Αύριο η πρώτη «Κυριακή στο Άλσος» – Δείτε το πρόγραμμα με τις δωρεάν δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αύριο η πρώτη «Κυριακή στο Άλσος» – Δείτε το πρόγραμμα με τις δωρεάν δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

3 Ιουνίου 2023

Αύριο η πρώτη «Κυριακή στο Άλσος» –  Δείτε το πρόγραμμα με τις δωρεάν δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

Στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) και στο Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ), το ραντεβού του δήμου με τους μικρούς του φίλους

Αύριο, πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, είναι και η πρώτη Κυριακή στα άλση για το δήμο Νεάπολης-Συκεών που προσκαλεί όλα τα παιδιά 4 έως 12 ετών, να λάβουν μέρος σε δεκάδες πρωτότυπες δράσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κυριακές στο Άλσος», που διοργανώνει και φέτος.


Το Πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) και αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από γονείς και παιδιά, η συμμετοχή των οποίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση του θεσμού με νέες πρωτοβουλίες.


Δημιουργική Ρομποτική, διαδραστικές μουσικές παραστάσεις,Family Yoga, βιωματικά περιβαλλοντικά εργαστήρια και εικαστικές δράσεις, επιστημονικά παιχνίδια και πειράματα, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά προγράμματα συναισθηματικής ενδυνάμωσης και σύνδεσης με τη Φύση, συνιστούν αυτή τη μοναδική δράση που, από τις 4 Ιουνίου και κάθε Κυριακή του Ιούνη, θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους και τις οικογένειές τους να ανακαλύψουν τον πολύτιμο θησαυρό που η φύση χαρίζει στη ζωή μας.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη οι δράσεις στα άλση της περιοχής με επίκεντρο τα παιδιά έχουν στόχο να αναδείξουν τη ζωτική σημασία που έχει το πράσινο στη ζωή μας.


«Οι Κυριακές στο Άλσος υπογραμμίζουν την θεσμοθέτηση του Ιουνίου ως μήνα του περιβάλλοντος και παράλληλα τον καθιστούν σημείο αναφοράς των προσπαθειών που καταβάλουμε διαχρονικά ώστε να κερδίσουμε τη μάχη του πρασινισμού του δήμου αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης» αναφέρει υπενθυμίζοντας ότι η πόλη μας έχει τη μικρότερη αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη «πρόκειται για έναν ξεχωριστό τρόπο για να γνωρίσουμε, να αισθανθούμε και να ζήσουμε αλλιώς το Άλσος. Μέσα από τις Κυριακές στο Άλσος επιχειρούμε να εξοικειώσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά και ολόκληρη την οικογένεια για τη σπουδαιότητα που έχει το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του στη ζωή μας».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης επικεντρώνεται στην επιχείρηση ανάδειξης τόσο του Άλσους των Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ) όσο και του Άλσους Συκεών της περίφημης Δενδροφυτείας που «αξίζει να ζωντανεύουν ως χώροι εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους αλλά και ως πόλοι έλξης επισκεπτών».


Το Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ), το παλιό φημισμένο κτήμα του Τζέκη Άμποτ, αποτελεί ένα «ζωντανό μνημείο», τμήμα της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν ιστορικό Βοτανικό Κήπο με πλούσια βιοποικιλότητα, μία σύνθεση αρχιτεκτονικής και βλάστησης, με καλλιτεχνική και ιστορική σημασία, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.


Το Δημοτικό Άλσος Συκεών, γνωστό ως Δενδροφυτεία, αποτελεί έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, μια όαση δροσιάς και ξεκούρασης μέσα στη πόλη, χώρο ιδανικό για περίπατο, πικνίκ αλλά και αθλητισμό, τον οποίο καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι, ακόμη και από την ευρύτερη περιοχή. Στο Άλσος λειτουργεί αναψυκτήριο από το πρωί έως τα μεσάνυχτα, όπως και ένα από τα ωραιότερα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης, το «ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ».


Πρόγραμμα


Η συμμετοχή στις δράσεις προϋποθέτει ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής


Στα δύο Δημοτικά Άλση, το ραντεβού του δήμου με τους μικρούς του φίλους είναι στις 11 το πρωί κάθε Κυριακής του Ιουνίου.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:


Ιούνιος- Μήνας Περιβάλλοντος


«ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ»


Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά


♦ΑΛΣΟΣ ΔΕΛΑΣΑΛ♦


(Προεγγραφές: https://forms.gle/9wEsrCcL1TFjNBNG9 ή τηλεφωνικά στο 2313 502222)

 

Κυριακή 4 Ιουνίου


ECOROUTES - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «Η τέχνη της Γης» (Land art)


Δημιουργούμε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά που βρίσκουμε στο άλσος

Για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.


