Επιστολή Δανιηλίδη στον Εισαγγελέα: Να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για τις πλημμύρες
Πίσω στα Νέα19 Ιουνίου 2023
«Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τώρα για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές» αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
Τις βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας, των συναρμόδιων υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών για τις καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναδεικνύει με επιστολή που πρόκειται να αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Δανιηλίδης «τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου θα μπορούσαν να είχαν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της έντασής τους αλλά και της απουσίας ουσιαστικών αντιπλυμμηρικών έργων στην πόλη, που έχει αφήσει ειδικά τη Δυτική Θεσσαλονίκη έρμαιο των έντονων καιρικών φαινομένων.
»Ως δήμος, χωρίς να ανήκει στις αρμοδιότητές μας η αντιπλημμυρική προστασία, ήμασταν από τα ξημερώματα του Σαββάτου επί ποδός στους δρόμους, στους χειμάρρους και στις γειτονιές που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, οι αντιδημαρχίες Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων με επικεφαλής τους αντιδημάρχους Τάσο Τσακιρίδη και Στέλιο Γκατζέ και τη βοήθεια της ΕΔΟΜΑΚ, καταβάλλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί και να προστατευθούν πρώτα οι ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια οι περιουσίες των δημοτών μας.
Εικόνα έκτακτης ανάγκης βέβαια παρουσίασε ολόκληρη η πόλη καθώς ποτάμι θύμιζε ακόμη και η Β. Όλγας, ενώ πολυδιαφημισμένα σχετικά καινούρια έργα όπως η περίφημη υπόγεια διάβαση Μακρυγιάννη τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας νερού. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε λίγες ώρες η πόλη δέχτηκε 84 χιλιοστά νερού, το τριπλάσιο ενός συνήθους μήνα! Όμως οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων όπως έχουν επανειλημμένως ζητήσει οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Παύλου-Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη καθιστούν υπόλογους τους καθ΄ ύλην αρμοδίους που σύμφωνα με το νόμο είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΥΑΘ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο κ. Δανιηλίδης υπενθυμίζει πως ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει προτείνει ειδικά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου του 2022 την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ για τη διεκδίκηση ενός δικτύου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων. Μάλιστα, η σχετική επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στο πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτεζίδη είχε κοινοποιηθεί ταυτόχρονα στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, σε όλους τους δημάρχους Κεντρικής Μακεδονίας και στην ΕΥΑΘ.
«Η ανάγκη θωράκισης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με την προώθηση των αναγκαίων έργων προβάλει για άλλη μια φορά επιτατική» σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει:
«Το φαινόμενο της σφοδρής βροχόπτωσης του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν θεωρείται φυσιολογικό για Ιούνιο με τα μέχρι πρότινος δεδομένα αλλά δυστυχώς με την κλιματική κρίση θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται για έκτακτο ή για μεμονωμένο φαινόμενο.
Η εικόνα των χειμάρρων που παρουσίασαν οι δρόμοι, οι καταστροφές γεφυριών, οι πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα αλλά και ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών που ελλοχεύει εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ορμητικών νερών δεν μπορεί παρά να μας κάνει να ανησυχούμε πραγματικά και να εκπέμπουμε SOSγια τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών πριν να είναι αργά.
Το χρήσιμο για την κοινωνία και τους πολίτες είναι, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά από όποιο μετερίζι κι αν υπηρετούμε τους πολίτες, να είμαστε Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς. Να προλαμβάνουμε κι όχι να διαπιστώνουμε τις καταστροφές και να τρέχουμε πίσω τους κατόπιν εορτής.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κλιματική κρίση φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει ότι τα φαινόμενα αυτά ήδη εκδηλώνονται και θα εκδηλώνονται πλέον σε τακτική βάση ενώ θα παρουσιάζονται όλο και πιο έντονα.
Μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη η οποία επεκτείνεται και αναπτύσσεται πάνω σε υποδομές περασμένων δεκαετιών σε συνδυασμό με τα τσιμεντοποιημένα ρέματα, και ένα ανεπαρκές και ελλιπές δίκτυο όμβριων υδάτων δυστυχώς στο εξής θα «πνίγεται» με πολύ πιο ήπια φαινόμενα από την βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα.
Στην πόλη μας συζητάμε την τελευταία εικοσαετία για την αντιπλημμυρική προστασία. Ερίζουμε για τις αρμοδιότητες τις συναρμοδιότητες και τις ευθύνες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς χέρια. Από τον ΟΑΘ στην ΕΥΑΘ και μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν στην ΕΥΔΕ και έπειτα στην Περιφέρεια η οποία αναθέτει την συντήρηση στην ΕΥΑΘ, ταυτόχρονα όμως και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στα ρέματα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα επειδή όσα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού ανήκουν στην ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, κάποια τμήματα αυτών έχουν παραχωρηθεί στους δήμους και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για όσα βρίσκονται στις παρυφές του Σέιχ Σου συναρμόδια και είναι η δασική υπηρεσία.
Την τελευταία εικοσαετία γίνονται μελέτες και σχεδιάζονται οι υποδομές που χρειάζονται, χωρίς ωστόσο να προωθείται η κατασκευή των απαραίτητων έργων και να οριστικοποιείται ένα σαφές σχήμα διαχείρισης, συντονισμού και εποπτείας».
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπενθυμίζει ότι στη συνάντηση που συγκάλεσε η ΠΕΔ - Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν πρωτοβουλίας του τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδίκησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και ενός σχεδίου άμεσων δράσεων για την αποφυγή των καταστροφών από τα έντονα φαινόμενα η ΕΥΑΘ δεν εκπροσωπήθηκε καν…
Όπως σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης το επικαιροποιημένο Master Plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Μάιο του 2022, είναι το πιο πρόσφατο σχέδιο που έχει κατατεθεί από την πολιτεία.
«Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου είχα επισημάνει ότι αφού συζητήσουμε τις αντιρρήσεις ή τις επιμέρους διαφωνίες πρέπει να προχωρήσουμε και να απαιτήσουμε την άμεση προώθηση βασικών υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων» αναφέρει στην επιστολή και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι εννέα μήνες μετά τίποτε δεν άλλαξε».
Επιπλέον, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών χτυπάει το καμπανάκι για τις προσβάσεις στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Φιλύρου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «κανείς δεν θα ήθελε ούτε καν να φανταστεί πώς θα μπορούσε να κινηθεί ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο μεταφέροντας κάποιο σοβαρό περιστατικό μέσω των πλημμυρισμένων δρόμων, χειμάρρων και κατεστραμμένων γεφυρών όπως αυτοί είχαν διαμορφωθεί από τις βροχές του Σαββατοκύριακου».
«Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τώρα για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Τότε θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις» καταλήγει ο Σίμος Δανιηλίδης και ζητά από τον εισαγγελικό λειτουργό τη διερεύνηση και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για «ολιγωρίες, κακοτεχνίες, ελλείψεις σε προγραμματισμό και καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης».