«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022» Αυλαία με το γέλιο εκατοντάδων παιδιών…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022» Αυλαία με το γέλιο εκατοντάδων παιδιών…

23 Αυγούστου 2022

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022» Αυλαία με το γέλιο εκατοντάδων παιδιών…

Σίμος Δανιηλίδης: Θεσμός σοβαρός, διαχρονικός, σημείο πολιτισμικής αναφοράς

Αναβολή για τη σημερινή παράσταση, από αύριο η συνέχεια με το «Μάθημα Ιστορίας»

Μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη γέλια και χαμόγελα μικρών παιδιών, άναψε τα φώτα της ράμπας για τα φετινά, 28α «Μερκούρεια», που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Ως θεατρικός θεσμός έχει καθιερωθεί, ως πολιτισμικό γεγονός επιβεβαιώνει τη δυναμική του κάθε χρόνο.


Φέτος, η πρεμιέρα έγινε με την παιδική παράσταση «Ο Γαργαληστής» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και οι κερκίδες του Ανοιχτού Δημοτικού Θεάτρου Συκεών «Μάνος Κατράκης» γέμισαν με περισσότερα από 200 μικρά παιδιά που απόλαυσαν το ταξίδι του γαργαληστή -ενός κεφάτου ‘‘κλέφτη’’, που έπαιρνε το γέλιο και το μοίραζε όπου αυτό έλειπε.


Στην πρεμιέρα τους χθες, Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης», τα 28α «Μερκούρεια» φιλοξένησαν περισσότερους από 400 θεατές και με δεδομένη την ποιότητα και το ειδικό βάρος των επόμενων παραστάσεων, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο πετυχημένη.


«Σας καλωσορίζω στα 28α ‘‘Μερκούρεια’’, μια εκδήλωση που έχει γίνει πολιτιστικός θεσμός. Το 1995, ως δήμος Συκεών, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό, διαχρονικό, σοβαρό, επετειακό, παρότι κατηγορηθήκαμε για μικρομεγαλισμό και εκδηλώσεις με ευκαιριακό χαρακτήρα. Το ότι είμαστε όλοι σήμερα εδώ, μετά από 28 χρόνια, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα σχόλια», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και ππρόσθεσε: «Κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται εδώ τα αγαπημένα θεατρικά παιδιά της Μελίνας, τα ΔΗΠΕΘΕ, η οποία τα ίδρυσε. Ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού το 1981, θέση που κατείχε για δέκα χρόνια, γεγονός που την έχει κάνει τη μακροβιότερη υπουργό πολιτισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία. Εκτός από τα ΔΗΠΕΘΕ, στον θεσμό συμμετείχαν και οι δυο μεγάλες εθνικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς, μετά τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου, οι διάδοχοι του στο Εθνικό Θέατρο δεν έκριναν σκόπιμο να στείλουν κάποια παράσταση στα ‘‘Μερκούρεια’’, αντίθετα με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας που είναι στο πλευρό μας κάθε χρόνο».


Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «η πορεία του θεσμού μέσα στο χρόνο, απέδειξε πως όλα όσα λέγονταν κι ακούγονταν περί μικρομεγαλισμού και ευκαιριακών καταστάσεων, έπεσαν στο κενό. Τα ‘‘Μερκούρεια’’ καθιερώθηκαν, έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες παραστάσεις, που τις παρακολουθήσαν δεκάδες χιλιάδες θεατές. Η φετινή πρεμιέρα για εμάς είναι ακόμη πιο όμορφη. Οι κερκίδες του θεάτρου είναι γεμάτες με μικρά παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον μας, το χαμόγελο και το γέλιο τους ομορφαίνουν τον κόσμο. Ευχαριστούμε εσάς τους γονείς τους που τα φέρατε, σας ευχαριστούμε που ήρθατε και στηρίζετε τα Μερκούρεια».


Στην πρεμιέρα ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστος Γαλανός, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Καλτσίκας και Βασίλης Πολιτσίνος.


Από αύριο η συνέχεια των παραστάσεων


Λόγω των προβλεπόμενων έκτακτων καιρικών συνθηκών, η παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, που επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου, μεταφέρθηκε για τις 2 Σεπτεμβρίου 2022.


Έτσι, το πρόγραμμα των 28ων «Μερκουρείων» θα συνεχιστεί από αύριο, με τις παραστάσεις τωου επόμενου διήμερου να είναι οι εξής:


ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα από την Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Το «Μάθημα Ιστορίας» εμπνέεται από την Μικρασιατική καταστροφή και ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. Με αφορμή, λοιπόν, ένα ιδιότυπο μάθημα Ιστορίας, το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα μεταφέρει στο παρόν το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της Ιστορίας με το σήμερα.


«Πότε αρχίζει κανείς να είναι πρόσφυγας; Το να είσαι πρόσφυγας είναι μια ιδιότητα ή μια ψυχολογική κατάσταση;». «Ο καθένας μπορεί να πάθει προσφυγιά κατά τη διάρκεια του βίου του, να ξεριζωθεί από τον τόπο του ή από τον ίδιο του τον εαυτό, τις επιθυμίες του, τα όνειρα του….».


ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022


«Δελησταύρου και Υιός»

των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ


ΤΟ ΕΡΓΟ: Μετά την επιστροφή του γιου του Γιώργου που σπούδαζε στη Σουηδία, ο Αντώνης Δελησταύρου, χήρος εδώ και χρόνια, αλλά κοτσονάτος ακόμα, του αναθέτει τη διεύθυνση του εργοστασίου, για να απαλλαγεί ο ίδιος και για να ξαναφτιάξει την προσωπική του ζωή. Κάθε φορά όμως που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, βρίσκει μπροστά του τον ίδιο πάντα αντίζηλο, τον γιο του.


Όπως όλες οι κωμωδίες του Σακελλάριου και του Γιαννακόπουλου, έτσι κι αυτή διακρίνεται για τον γρήγορο διάλογο, την καλοστημένη δράση και τον έντονο λαϊκό χαρακτήρα και προβάλλει το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει ακόμη και στα πιο δραματικά θέματα.

Φωτογραφίες