Εκδήλωση για τη σεισμική δραστηριότητα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά τα ανθρώπινα δημιουργήματα»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Εκδήλωση για τη σεισμική δραστηριότητα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά τα ανθρώπινα δημιουργήματα»

27 Απριλίου 2023

Εκδήλωση για τη σεισμική δραστηριότητα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά τα ανθρώπινα δημιουργήματα»

Η εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Παπαζάχο, Χρήστο Παπαϊωάννου και Σταμάτη Παπαδόπουλο αφιερώθηκε στη μνήμη του σπουδαίου σεισμολόγου της Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαζάχου

Οι σεισμοί δεν προβλέπονται, τουλάχιστον όχι ακόμη, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι με τη βοήθεια της επιστήμης να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φυσικό αυτό φαινόμενο.


Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι εισηγήσεις των τριών ομιλητών, του Κώστα Παπαζάχου, του Χρήστου Παπαϊωάννου και του Σταμάτη Παπαδόπουλου στη χθεσινή εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, για τη σεισμική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.


Άλλωστε όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε εξοικειωμένοι με το φαινόμενο και να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε σχετικά.



Αυτός ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης που οργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας: «Η ενημέρωση των πολιτών για τη δύσκολη ώρα ενός σεισμού και για τα δυσκολότερα που ακολουθούν μια έξαρση του φυσικού φαινομένου», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και αφιέρωσε την εκδήλωση στον αείμνηστο Βασίλη Παπαζάχο τον οποίο, όπως είπε, είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αφηγήθηκε την ιστορία που περιγράφει ο ίδιος ο Β. Παπαζάχος στο βιβλίο του «Ταξίδι στο Παρελθόν μου» (Εκδόσεις ΖΗΤΗ).



Το 1978, μετά τον μεγάλο σεισμό της 20ης Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένας ισχυρός μετασεισμός. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας εισηγήσεις για εκκένωση της πόλης, κάλεσε τον Βασίλη Παπαζάχο προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά. Ο Καραμανλής, πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης αν χρειαζόταν, έλαβε αρνητική απάντηση από τον καθηγητή που του εξήγησε πως ο ισχυρός μετασεισμός δεν ενέπνεε ανησυχία ενώ, αντιθέτως, μία εντολή εκκένωσης θα είχε χειρότερα αποτελέσματα από το ίδιο το φαινόμενο. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος διηγήθηκε αυτή τη μικρή ιστορία για να υπογραμμίσει τη σημασία της υπεύθυνης στάσης και της ανάληψης ευθύνης όταν χρειάζεται από έναν ξεχωριστό επιστήμονα ο οποίος δεν ήταν πολιτικός και δεν επρόκειτο να εκτεθεί σε κανέναν αν απλώς συμφωνούσε με τον πρωθυπουργό…


«Δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά τα δημιουργήματα του ανθρώπου»


«Ο σεισμός δεν σκοτώνει, ο κεραυνός σκοτώνει. Ο σεισμός σκοτώνει επειδή καταρρέουν τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Αυτό που μπορεί να κάνει η σεισμολογία είναι να συλλέγει πληροφορίες, να τις επεξεργάζεται σωστά και τα αποτελέσματα των ερευνών της, να τα παραδίδει σε όλους όσους τα χρειάζονται. Η επιστήμη μας έχει προχωρήσει, η τεχνολογία μας βοηθάει, ο άνθρωπος έχει φτάσει στο σημείο να εξετάζει τη σεισμική δραστηριότητα στη Σελήνη και τώρα στον Άρη για να έχει πληροφορίες για τη σύσταση και τη δομή των πλανητών. Όμως, ως τώρα, τρόπος πρόβλεψης δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει» τόνισε ο Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ/ ΟΑΣΠ (Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).



«Ας είμαστε έτοιμοι»


«Η κοινή γνώμη έχει την εικόνα βιβλικών καταστροφών όπου γίνεται σεισμός, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας, είναι μάλλον η εξαίρεση. Στην Ελλάδα, και στην περιοχή μας, αυτή η εικόνα είναι σπάνια. Ζούμε σε σεισμογενή ζώνη, η οποία αρχίζει από τη νότια Σερβία και καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο και γνωρίζουμε, από την αρχαιότητα ακόμα, τη σεισμικότητα της περιοχής. Στη χώρα μας, για τους σεισμούς δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή πριν από το 1978. Εκείνο το καλοκαίρι άρχισαν όλα κι έχουμε φτάσει σήμερα, μετά από 45 χρόνια σε επίπεδο ερευνών, πληροφόρησης και αντισεισμικής προστασίας, να είμαστε σε καλό επίπεδο. Η συνεργασία μας με φορείς ολόκληρου του κόσμου, μας δίνει τη δυνατότητα να συλλέγουμε πληροφορίες ακόμη και από δορυφόρους. Αλλά παρ΄ όλα αυτά, το μόνο που μπορεί ο άνθρωπος να κάνει, είναι να γνωρίζει και να είναι έτοιμος» είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του εργαστηρίου Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.


«Τέτοιο πράγμα, δεν έχω ξαναζήσει»


Ο Σταμάτης Παπαδόπουλος, ανθυποπυραγός και επικεφαλής ομάδας πεδίου της Β ΕΜΑΚ, μετέβη στην Τουρκία μετά τον διπλό σεισμό των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ. Έφτασε στην περιοχή της Αντιόχειας δυο μέρες μετά την καταστροφή. Όπως ήταν φυσικό η ομιλία του αφορούσε τις σκληρές εικόνες που είδε: «Έχουμε εκπαιδευθεί για να αντιμετωπίζουμε αποτελέσματα φυσικών καταστροφών, αλλά ως τώρα δεν είχαμε βιώσει κάτι τέτοιο. Ήταν σχεδόν όλα ισοπεδωμένα και δυστυχώς η δική μας ομάδα δεν πρόλαβε να βγάλει ζωντανούς ανθρώπους από τα ερείπια παρά μόνο πτώματα. Είμαστε εκπαιδευμένοι, είμαστε εξοπλισμένοι, είμαστε ψύχραιμοι αλλά αυτή η εικόνα μας συγκλόνισε».