Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη περνάει μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη περνάει μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

28 Φεβρουαρίου 2023

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη περνάει μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε η συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Νταίζη Παπαθανασόπουλου

Την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών ενημέρωσε για τον ρόλο και τις πολιτικές του Δικτύου Υγιών Πόλεων η Συντονίστρια του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) Νταίζη Παπαθανασοπούλου. Κατά την τελευταία του συνεδρίαση (22/2) στην οποία παρέστη η κ. Παπαθανασοπούλου επισήμανε την προϋπόθεση ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του δικτύου σε κάθε δήμο απαιτείται πρωτίστως να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.


Επισημαίνοντας ότι ο χαρακτήρας του δικτύου είναι διττός, διεπιστημονικός και πολιτικός με γνώμονα τη συμβολή των επιστημών στην εξυπηρέτηση του πολίτη, η Νταίζη Παπαθανασοπούλου σημείωσε ότι «μιλάμε για την υγεία ως μια έννοια όπως τη χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιχειρεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση της Υγείας μέσα από ένα δίκτυο που βασίζεται στη συνέργεια και τη συνεργατικότητα όλων των υπηρεσιών και των φορέων της πόλης, με βάση τις αξίες και τις αρχές του ΠΟΥ.


Η Συντονίστρια του Δικτύου μίλησε ακόμα για τα δεινά που επέφερε στις κοινωνίες η πανδημία, η οποία κατέστησε ακόμη πιο αναγκαία τη συμπόρευση με τη φιλοσοφία και τις πολιτικές του Δικτύου Υγιών Πόλεων, ώστε να επικρατήσει η ισότητα στις κοινωνίες, σημειώνοντας ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι η καρδιά του Προγράμματος ως προς την εφαρμογή του σε κάθε πόλη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα το Τόκυο που, αν και έχει 22 εκατ. κατοίκους, έχει ακριβώς το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με έναν μικρό ελληνικό δήμο, το Ξηρόμερο.


Καλωσορίζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα τη Νταίζη Παπαθανασοπούλου στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης υπογράμμισε ότι τα θέματα προαγωγής της Υγείας δεν είναι ιατρικά, όπως οι περισσότεροι θεωρούμε και μίλησε για ανάγκη να ανατραπεί ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού των υπηρεσιών προκειμένου να συνεργαστούν. Πρόσθεσε δε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής πρέπει να ξεκινά από τις υπηρεσίες και τις δομές που υπάρχουν στον δήμο. «Αγωνιζόμαστε γιατί μας εμπιστεύτηκε η κοινωνία, όλες τις παρατάξεις που βρισκόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και παίρνουμε ευθύνες για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων».


Ο δήμαρχος επισήμανε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πνεύμα και τη φιλοσοφία των υγιών πόλεων. «Τα πάντα εντάσσονται, με γνώμονα την παγκόσμια φιλοσοφία που λέει “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά”. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι το επόμενο βήμα είναι το δίκτυο με τις πιστοποιημένες υπηρεσίες του να αναλάβει να σκιαγραφήσει το προφίλ του δήμου ώστε να εντοπιστούν τα στρεβλά σημεία στον τρόπο λειτουργίας και να ακολουθήσει η «επούλωση» μέσα από τα Προγράμματα του Δικτύου.Για το ρόλο και τα προγράμματα του Δικτύου είχε προηγηθεί σχετική ημερίδα (23.01) για τα στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών και τις οριζόντιες πολιτικές του δικτύου, με αφορμή την ένταξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.


Το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τοποθέτηση της Νικολέττας Δαλάτση, αναπληρώτριας προϊσταμένης Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού στη θέση της Συντονίστριας του δικτύου του δήμου. Παράλληλα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Διοίκησης για τη Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από φορείς της πόλης (όπως ΕΚΘ, ΕΕΘ, ΙΣΘ, ΤΕΕ κτλ).