Εκδήλωση με θέμα «Η συμμετρία στη φύση και στην τέχνη» αύριο Σάββατο στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Εκδήλωση με θέμα «Η συμμετρία στη φύση και στην τέχνη» αύριο Σάββατο στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου

10 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση με θέμα «Η συμμετρία στη φύση και στην τέχνη» αύριο Σάββατο στο Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου

Ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μιλήσει αύριο στις 6.30 το απόγευμα για τη σχέση των Μαθηματικών με τη συμμετρία στη ζωή μας


Εκδήλωση με τίτλο «Η συμμετρία στη φύση και στην τέχνη» και ομιλητή τον μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη πραγματοποιούν αύριο Σάββατο 11 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Ζάκκα 25 & Διδυμοτείχου) το Πειραματικό Λύκειο, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ομάδα “Θαλής + Φίλοι”.


Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύ κοινό και έχει ελεύθερη είσοδο.


Η συμμετρία στη φύση και στην τέχνη


Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, «το μόνο ακατανόητο στη φύση είναι το ότι είναι κατανοητή». Γιατί λοιπόν είναι η φύση κατανοητή; Γιατί μπορούμε, όχι μόνο να ερμηνεύουμε αλλά συχνά και να προβλέπουμε φυσικά φαινόμενα, καταφέρνοντας μάλιστα να τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώνουμε τη ζωή μας; Στην παρουσίαση θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ότι η κατανόηση της φύσης βασίζεται στον εντοπισμό των βασικών συμμετριών που διέπουν τη λειτουργία της. Πηγαίνοντας ένα βήμα πάρα πέρα, θα υποστηρίξουμε ότι η συμμετρία δεν αποτελεί μόνο βασικό παράγοντα της αντιληπτικής μας δεινότητας, αλλά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις αισθητικές επιλογές μας.


Λίγα λόγια για τον Τεύκρο Μιχαηλίδη


O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα.


Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία «Έτερος εγώ» είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.


Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.


Info

-Πολυδύναμο Κέντρο του δήμου Νεάπολης Συκεών (Ζάκκα 25 & Διδυμοτείχου)

-Σάββατο 11 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ

-Είσοδος ελεύθερη