TIR FADA, Κέλτικα παραμύθια από την Ιρλανδία και τη Σκωτία.


Κυριακή 11 Ιουνίου


BAGUTTERIE, «Τα αντικείμενα χορεύουν»


Διαδραστική μουσική παράσταση: τα παιδιά συμμετέχουν μέσω της κίνησης, της φωνής και του λόγου τους, μετατρέποντας ανακυκλώσιμα αντικείμενα σε μουσικά όργανα.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ, «Κινώ τη φύση και η φύση κινείται μαζί μου!».


Διαδραστική ρομποτική κατασκευή με ελεύθερη συμμετοχή και δράση παιδιών όλων των ηλικιών. 


Κυριακή 18 Ιουνίου


Οικο-όραμα


Παιχνίδια γνωριμίας με το άλσος Δελασάλ και τα δέντρα του.

Μαθαίνουμε για τα είδη των δέντρων του άλσους, τα χρώματά τους, τα φύλλα τους και εξερευνούμε το άλσος για να τα εντοπίζουμε και να τα αναγνωρίζουμε. 


FAMILYYOGA – για γονείς και παιδιά 4-12 χρονών


Ελάτε να ασκηθούμε, να παίξουμε και να χαλαρώσουμε παρέα μέσα στο δάσος, χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φαντασία μας!


Να έχουμε μαζί μας το στρωματάκι ή το χαλάκι μας. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φέρουν μαζί το προσωπικό τους στρωματάκι, ένα χαλάκι ή μία πετσέτα για να στρώσουν πάνω στο χώμα.


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ


ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, «Το σπίτι μου το δάσος»

Διαδραστικό πρόγραμμα με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εικαστική δράση για τα ζώα και τα πουλιά του περιαστικού δάσους.


Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία – Εργαστήριο «Τα δένδρα μας καλούν»


Τα δένδρα της πόλης μας καλούν! Με τους μεγεθυντικούς φακούς στο χέρι, μολύβι και χαρτί παρατηρούμετα δέντρα ως ερευνητές /τριεςμαθαίνοντας πώς να τα φροντίζουμε. 


♦ΑΛΣΟΣ ΣΥΚΕΩΝ (ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΙΑ)♦


(Προεγγραφές: https://forms.gle/9wEsrCcL1TFjNBNG9 ή τηλεφωνικά στο 2313 502222)


Κυριακή 4 Ιουνίου


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ, «Κινώ τη φύση και η φύση κινείται μαζί μου!».


Διαδραστική ρομποτική κατασκευή με ελεύθερη συμμετοχή και δράση παιδιών όλων των ηλικιών. 


ECOROUTES - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βοτανο-λογίες με παιδιά


Γνωρίζουμε τα αρωματικά βότανα της Ελλάδας, μέσα από εικαστικές κατασκευές, δοκιμάζουμε ένα βοτανικό ρόφημα και φυτεύουμε το δικό μας βοτανάκι!

Για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.


Κυριακή 11 Ιουνίου

Physics Partizani


Επιστημονικά παιχνίδια και πειράματα Φυσικής από την εθελοντική ομάδα του Τμήματος Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.


FAMILYYOGA – για γονείς και παιδιά 4-12 χρονών


Ελάτε να ασκηθούμε, να παίξουμε και να χαλαρώσουμε παρέα μέσα στο δάσος, χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φαντασία μας! 


Να έχουμε μαζί μας το στρωματάκι ή το χαλάκι μας.

 

Κυριακή 18 Ιουνίου


 ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, «Το σπίτι μου το δάσος»


Πρόγραμμα με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εικαστική δράση για τα ζώα και τα πουλιά του περιαστικού δάσους.


 TALES FROM THE BOX - Ο γύρος του κόσμου με νότες


Βιολοντσέλο κι ένα ακορντεόν. Δύο όργανα που είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φωνή θα μας ταξιδέψουν νοερά σε διάφορες χώρες και θα παίξουμε μουσικές απ’ τον κάθε τόπο.


Σάββατο 24 Ιουνίου


ΑΙΘΗΡ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Γονείς & Παιδιά»


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια συναισθηματικής ενδυνάμωσης και σύνδεσης με τη Φύση. Μελετάμε το χώμα, τα φυτά και τα δέντρα και ανακαλύπτουμε τι κρύβεται μέσα σε αυτά. 


ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΠΗΤΙΟΥ «Ο ξυλοκόπος και το δάσος»


Καταπληκτική ιστορία που μέσα από τη μαγεία του κoυκλοθεάτρου ζωντανεύουν τα άψυχα και η σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η φύση αντιστέκεται και τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν.