«Όλα τα παιδιά του κόσμου χωράνε στην παρέα μας!»: Βιωματικό εργαστήρι στα θερινά ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Όλα τα παιδιά του κόσμου χωράνε στην παρέα μας!»: Βιωματικό εργαστήρι στα θερινά ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

14 Ιουλίου 2023

«Όλα τα παιδιά του κόσμου χωράνε στην παρέα μας!»: Βιωματικό εργαστήρι στα θερινά ΚΔΑΠ  του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» έπαιξαν και τραγούδησαν με τα παιδιά στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων

Τα παιδιά των θερινών ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών ξέρουν πλέον πολύ καλά πως όποτε υποδεχθούν στο δήμο τους παιδιά που θα έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς είτε μόνα τους είτε με τις οικογένειές τους θα τα αγκαλιάζουν και όλα μαζί θα εστιάσουν στα στοιχεία που τα ενώνουν.Άλλωστε οι αγαπημένες συνήθειες τους όπως πχ να απολαύσουν μία πίτσα είτε ένα παγωτό, ή να κολυμπήσουν στο κολυμβητήριο είναι αγαπημένες συνήθειες και του Ντάνιελ από την Αλβανία, της Aΐντα από τη Συρία, του Ντιμίτρι από την Ουκρανία, της Γούρα από τη Νιγηρία.Αυτό επιβεβαιώνουν και οι ζωγραφιές καλωσορίσματος που ετοίμασαν για λογαριασμό όλων των προσφυγόπουλων οι ειδικοί του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα».


Το νόημα το είχε εκφράσει πολύ νωρίτερα ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος «Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό ο κύκλος θα γινότανε πολύ-πολύ μεγάλος και ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ».Στη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων τα παιδιά των θερινών ΚΔΑΠ μαθαίνουν τους λόγους για τους οποίους τα προσφυγόπουλα εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν και να μοιραστούν εμπειρίες, βιώματα, αλλά και αγαπημένες συνήθειες των συνομήλικων τους από άλλες χώρες. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι απλά παιδιά που τους ενώνει η μουσική, ο χορός, το τραγούδι και θέλουν να γελάνε, να παίζουν, να τραγουδάνε. Όλα τα παιδιά έχουν ίδια συναισθήματα, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν ζουν, ότι χρώμα κι αν έχουν, σε όποια θρησκεία κι αν πιστεύουν. Με όποια συνθήκη κι αν φτάνουν στη χώρα μας, είτε πρόσφυγες είτε μετανάστες εμείς απλώνουμε το χέρι και τους αγκαλιάζουμε» τονίζει με αφορμή το βιωματικό εργαστήρι του Ιουλίου η αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», ψυχολόγος, Μαρία Κυριακίδου. Μέσω της δράσης επισημαίνεται εξάλλου πως είναι σημαντικό τα παιδιά στον τόπο που υποδέχεται πρόσφυγες να προσκαλούν τα προσφυγόπουλα που φτάνουν εκεί να ενταχθούν στην παρέα τους.


Ο κύκλος των βιωματικών εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.