Αγκαλιά: Το άλφα και το ωμέγα της υγιούς ψυχοσωματικής μας ανάπτυξης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αγκαλιά: Το άλφα και το ωμέγα της υγιούς ψυχοσωματικής μας ανάπτυξης

28 Μαρτίου 2023

Αγκαλιά: Το άλφα και το ωμέγα της υγιούς ψυχοσωματικής μας ανάπτυξης

Δώδεκα αγκαλιές την ημέρα έχουμε ανάγκη όλες και όλοι μας είτε είμαστε παιδιά είτε είμαστε ενήλικες

Αυτές οι αγκαλιές είναι ζωοδότες και ζωογόνες. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν πάντα τον χαρακτήρα της αγκαλιάς ως χειρονομία αλλά μπορούν να εκφράζονται και με θετικές συμπεριφορές ή εκφράσεις επιβράβευσης.


Τα παραπάνω χρήσιμα αλλά και πολλά ακόμη άκρως διαφωτιστικά ακούστηκαν από τα χείλη του ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Ιάκωβου Μαρτίδη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης. Θέμα της εκδήλωσης που οργάνωσαν τα στελέχη του Δημοτικού Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών (ΔΚΚΠΑ) ήταν «Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάς στο παιδί και στον ενήλικα».



«Όταν δεν μπορεί να μιλήσει το στόμα μιλάει το σώμα και πολλές φορές αυτό προκειμένου να εκφράσει ένα πρόβλημά μας, αρρωσταίνει. Και τα παιδιά μας καταφεύγουν σε προβληματικές συμπεριφορές όταν δεν τα ακούμε, γιατί θέλουν να μας πουν κάτι.

«Να εκφράζεστε. Να μιλάτε…» προέτρεψε το κοινό ο ομιλητής. «Γιατί αν δεν μιλάει καθόλου το στόμα τότε το σώμα ουρλιάζει…» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο ομιλητής υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι τα αυτοάνοσα και τα ψυχοσωματικά κάνουν θραύση στην σύγχρονη κοινωνία μας ακριβώς επειδή δεν εκφραζόμαστε.

Ανέφερε ακόμα ότι η αντίληψη παλαιών γενεών πως τα μωρά κακομαθαίνουν αν τα παίρνουμε αγκαλιά ήταν μία κακοποιητική συμπεριφορά που καλλιεργήθηκε πολύ από τις παλαιές γενεές, υπογραμμίζοντας ότι «το παιδί έχει ανάγκη την αγκαλιά…».


Το κοινό που γέμισε το θέατρο της Νεάπολης συμμετείχε ενεργά στις ερωτήσεις που του έθετε ο συγγραφέας, δίνοντας στην εκδήλωση διαδραστικό χαρακτήρα. Η αγκαλιά είναι καθοριστικής σημασίας για την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου ήταν το απαύγασμα της ομιλίας του συγγραφέα Ιάκωβου Μαρτίδη.

Στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά ενώ την τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος τους Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης.



Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός που ευχαρίστησε όλα τα στελέχη τα οποία εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της. Τον συγγραφέα προλόγισε η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος Τοπικής Ενότητας Νεάπολης Ευαγγελία Γεωργαλά- Κουσουλάκη. Παρέστησαν ακόμα η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, οι δημοτικές σύμβουλοι Συκεών Αθανασία Ωραιοπούλου και Πεύκων Ιωάννα Ίτσιου, στελέχη του ΔΚΚΠΑ και πλήθος κόσμου.