Εργαστήρια αστικής κηπουρικής από το δήμο Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο του διαγωνισμού Πράσινο Μπαλκόνι

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Εργαστήρια αστικής κηπουρικής από το δήμο Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο του διαγωνισμού Πράσινο Μπαλκόνι

29 Μαΐου 2023

Εργαστήρια αστικής κηπουρικής από το δήμο Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο  του διαγωνισμού Πράσινο Μπαλκόνι

Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου οργανώνει σεμινάρια κηπουρικής αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη

Ενισχύοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις που στηρίζουν το διαγωνισμό για το πιο πράσινο μπαλκόνι, κήπο ή ταράτσα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αποφάσισε να θεσμοθετήσει τα εργαστήρια αστικής κηπουρικής.


Στα εργαστήρια που οργανώνει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου σε συνεργασία με τα Τοπικά συμβούλια των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων θα δώσει τα φώτα της στους επίδοξους κηπουρός η γεωπόνος Βάσω Κιραλλίδου.


Το πρώτο εργαστήριο στο Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) οργανώνεται μεθαύριο Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7 το απόγευμα με θέμα «Μπαλκόνι: ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου» και ακολουθούν άλλα δύο. Την Πέμπτη 1 Ιουνίου την ίδια ώρα στο Δημοτικό κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19) η Βάσω Κιραλλίδου θα αναρωτηθεί μαζί με τους συμμετέχοντες «Ανθόκηπος ή λαχανόκηπος;» και θα επιχειρήσει να δώσει τις απαντήσεις ενώ την Τετάρτη 7 Ιουνίου επίσης στις 7 το απόγευμα ολοκληρώνεται η δράση με εργαστήριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (Οδ. Φωκά 46) και αντικείμενο «Κηπουροί στην πράξη». Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στα εργαστήρια μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο https://forms.gle/No4dQ5i1uEnzmgVXA.Με αφορμή τα τρία εργαστήρια υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό για το Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι, Ταράτσα και Κήπο ολοκληρώνεται συμβολικά στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ο διαγωνισμός που φέτος πραγματοποιείται για 17η φορά, αποτελεί θεσμό ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του συνόλου των κατοίκων του δήμου καθώς πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μικροί πνεύμονες πρασίνου σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά.


Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση οι μικρές αυτές προσθήκες σε συνδυασμό με το δημοτικό δημόσιο χώρο, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής μας.


Μάλιστα το περασμένο Σάββατο δείχνοντας πόσο σημαντική είναι για τη δημοτική αρχή η διοργάνωση, ο δήμαρχος μαζί με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στη λαϊκή αγορά της Νεάπολης.«Η προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση του πρασίνου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το δήμο μας» τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει ότι σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που είναι η χειρότερη πόλη σε αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια και η τελευταία σε αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη οι προσπάθειες πρασινισμού πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να ενταθούν. «Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη αξία έχει, όπως τονίζει ο δήμαρχος, η συμμετοχή των πολιτών στη μάχη του πρασινισμού, γι’ αυτό και ο διαγωνισμός για το Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι, Ταράτσα και Κήπο είναι μία περιβαλλοντική γιορτή που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα όρια του δήμου».


Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη κάνει λόγο για έναν θεσμό που στοχεύει στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή: «Ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια αναβιώνει από πέρυσι με την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας που αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας και του μικροκλίματος της περιοχής. Κι επειδή δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες τα εργαστήρια αστικής κηπουρικής με τη γεωπόνο Βάσω Κιραλλίδου έχουν στόχο να βελτιώσουν τις γνώσεις μας να μας βοηθήσουν να βγάλουμε τον μικρό κηπουρό που κρύβουμε μέσα μας».


Ο διαγωνισμός


Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για το Ομορφότερο Μπαλκόνι Ταράτσα και Κήπο έχουν όλοι οι κάτοικοι των τεσσάρων δημοτικό ενοτήτων. Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελή επιτροπή αφού πρώτα καθοριστεί ραντεβού με τηλεφωνική επικοινωνία.

Στους πέντε πρώτους ανά κατηγορία – μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος – θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και συμβολικά δώρα από τον δήμο.

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.