Επίθεση χαράς στα Δημοτικά Άλση…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Επίθεση χαράς στα Δημοτικά Άλση…

29 Αυγούστου 2022

Επίθεση χαράς στα Δημοτικά Άλση…

Πρόγραμμα παιχνιδιού και χαράς για παιδιά 4-12 ετών, όλες τις Κυριακές του Σεπτέμβρη

Στο Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) και στο Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ)

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την ΚΕΥΝΣ, θέλοντας να αναδείξει τα άλση που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια, σχεδίασε πιλοτικές δράσεις για παιδιά για όλες τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου. Όλα τα παιδιά από 4 ως 12 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στον θεσμό «Κυριακές στο άλσος», είτε Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) είτε στο Δημοτικό Άλσος Πεύκων (ΔΕΛΑΣΑΛ).


«Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από μικρά παιδιά που παίζουν σε ένα άλσος. Είναι πολύ καλό για τα ίδια και για όλους να πλησιάσουν τη φύση, να ζήσουν το δάσος, να πάρουν μια ανάσα μακριά από την πόλη. Να παίξουν με τη ψυχή τους, να χαρούν, να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν πολλά. Καλούμε φυσικά και τους γονείς, για να δουν τι μπορεί να τους προσφέρει ο χώρος. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν φροντίσει τα άλση, κυρίως όμως έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με παιχνίδια, παραστάσεις, κατασκευές, μουσική και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Ο δήμος όπως πάντα θα κάνει το καλύτερο για όλους», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Στα δύο άλση, το ραντεβού του δήμου με τους μικρούς του φίλους είναι στις 11 το πρωί κάθε Κυριακής του Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:


ΑΛΣΟΣ ΣΥΚΕΩΝ (ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΙΑ)


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Κατασκευάζουμε δαχτυλόκουκλες με θέμα τα ζώα του δάσους : Ένα παιχνίδι δημιουργικότητας και ενεργοποίησης των αισθήσεων με χειροτεχνίες από πηλό και φυσικά υλικά.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Μικροί και μικρές Οικολόγοι: Οι παίκτες και οι παίκτριες θα κληθούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του άλσους. Σκοπός τους είναι να αποτρέψουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την καταγραφή της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας, παραθέτοντας αποδείξεις για τη σημασία του και τονίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Μουσικές παραμυθοαφηγήσεις στο δάσος: Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με μουσική και τραγούδια.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Γίνε και εσύ Zero Waste: Εργαστήριο επαναχρησιμοποίησης υλικών. Μήπως έχετε ένα παλιό μπλουζάκι που δεν φοράτε πια και έχετε βαρεθεί; Ευκαιρία να φτιάξουμε μία πάνινη τσάντα. Μετά το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την αξία της επαναχρησιμοποίησης.


ΑΛΣΟΣ ΔΕΛΑΣΑΛ


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

Το πάρτι στο δάσος και ο κυρ Λύκος: Κουκλοθέατρο: μια εμπνευσμένη, ξεκαρδιστική κωμωδία. Η συγκεκριμένη ιστορία του λύκου που δεν καλέστηκε στο πάρτι από τα υπόλοιπα ζώα, θα προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο γέλιο, αλλά και ερεθίσματα, που θα τα εμπλουτίσουν συναισθηματικά και νοητικά.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Ο θησαυρός του άλσους: Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για την ιστορία της γειτονιάς, του δάσους και φυσικά για το παιχνίδι.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Προστάτες και προστάτριες του δάσους: Οι παίκτες και οι παίκτριες απολαμβάνουν τον περίπατό τους στο τοπικό άλσος, περισυλλέγοντας και ανακυκλώνοντας όσα σκουπίδια ανακαλύψουν. Μία σειρά από κακές συγκυρίες, όμως, θα προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανότητα φυσικής καταστροφής. Οι νεαροί μας φίλοι θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό και την ομαδική ικανότητά τους για να σταματήσουν τον κίνδυνο.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Περπατώ στο δάσος, μαθαίνω και δημιουργώ: Περπατώντας στο άλσος περισυλλέγουμε φυσικά υλικά και δημιουργούμε διάφορες κατασκευές.


Στόχοι του προγράμματος


Το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, έχει πολλαπλή στόχευση: την εξοικείωση των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας με τον χώρο του άλσους με σκοπό τον σεβασμό και την προστασία του. Την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Την ανάδειξη του άλσους ως χώρου δραστηριοτήτων των πολιτών του δήμου αλλά και ως πόλου έλξης επισκεπτών. Επίσης, την προσέλκυση δημιουργικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων στους δυο χώρους για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.


Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Ecoroutes, Gamecraft, Κουκλοθέατρο της Χρ. Μπήτιου, Παραμυθωνία, Τεχνήεσσα.


Η συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις στα Δημοτικά Άλση θα γίνεται μόνο κατόπιν δήλωσης, ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