Η Δενδροφυτεία του αύριο θα είναι μία όαση πρασίνου κι ένας δημόσιος χώρος-μαγνήτης για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη
Πίσω στα Νέα11 Ιουλίου 2023
Δημότες κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν με παρατηρήσεις και προτάσεις στην παρουσίαση της μελέτης που έγινε χθες
Ένας ενιαίος δημόσιος χώρος πρασίνου με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αποτελούμενος από πολλές αυτόνομες «γειτονιές» με κατασκευές διαφόρων δραστηριοτήτων για κάθε ηλικία τον οποίο θα διατρέχει μία βασική διαδρομή ενός χιλιομέτρου, είναι η κεντρική ιδέα της ανάπλασης της Δενδροφυτείας.
Χώροι παρατήρησης, παιδικές χαρές, περιστερώνες, roller park, χώροι εκγύμνασης ενηλίκων, υπαίθρια τραπέζια πινγκ πονγκ, χώροι συνάθροισης και εκδηλώσεων αλλά και ξύλινα οικολογικά τραπέζια για πικ νικ είναι ορισμένα από τα στοιχεία της ταυτότητας που θα αποκτήσει ο χώρος.
Η εικόνα από το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, αφού εφόσον τελειώσουν τα διαδικαστικά και αρχίσουν οι εργασίες το έργο θα ολοκληρωθεί σε 15 με 18 μήνες, παρουσιάστηκε σ’ ένα από τα πιο γνώριμα σημεία του δημοτικού Άλσους Συκεών, στο πλάτωμα δίπλα από το αναψυκτήριο.
Η μελετητική ομάδα της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης που παρουσίασε τα σχέδια της για τη νέα Δενδροφυτεία, προσδιόρισε τις χρήσεις της στους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές καλωσορίζοντας τον κόσμο και τους μελετητές μίλησε για το στόχο που έθεσε ο δήμος για την ανάπλαση της Δενδροφυτείας: «Φιλοδοξία μας είναι ο χώρος που θα προκύψει να προσελκύει όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να εμπλουτιστεί το πράσινο της περιοχής που ειδικά το καλοκαίρι αποτελεί μία μοναδική όαση δροσιάς».
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τις αναμνήσεις που έχουν όλοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τη Δενδροφυτεία, αποκάλυψε μάλιστα πως κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος έχουν φυτεύσει ορισμένα από τα δέντρα που απολαμβάνουμε σήμερα. «Είχαμε φωτισμένους δασκάλους» είπε, μνημονεύοντάς τους ονομαστικά, «γι’ αυτό μας προέτρεπαν να φυτεύουμε και να φροντίζουμε δεντράκια. Φυσικά και οι προηγούμενες γενιές, όπως για παράδειγμα η γενιά των Λαμπράκηδων, φύτευσαν κι εκείνοι συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Δενδροφυτείας». Συνεχίζοντας τη βουτιά στο παρελθόν αλλά στο πιο πρόσφατο, ο δήμαρχος θυμήθηκε ότι στην πρώτη του θητεία, το 1994, τα δέντρα της Δενδροφυτείας σώθηκαν από μία σοβαρή ασθένεια όταν κατόπιν γνωμοδότησης επιστημόνων του ΑΠΘ, η περιοχή ενισχύθηκε με γόνιμο χώμα που μεταφέρθηκε από τις εργασίες ανέγερσης του Παπαγεωργίου.