Δύο ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού άνοιξαν νέους ορίζοντες σε μαθητές και όσους αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία
Πίσω στα Νέα3 Απριλίου 2023
Το Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού Νεάπολης-Συκεών είναι το πρώτο ανάλογο κέντρο πανελλαδικά και βρίσκεται ήδη στην υπηρεσία μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου
Οι ορίζοντες του σύγχρονου επαγγελματικού προσανατολισμού δεν σταματούν στο Γενικό Λύκειο και τα ΑΕΙ. Αντιθέτως είναι πολύ πιο διευρυμένοι και καταλήγουν σε επιλογές που λειτουργούν υπέρ του νέου που ψάχνει απάντηση στο ερώτημα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» αλλά και του ενήλικα που αναγκάζεται εκ των πραγμάτων ή επιλέγει να αναζητήσει μία δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία.
Λειτουργούν όμως και υπέρ του κοινωνικού συνόλου που μπορεί να μην βρίσκει τεχνικό για το σπίτι ή το αυτοκίνητο αλλά διαθέτει χιλιάδες αποφοίτους ΑΕΙ στο φάσμα της ανεργίας.
Οι δύο ημερίδες που οργανώθηκαν από τις αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας στόχευαν ακριβώς εκεί που περιγράφει ο τίτλος τους. Να δώσουν απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται «Ποιο σχολείο να ακολουθήσω μετά το Γυμνάσιο;».
Γιατί, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμος επιλέγει να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος και προτιμά να προκρίνει από ένα έργο που φαίνεται εύκολα και χειροκροτείται από τους δημότες να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες που βοηθούν τους νέους να κάνουν μία σωστή επαγγελματική επιλογή. «Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο δήμαρχος, δημιουργήσαμε το πρώτο πανελλαδικά Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με την Career Gate προκειμένου να συμβάλει δωρεάν στην ορθή επιλογή επαγγέλματος από τους νέους και σε μια μελλοντική κοινωνία με πιο ευτυχισμένους πολίτες αφού όποιος ασχολείται επαγγελματικά με ό, τι επιλέγει είναι πιο χαρούμενος.
Επιπλέον ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι όποιος έχει τη γνώση έχει τη δύναμη και τον πλούτο καλώντας τα νέα παιδιά να βρουν την κλίση τους και να σπουδάσουν.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στις ημερίδες η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από τον περασμένο Νοέμβριο που εγκαινίασε το Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι τον εαυτό τους και να απεγκλωβιστούν από επιλογές καριέρας με βάση μόνο τους βαθμούς και το κοινωνικό κύρος. Επιπλέον η κ. Αλεξιάδου αναφέρθηκε στη σημασία των soft skills, των οριζόντιων δεξιοτήτων που φαίνεται ότι πλέον παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με την προσωπικότητα και την εξειδίκευση στο να βρει κάποιος δουλειά.
Καταλήγοντας υπογράμμισε την αξία της δωρεάν παροχής συμβουλών επαγγελματικού προσανατολισμού για όλους τους μαθητές Γ’ γυμνασίου Α’ και Β’ λυκείου του δήμου τη στιγμή που ανάλογο τεστ κοστίζει ακριβά και κάποιες φορές είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης αναφέρθηκε γλαφυρά στον λάθος επαγγελματικό προσανατολισμό του παρελθόντος τότε που ο ίδιος παροτρυνόταν να γίνει γιατρός γιατί είχε καλούς βαθμούς και όχι εκπαιδευτικός όπως τελικά έγινε. Στα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής του καριέρας στην ελληνική περιφέρεια άκουσε γονείς να θεωρούν σίγουρη την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους ως αγρότες σε καλλιέργειες που έπαψαν από καιρό να υπάρχουν ή ως ψαράδες σε περιοχές με μηδενική πλέον ιχθυοπαραγωγή.
Η σύμβουλος εκπαίδευσης Γερμανικής γλώσσας Δυτικής Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Κουρτίδου αναφέρθηκε στην αξία της παροχής συμβουλών επαγγελματικού προσανατολισμού από επαγγελματίες τους λεγόμενους careercoaches και συνεχάρη τη διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών η οποία σε συνεργασία με την Career Gate ίδρυσε το πρώτο πανελλαδικά Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών Στυλιανός Μπουλταδάκης περιέγραψε με μία φράση το πρόβλημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της ανεργίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: «Στην ελληνική αγορά εργασίας, είπε, δεν θα βρεις τον επαγγελματία που θα σου αλλάξει μία χαλασμένη πρίζα στο σπίτι. Δεν έχουμε τεχνικούς, τεχνίτες, δεν έχουμε υπαλλήλους γραφείου. Όλοι πάνε στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Αναλύοντας τους δρόμους που ανοίγει στους νέους το ΕΠΑΛ ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών αναφέρθηκε στους τίτλους που παίρνουν οι απόφοιτοί του οι οποίοι αποκτούν εφόσον ολοκληρώσουν κανονικά και την Γ’ λυκείου το απολυτήριό τους αλλά και ένα τίτλο σπουδών που πιστοποιεί την ειδικότητά τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπουλταδάκης στο τέταρτο μεταλυκειακό έτος των ΕΠΑΛ το οποίο είναι μεν προαιρετικό αλλά εφόσον το παρακολουθήσει κάποιος με επιτυχία αποκτά τίτλο σπουδών επιπέδου 5, μία βαθμίδα επάνω από το απολυτήριο λυκείου και μία κάτω από το πτυχίο ΑΕΙ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η εισήγηση του διευθυντή του ΕΠΑΛ Νεάπολης Ακύλα Νικολακούδη κατά την οποία παρουσίασε αναλυτικά τους δρόμους που μπορούν οι μαθητές να ακολουθήσουν επιλέγοντας ΕΠΑΛ.
Σημείωσε ότι το Επαγγελματικό πτυχίο δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να εργαστούν αμέσως μετά το Λύκειο στην ειδικότητά τους, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς τα ΕΠΑΛ είναι υποτιμημένα με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην τα επιλέγουν αν και εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι είναι τα πιο κατάλληλα γι’ αυτά. Πρόσθεσε ακόμα ότι παρά το γεγονός πως τα ΕΠΑΛ έχουν χαμηλό ποσοστό επιλογής από τους μαθητές σε σχέσημε τα ΓΕΛ εντούτοις δίνουν πολύ καλές πιθανότητες εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μίλησε για το εύρος των επιλογών (μαθητεία κτλ.).
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Συκεών Δημήτρης Καραπατσιάς αναφέρθηκε στο πλήθος των επιλογών που έχουν οι μαθητές μετά το Λύκειο και τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή την περίοδο της ζωής τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον τους.
Η διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νεάπολης -του μεγαλύτερου στη Βόρεια Ελλάδα- Βάϊα Κουβαρά, μίλησε για τη σύνδεση του πολίτη-μαθητή και δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου σημείωσε ότι αυτή είναι συνυφασμένη με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας. Ως επιλογή τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας πρόσθεσε δίνουν στην πράξη μια 2η ευκαιρία για την απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου, κατά συνέπεια μια δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της 1ης ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Θόδωρος Ιωαννίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ευκαιρίες μαθητείας αλλά και αμειβόμενης πρακτικής άσκησης που προσφέρουν στους νέους μεταξύ 15 και 29 ετών οι σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ. Επιπλέον δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει λεπτομερώς όποιον μαθητή ή γονέα ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητας των σχολών της ΔΥΠΑ.
Όσοι επιλέξουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση θα πρέπει να είναι περήφανοι, υπογράμμισε από την πλευρά της η διευθύντριας της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ Θεσσαλονίκης Αγγελική Φιλιππίδου, σημειώνοντας ότι είναι παρεξηγημένος θεσμός στη χώρα μας και τώρα πληρώνουμε τα λάθη σε όλους τομείς, ως κοινωνία ως ιδιωτικός και δημόσιος τομέας ως ιδιώτες στα σπίτια μας, που δεν μπορούμε να βρούμε τεχνίτες καλούς κτλ. Ανέλυσε παράλληλα το διττό σύστημα των ΕΠΑΣ μαθητείας που προσφέρει παράλληλα εκπαίδευση θεωρητική και εργαστηριακή μέσα στο σχολείο και πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας, με αμειβόμενη μαθητεία. Η επαγγελματική εκπαίδευση βασίζεται σε project στην πράξη και κίνηση με ενέργεια, η Επαγγελματική Σχολή βασίζεται στην κίνηση, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω των Εκκλησιαστικών Λυκείων και τη στοχοθεσία των σχολείων παρουσίασε κατά την εισήγησή της η διευθύντρια του πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Νεάπολης (Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νεαπόλεως «Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης») Αικατερίνη Γαλώνη, κάνοντας παράλληλα μία αναδρομή στη λειτουργία αυτών των σχολείων. Διευκρίνισε ότι στα Εκκλησιαστικά σχολεία δεν εκπαιδεύονται μόνο άτομα που επιθυμούν να ακολουθήσουν θέσεις στον κλήρο της εκκλησίας αλλά οι σπουδές επεκτείνονται και στον ερευνητικό τομέα, την αγιογραφία και τη βυζαντινή μουσική κ.α. Η εισαγωγή στο εκκλησιαστικό Γυμνάσιο γίνεται αντίστοιχα όπως στα Πρότυπα σχολεία ενώ οι απόφοιτοί του μπορούν να συμμετέχουν στις Εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Α΄ τάξη του Λυκείου είναι τάξη γενικής παιδείας και στους δύο τύπους Λυκείων και τελειώνοντάς την κάποιος, μπορεί να φοιτήσει χωρίς καμία συνέπεια από το ΓΕΛ στο ΕΠΑΛ και το αντίστροφο, σημείωσε ο Βασίλης Χατζόπουλος, εκπαιδευτικός από το 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης ο οποίος έδωσε και πληροφορίες για το πλαίσιο, τις δυσκολίες και τον τρόπο εισαγωγής στις Σχολές των Ένστολων Επαγγελμάτων.
Αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια ανέλυσε τη σημασία του Γενικού Βαθμού, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, του Συντελεστή Βαρύτητας κ.α. και έδωσε πλείστα παραδείγματα. Επέστησε ακόμα την προσοχή σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις Σχολές που οδηγούν στα ένστολα επαγγέλματα σημείωσε ότι επειδή αυτές δεν άπτονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας γι’ αυτό και η ενημέρωση για κάποια θέματα είναι ελλιπής με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο Θανάσης Λέλες επιστημονικός συνεργάτης της CareerGate που συνεργάζεται με τον δήμο έδωσε στοιχεία για τη συνεργασία της εταιρίας με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής 670 μαθητές διαπίστωσαν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους συμπληρώνοντας το τεστ του Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού ενώ 170 παιδιά συνοδευόμενα από γονείς και κηδεμόνες επισκέφθηκαν τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης και ξεκαθάρισαν μέσα από συζήτηση με συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού το πλάνο σπουδών τους. Την ικανοποίησή της για την έκβαση των δύο ημερίδων εξέφρασε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Νικολέττα Δαλάτση η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν μαθητές αλλά και ενήλικες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιπλέον η κ. Δαλάτση ευχαρίστησε τους διευθυντές σχολείων και σχολών και τους συμβούλους εκπαίδευσης που συμμετείχαν στην ημερίδα και μοιράστηκαν την πολύτιμη εμπειρία τους.
Το «παρών» στις δύο ημερίδες έδωσαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων Συκεών Ρένα Αυγερινού και Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, ο πρόεδρος της Career GATE Κωστής Κατσανέβας η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου, μαθητών, μαθητριών και γονέων.