτε σε κανέναν άλλον ηγέτη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.


Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν την ρωσική ηγεσία αντί να την αποδυναμώνουν, καθώς τις αξιοποιεί για το δικό της απαράδεκτο αφήγημα.


Η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια λήξης του πολέμου και αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας.

Πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην άμυνα και την ασφάλεια.

Πρέπει να θέτει με συστηματικότητα και επιμονή τα ζητήματα του κυπριακού και της αμφισβήτησης της εδαφικής της ακεραιότητας και της απαιτούμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ομογένειας και να προχωρήσει σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της μετά τον πόλεμο.

Πρέπει να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες του πολέμου. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και να διευρυνθεί με τη συνέχιση της μίσθωσης των υφιστάμενων και τη μίσθωση νέων διαμερισμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα, γενναία μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Το δημοτικό συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό συγκεντρώνοντας την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη τροφίμων, υγιεινής και φαρμάκων.

Φωτογραφίες