Επιμορφωτική διημερίδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Επιμορφωτική διημερίδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

7 Μαρτίου 2023

Επιμορφωτική διημερίδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντικείμενο την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα με θέμα την ένταξη μεταναστών και προσφύγων σε συμπεριληπτικές πόλεις, που διοργανώθηκε από τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ-Σχολή πολιτικών σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και τον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Η διημερίδα απευθύνθηκε σε στελέχη δημοσίων υπηρεσιών και δομών που ασχολούνται με την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Ως δήμος, έχουμε κάνει πολλά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να είστε βέβαιοι πως θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Από το 2009 λειτουργούμε σχολείο Ελληνικής γλώσσας, στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 1.000 μαθητές από 60 χώρες. Από το 2016, μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ του οποίου τη χρηματοδότηση δυστυχώς διέκοψε το υπουργείο Μετανάστευσης, εκατοντάδες οικογένειες βρήκαν στο δήμο μας στέγη, συμβουλευτική, εκπαίδευση, φροντίδα παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη στην πράξη μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου και Παντοπωλείου. Προτιμάμε στον δήμο μας να λέμε λίγα και να κάνουμε πολλά. Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα νέο πρόγραμμα, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έτσι ώστε να συνεχιστούν τα μαθήματα Ελληνικών, αλλά και να ομαλοποιηθεί η ένταξη τους στη δική μας κοινωνία» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.Συνεργασία φορέων


Όταν οι δράσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα ενισχύονται με τη συμμετοχή στελεχών που έχουν γνώση και εμπειρία, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό:

«Ως θεματολογία, αλλά και ως αντικείμενο επιμόρφωσης, η διημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στην προσέλευση, αλλά και όσον αφορά στο επίπεδο της. Έχοντας προσκαλέσει συγκεκριμένο κοινό από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, με ομιλητές και ομιλήτριες που όλες και όλοι έχουν άμεση σχέση με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, θεωρώ πως αναδείχθηκαν καίριοι τομείς του θέματος, όπως η εκπαίδευση ενηλίκων και παιδιών, η στέγαση, η εργασία, η υγεία και η κοινωνική συμμετοχή. Το εύρος των αναγκών μιας τόσο σημαντικής δράσης, το θεσμικό πλαίσιο που είναι ανεπαρκές, το γεγονός πως η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να βοηθήσει αλλά δεν έχει αντίστοιχη στήριξη, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Η κοινωνία μας έχει μόνο να κερδίσει από την ένταξη όλων των ανθρώπων στο σύνολο» είπε η Δέσποινα Συρρή, διευθύντρια της Συμβίωσης.


«Με δεδομένο ότι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων είναι μια σύνθετη διαδικασία που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την ετοιμότητα των προσφύγων να προσαρμοστούν στην κοινωνία υποδοχής χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους, αλλά και την ετοιμότητα της κοινότητας υποδοχής να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός ποικιλόμορφου πληθυσμού, με μεγάλη μας χαρά συνεργαζόμαστε με τους φορείς που συμμερίζονται την πεποίθησή μας ότι η κοινωνική συμπερίληψη συνιστά μια βιώσιμη λύση για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Το επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώσαμε από κοινού με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και την οργάνωση Συμβίωση, ανέδειξε πολλές από τις πτυχές του κρίσιμου αυτού ζητήματος και ελπίζουμε ότι φάνηκε χρήσιμο και στους δημοτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που το παρακολούθησαν» τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Λευτέρης Κωνσταντόπουλος.


«Η πολιτική που ακολουθεί ο δήμος έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Ο πρόσφυγας και ο μετανάστης δεν είναι για εμάς κάτι διαφορετικό. Αντίθετα, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και στήριξη, αφού καλείται να προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα εντελώς άγνωστη. Τα στελέχη των υπηρεσιών καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν αποκτήσει εμπειρία, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί και κάθε τέτοια προσπάθεια επιμόρφωσης όπως αυτή της Συμβίωσης, μόνο θετικά στοιχεία έχει να μας προσφέρει» τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου.