Τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου έμαθαν πώς να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου έμαθαν πώς να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

30 Ιουνίου 2023

Τα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου έμαθαν  πώς να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

♦ Δύο γιατροί του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησαν για τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών και έλυσαν απορίες σχετικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου

«Τα κουνούπια δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη γη γιατί και αυτά, όπως και όλα τα έμβια όντα, επιτελούν έναν ρόλο. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τα ενοχλητικά και μερικές φορές επικίνδυνα τσιμπήματά τους». Αυτή ήταν η ουσία της ενημέρωσης που έκαναν στα μέλη του ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου δύο γενικοί γιατροί του τμήματος Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η Ιωάννα Παύλου και η Γλυκερία Δαδάκου.


Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Παύλου, κουνούπια δεν υπάρχουν μόνο όπου υπάρχει πάγος, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με αυτά. Στη συνέχεια έδωσε ορισμένες οδηγίες προφύλαξης οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι γνωστές όπως π.χ να μην ποτίζουμε γλάστρες και κήπους το σούρουπο γιατί η υγρασία «τραβάει» τα κουνούπια, να προτιμούμε τις κίτρινες λάμπες για τα μπαλκόνια και τις αυλές, να μην φοράμε έντονα χρώματα και αρώματα γιατί λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα κουνούπια και να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικές λοσιόν, σπρέι ή ταμπλέτες.




Σε ό, αφορά τον Ιό του Δυτικού Νείλου οι δύο παθολόγοι ξεκαθάρισαν ότι από τους 10 ανθρώπους που θα τσιμπήσει ένα μολυσμένο κουνούπι οι δύο ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα όπως κακουχία ή κόπωση, και σε μικρότερο ποσοστό πυρετό και πτώση επιπέδου συνείδησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά για όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή σε σταθερή βάση, ενδείκνυται η εξέτασή τους από γιατρό.


Όλα τα αντικουνουπικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σούπερ μάρκετ και φαρμακεία) είναι εγκεκριμένα σύμφωνα με τις γιατρούς. Απαντώντας σε ερώτηση για πιο «οικολογική» αντικουνουπική προστασία η κ. Δαδάκου είπε ότι την παρέχουν συγκεκριμένα αρωματικά φυτά τα οποία βέβαια έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.




Καταλήγοντας, τόσο η κ. Παύλου όσο και η κ. Δαδάκου διαβεβαίωσαν ότι το τριετές πρόγραμμα κουνουπιών εκτελείται κανονικά από την Περιφέρεια και τόνισαν ότι εφόσον κάνουμε όσα πρέπει δεν χρειάζεται πανικός για την πιθανότητα μολυσματικού τσιμπήματος από κουνούπια.


Τις γιατρούς υποδέχθηκαν εκ μέρους του ΔΚΚΠΑ η αντιπρόεδρος Σοφία Ανδριανίδου και η νοσηλεύτρια του δημοτικού Ιατρείου Αγίου Παύλου Ευαγγελία Γάκη.