Ένας νέος θεσμός «γεννιέται» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών – Εντυπωσίασε το τετραήμερο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ένας νέος θεσμός «γεννιέται» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών – Εντυπωσίασε το τετραήμερο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού

13 Μαΐου 2023

Ένας νέος θεσμός «γεννιέται» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών – Εντυπωσίασε το τετραήμερο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού

Περισσότεροι από 1.850 μαθητές-μαθήτριες και εκατοντάδες επισκέπτες ενημερώθηκαν με διαδραστικό τρόπο από υπηρεσίες φορείς και εθελοντές

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της τετραήμερης διοργάνωσης «Εν δράσει μαζί, Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός» που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Η διοργάνωση, που κατέστησε για τέσσερις μέρες τόπο συνεχών και διαδοχικών δράσεων το Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), αφήνει πίσω της τις καλύτερες εντυπώσεις από άποψη συμμετοχής και απήχησης στην εκπαιδευτική κοινότητα και το σύνολο των πολιτών. Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την προστασία των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και έλαβαν μέρος σε αυτό το πανόραμα Πολιτικής Προστασίας έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την αρτιότητα της διοργάνωσης και την πληρότητά της.Σημαντικό βάρος της διοργάνωσης σήκωσαν το ΔΥΟΠΠ (Δίκτυο Υποστήριξης Ομάδων Πολιτικής Προστασίας) και η ΕΟΠΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Πολιτικής Προστασίας) ενώ συμμετείχαν με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και όλα τα συστήματα Προσκόπων του δήμου.


Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κορυφώθηκαν οι επισκέψεις δημοτικών και γυμνασίων του δήμου.Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου να παρακολούθησαν μαθήματα από διασώστες, προσκόπους, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς και αναρριχητές. Οι εθελοντές και οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν μαθήματα ανάνηψης, πρώτων βοηθειών, μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, ακόμα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, εγχώριους και πανευρωπαϊκούς, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής που διέπει πλέον αυτές τις επιχειρήσεις.


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης πριν το κλείσιμο της διοργάνωσης επισκέφθηκε τα περίπτερα και τις σκηνές των εθελοντικών οργανώσεων και των υπηρεσιών και συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους για τη σημασία της σωστής ενημέρωσης, της εξοικείωσης με τους τρόπους αυτοπροστασίας και προστασίας των άλλων σε έκτακτες συνθήκες. Ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους και τους εθελοντές για τη σημαντική προσφορά που έχει ο καθένας στον τομέα του, αλλά και για την προθυμία τους να ανταποκριθούν στη χρήσιμη αυτή διοργάνωση. Επιπλέον, ανακοίνωσε την απόφαση να θεσμοθετηθεί το τετραήμερο δράσεων της Πολιτικής Προστασίας και να διοργανώνεται πλέον σε ετήσια βάση με εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και την προσθήκη συμμετοχών. Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του για τα περίπου 2.000 παιδιά που επισκέφθηκαν το Άλσος και έμαθαν από πρώτο χέρι για τα μέσα και τους τρόπους προστασίας ενώ δήλωσε αισιόδοξος «για τους μελλοντικούς υπεύθυνους πολίτες που ενδιαφέρονται εμπράκτως για τον εθελοντισμό και είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν σε αυτόν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους».«Εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή παιδιών και ιδιωτών δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης ο οποίος υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση τη δήλωσή του δημάρχου για τη γέννηση ενός νέου θεσμού. Κλείνοντας τη γιορτή ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες εκφράζοντας ικανοποίησή για την επιτυχή έκβασή της παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις περισσότερες μέρες.


Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική βράβευση των συμμετεχόντων και των εθελοντών (ξεχωριστή θέση είχαν οι εθελοντικές ομάδες του δήμου ΕΔΟΜΑΚ, και Αρκούδια) από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, Πολιτικής Προστασίας Τάσο Τσακιρίδη, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη.


Ξεχωριστή στιγμή η βράβευση του αν. προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μηνά Μοναστηρίδη, ο οποίος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο εμφανώς συγκινημένος.


Λίγο νωρίτερα, τόσο ο Σ. Δανιηλίδης όσο και ο Τ. Τσακιρίδης διαβεβαίωσαν ότι η διοργάνωση δεν θα γινόταν χωρίς τη δική του επιμονή και την προσωπική του εργασία.


Βραβεία σε εθελοντές και συμμετέχοντες απένειμαν επίσης η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού και η τοπική σύμβουλος Νικολέττα Κανίδου.


Τις βραβεύσεις ακολούθησε μία μουσική βραδιά για όσο άντεξαν οι καλλιτέχνες υπό βροχήν, με τους: Στ. Χατζησπύρου, Τ. Σεγιάδη, Σ. Κοτόπουλο, Μ. Βλάχο.


Ανάμεσα στους ομιλητές του τετραημέρου ήταν ο πυρονόμος του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης Ηρακλής Στάικος, ο εκπρόσωπος του ΕΟΠΠ Δημήτρης Νάκος, ο περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπάμπουρας, η Δασάρχης Φιλοθέη Μελά, ο Τρ. Μπουχούνας, εκπρόσωπος του ΔΥΟΠΠ, η Δ. Μιχελάκη, εκπρόσωπος του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Γ. Βάγγος, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Μ. Δούκα και ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Κοκολάκης. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ομάδας κρουστών από το δήμο Παύλου-Μελά Turukutu, που έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και κέφι στο τετραήμερο.


Στο πλαίσιο της δράσης, οργανώθηκε, σε συνεργασία με το τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, workshop για δημοσιογράφους με αντικείμενο την προστασία σε περιόδους κρίσης με βασική εισηγήτρια την καθηγήτρια Αμαλία Τριανταφυλλίδου.


Τέλος, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τ. Τσακιρίδης τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί χωρίς την μεγάλη προσπάθεια όλων των εργαζομένων του δήμου και χωρίς τη συμβολή των χορηγών της διοργάνωσης.

Φωτογραφίες