Την Κυριακή 28 Μαΐου τιμά την Γενοκτονία Των Ποντίων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Την Κυριακή 28 Μαΐου τιμά την Γενοκτονία Των Ποντίων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

19 Μαΐου 2023

 Την Κυριακή 28 Μαΐου τιμά την Γενοκτονία Των Ποντίων ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμά την επόμενη Κυριακή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο που θα τελεστεί με αφορμή τη συμπλήρωση 104 χρόνων από τη θηριωδία των νεότουρκων.


Στην εκδήλωση μνήμης η οποία θα γίνει στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη Νεαπόλεως, συμμετέχουν όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι του δήμου.


Σε σχετική ανάρτησή του στη σελίδα του στο fb για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει μεταξύ άλλων: «Σήμερα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θυμόμαστε τις δοκιμασίες, τους διωγμούς, τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Πόντιοι στην πατρογονική τους γη. Θηριωδίες οι οποίες κατέληξαν στην εξόντωση 353.000 ανθρώπων και στην ολοσχερή καταστροφή του τόπου τους. Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα διεθνώς στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας για την απόλυτη καταδίκη και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1919.


Δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το ειδεχθές έγκλημά της όπως οφείλει να κάνει κάθε θύτης που έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, όπως έχει ήδη κάνει επισήμως η Γερμανία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων… Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν είναι ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει και ότι επιμένουμε στη δικαίωση της μνήμης τους».


Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων μετατέθηκε χρονικά εξαιτίας των εθνικών εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου.