Στο πλευρό 600 συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από το ελληνικό δημόσιο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Στο πλευρό 600 συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από το ελληνικό δημόσιο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

3 Απριλίου 2023

Στο πλευρό 600 συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από το ελληνικό δημόσιο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για ιδιοκτησίες γης από την περίοδο της τουρκοκρατίας, τα λεγόμενα βακουφικά οικόπεδα για τα οποία όμως οι ιδιοκτήτες διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας

Άμεση νομοθετική ρύθμιση ζητά από την κυβέρνηση ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προκειμένου να πάψει η άδικη, παράλογη και ανάλγητη επιχείρηση διεκδίκησης της περιουσίας 162 συμπολιτών μας από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, η κεντρική κυβέρνηση πριν προχωρήσει απροειδοποίητα σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια που συνεπάγεται την έξωση περίπου 600 ανθρώπων από τα σπίτια τους τα οποία χτίστηκαν σε βακουφικά, όπως ονομάζονται, οικόπεδα, δεν έλαβε υπόψη ούτε ότι υπάρχουν τίτλοι από τη διανομή Ρετζικίου του υπουργείου Γεωργίας του έτους 1993, ούτε και την πράξη εφαρμογής (στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του δήμου).


Αν τα συναρμόδια υπουργεία έμπαιναν στον κόπο να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες του δήμου θα μάθαιναν ότι οι 162 ιδιοκτήτες από τους οποίους τόσο βάναυσα ζητούν την άμεση απομάκρυνση από τα σπίτια τους όπως και των οικογενειών τους (συνολικά περίπου 600 άνθρωποι), διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.


Για την ακρίβεια, έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές μεταβιβαστικές πράξεις, υφίστανται νόμιμοι τίτλοι που νομίμως έχουν μεταγραφεί, έχουν εκδοθεί νόμιμες άδειες από την αρμόδια Πολεοδομία, έχουν εισπραχθεί σημαντικά ποσά φόρων μεταβίβασης και ιδιοκτησίας και η περιοχή έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με την Πράξη Εφαρμογής της Ρυμοτομίας της πρώην Κοινότητας Πεύκων το 1993.


Πρόκειται δηλαδή για καθόλα νόμιμους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχτισαν τα σπίτια τους σε αυτή τη γη ξεπουλώντας περιουσιακά τους στοιχεία ή λαμβάνοντας πανάκριβα στεγαστικά δάνεια τα οποία φυσικά συνεχίζουν να αποπληρώνουν με τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των χρεωμένων νοικοκυριών της χώρας.


Το θέμα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος αφού ήδη η πρώτη αγωγή από το ελληνικό δημόσιο έχει κατατεθεί και η εκδίκαση βρίσκεται προ των πυλών. Εξαιτίας της ιδιαίτερης βαρύτητάς του ο δήμος Νεάπολη-Συκεών αποφάσισε να το αναδείξει και να απαιτήσει άμεσα λύση.  


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος μόλις ενημερώθηκε συγκάλεσε μία πρώτη σύσκεψη την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων, μπήκε μπροστά στον δίκαιο αγώνα των 162 ιδιοκτητών και έθεσε στη διάθεσή τους το σύνολο του μηχανισμού του δήμου.


Στο φλέγον αυτό θέμα δόθηκε άμεση προτεραιότητα και το αρχείο του δήμου είναι στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής για την εξυπηρέτηση τους.


«Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί άμεσα γραπτώς ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση πριν τις εκλογές για να μην χάσουν τη νόμιμη κατοικία τους περίπου 600 συμπολίτες μας» τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Το δημόσιο αντί να κυνηγήσει κερδοσκόπους, φοροδιαφεύγοντες και καταπατητές δασικών εκτάσεων και αιγιαλών επιχειρεί να αρπάξει τη νόμιμη περιουσία οικογενειών. Τους ξεσπιτώνει αδιαφορώντας ότι ως νόμιμοι ιδιοκτήτες γης έχτισαν τις κατοικίες τους παίρνοντας δάνεια τα οποία ακόμη αποπληρώνουν με επαχθείς όρους όπως πολλές ελληνικές οικογένειες».


Η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα σε δεκάδες ιδιοκτήτες, τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος υπεύθυνη για την ενότητα Πεύκων Παρή Γενίτσαρη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ, τον δημοτικό σύμβουλο Απόστολο Συμεωνίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες αποτελούμενους από τις τοπογράφους-μηχανικούς της διεύθυνσης Δόμησης του δήμου έγινε το Σάββατο 1 Απριλίου. Με την ολοκλήρωσή της ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως η υπόθεση αποτελεί προτεραιότητα των υπηρεσιών του δήμου που εμπλέκονται και δεν θα πάψει να είναι μέχρι την τελική λύση. Η διοίκηση προτίθεται αφενός να στηρίξει τους νόμιμους ιδιοκτήτες στη νομική εκπροσώπηση τους στα δικαστήρια έναντι του ελληνικού δημοσίου και αφετέρου να αναδείξει το θέμα προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ενδεχομένως ανάλογη με αυτή των ανταλλάξιμων οικοπέδων της Καλαμαριάς.


Η λύση της νομοθετικής ρύθμισης προκρίνεται γιατί θα αποφευχθεί η μακροχρόνια και κοστοβόρα αναζήτηση λύσης μέσα από τα δικαστήρια. Άλλωστε η νομική οδός θα παρατείνει την αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων που ανησυχούν για το αν θα χάσουν το ίδιο τους το σπίτι.