Σίμος Δανιηλίδης: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Μιχαήλοβιτς – Έφυγε ένας πιστός φύλακας του Ζέιντελικ και της ελληνοσερβικής φιλίας

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Σίμος Δανιηλίδης: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Μιχαήλοβιτς – Έφυγε ένας πιστός φύλακας του Ζέιντελικ και της ελληνοσερβικής φιλίας

3 Ιουλίου 2023

Σίμος Δανιηλίδης: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Μιχαήλοβιτς  – Έφυγε ένας πιστός φύλακας του Ζέιντελικ και της ελληνοσερβικής φιλίας

Στα συμμαχικά κοιμητήρια όπου υπηρέτησε αδιαλείπτως από το 1960 ως το 2014 θα γίνει μέσα στην εβδομάδα η ταφή του

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε το απόγευμα της Κυριακής ο φύλακας του Ζέιτενλικ Γιώργος Μιχαήλοβιτς, κλείνοντας με τον θάνατό του μία ολόκληρη εποχή για τα Συμμαχικά Κοιμητήρια και ένα κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης.


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γιώργου Μιχαήλοβιτς αναφερόμενος στην μεγάλη προσφορά του για περισσότερο από μισό αιώνα. «Μία προσφορά την οποία ως δήμος προλάβαμε να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε την εμβληματική μορφή του Ζέιτενλικ εν ζωή σε μία συγκινητική τελετή το 2016. Τότε ο ίδιος ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς ήταν που συγκλόνισε όσους έδωσαν το «παρών» στο κλειστό θέατρο Συκεών με έναν ύμνο στην ελληνοσερβική φιλία: ‘Οι Σέρβοι έχουν μόνον τον Θεό και τους Έλληνες’, είπε τότε και καταχειροκροτήθηκε», επισημαίνει ο δήμαρχος και καταλήγει: «Θα θυμόμαστε πάντα την εμβληματική μορφή του με το δίκοχο και το στρατιωτικό χιτώνιο και θα έχει πλέον μία θέση στην καρδιά μας δίπλα στις χιλιάδες ψυχές που αναπαύονται στο Ζέιτενλικ. Άλλωστε οι μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες που οργανώνουμε εκεί κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας αυτό τον στόχο έχουν. Να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Φέτος αυτή η μουσική εκδήλωση στα συμμαχικά θα είναι αφιερωμένη στον πιστό φύλακα του Ζέιτενλικ, τον άνθρωπο που τίμησε με τη ζωή του την ελληνοσερβική φιλία».


Ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς συνέδεσε τη ζωή του με τα συμμαχικά Κοιμητήρια αφού γεννήθηκε εκεί από πατέρα φύλακα, ενώ φύλακας ήταν και ο παππούς του. Ο ίδιος ανέλαβε υπηρεσία το 1960 και υπηρέτησε αδιαλείπτως ως το 2014. «Εγώ εκεί πέρα γεννήθηκα, στο Ζέιτενλικ. Φύλακας είμαι, ο τρίτος στη σειρά. Ο παππούς μου λεγόταν Σάββας Μιχαήλοβιτς, ο πατέρας μου ήταν επίσης φύλακας και πέθανε το 1960, εγώ λέγομαι Γιώργος, Τζόρτζε στα σερβικά», είχε πει στην εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.



Το 2014 τον είχε τιμήσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο τότε Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αποδίδοντάς του το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας. Το 2021 το ΥΠΕΞ της Σερβίας του απένειμε το βραβείο «Μητέρα Σερβία».


Χαρακτηρίστηκε «φύλακας της μνήμης» και συνόδευσε με τη χαρακτηριστική μορφή του τις αναμνήσεις όλων των επισκεπτών του Ζέιτενλικ για περισσότερο από μισό αιώνα. Υποδέχθηκε προέδρους, πρωθυπουργούς πατριάρχες αλλά κυρίως απογόνους παλιών πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών αλλά και τους τελευταίους πολεμιστές που επιβίωσαν των μαχών. Στην είσοδο του μαυσωλείου είχε πάντα αφημένα ένα πακέτο άφιλτρα σέρβικα τσιγάρα όπως εκείνα που κάπνιζαν οι στρατιώτες στα μέτωπα και λίγη σερβική σλιβοβίτσα, κέρασμα στη μνήμη των πεσόντων. 


Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Κυριακής. «Η δια βίου επιθυμία του ήταν να πάρει σερβικό διαβατήριο και η επιθυμία αυτή εκπληρώθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο υπουργός. 


Η κηδεία του Γιώργου Μιχαήλοβιτς θα γίνει μέσα στην εβδομάδα στα κοιμητήρια του Ζέιτενλικ εκεί όπου έζησε ολόκληρη τη ζωή του, δίπλα στους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τη μνήμη των οποίων τίμησε για πάνω από πέντε δεκαετίες.