Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Στις 15 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Στις 15 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

9 Ιουνίου 2023

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Στις 15 Ιουνίου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου  Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Στην εκδήλωση που προγραμματίζεται για το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και σωματείων του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν με την επισημότητα που αρμόζει στην περίσταση τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών που έχει τοποθετηθεί στο πάρκο Μνήμης (μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου-Ανδρέα Παπανδρέου-Ναυπάκτου).


Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και ομιλίες εκπροσώπων ποντιακών και μικρασιατικών σωματείων και ομοσπονδιών, ενώ μετά τα αποκαλυπτήρια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας.


Θα ακολουθήσει δρώμενο-αφιέρωμα στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με τίτλο: «Σφαγή των νηπίων της Σάντας» στο οποίο ο δημοφιλής πόντιος καλλιτέχνης Αλέξης Παρχαρίδης θα ερμηνεύσει τραγούδια και μοιρολόγια του Πόντου συνοδευόμενος από τη λύρα του Δημήτρη Πιπερίδη. Στο ρόλο του αφηγητή ο αγαπημένος πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.


Στη συνέχεια θα ακουστεί ένα τραγούδι-θρήνος για την καταστροφή της Σμύρνης το γνωστό «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» με τον Γιάννη Τσάμη στο τραγούδι και την αφήγηση και την Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου στην πολίτικη λύρα.


Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση χορών από τον Πόντο και τη Μικρασία.
Σίμος Δανιηλίδης: Εκπληρώνουμε το καθήκον μας


Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση και την απόδοση στους δημότες δύο προσφυγικών συνοικιών, της Νεάπολης και των Συκεών, ενός εμβληματικού έργου γλυπτικής που τιμά την ιστορική μνήμη εκφράζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


«Με μεγάλη χαρά λάβαμε την απόφαση για τη δημιουργία του μνημείου, με ακόμη μεγαλύτερη είμαστε έτοιμοι να το παραδώσουμε στους δημότες μας ικανοποιώντας όχι μόνο τα σχετικά αιτήματα των ποντιακών και μκρασιατικών συλλόγων αλλά εκπληρώνοντας και το καθήκον που έχουμε όλοι μας στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από τις θηριωδίες του νεότουρκων. Παράλληλα τιμούμε και τον μεγαλειώδη αγώνα των προσφύγων που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή».


Μοναδικό έργο


Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο είναι έργο του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Τσάρα, ο οποίος φυσικά θα δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, και έχει τη μορφή κεκλιμένης στήλης ύψους 6 μέτρων, προκειμένου να ξεχωρίζει μέσα στο αστικό τοπίο με τις ψηλές πολυκατοικίες.
Σύμφωνα με περιγραφή του δημιουργού στην κορυφή του υπάρχουν επτά φωτισμένα πουλιά για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης. Στη βάση της στήλης υπάρχουν δύο απεικονίσεις: Στη μία πλευρά απεικονίζεται το δράμα των Πόντιων και στην άλλη των Μικρασιατών τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους και παρουσιάζονται σαν ένα.


Info


Πότε: Πέμπτη 15 Ιουνίου, 8.30 το βράδυ


Πού: Πάρκο Μνήμης (Ρήγα Φεραίου-Ανδρέα Παπανδρέου-Ναυπάκτου)