Συμπαράσταση στους απεργούς της «Μαλαματίνα»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Συμπαράσταση στους απεργούς της «Μαλαματίνα»

30 Αυγούστου 2022

Συμπαράσταση στους απεργούς της «Μαλαματίνα»

Οι μάχες κερδίζονται με ενότητα, πειθαρχία και συμπαράσταση από την κοινωνία

♦ Καταδίκη της επίθεσης των ΜΑΤ εναντίον των απεργών ♦ Ψήφισμα συμπαράστασης και ενίσχυση των απεργών

Την αμέριστη συμπαράσταση τους προς τους απεργούς της ‘Μαλαματίνα’ εξέφρασαν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Το πρωί της Τρίτης, τα στελέχη του δήμου επισκέφθηκαν τον χώρο του εργοστασίου στο Καλοχώρι, για να πληροφορηθούν λεπτομερώς από τους εργαζόμενους για το τι έχει συμβεί στην (πάλαι ποτέ κραταιά) οινοποιία. Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για όσα έχουν γίνει, αλλά και για τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της οινοποιίας.


«Πληροφορήθηκα με έκπληξη από τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης, πράγματα που δυσκολεύθηκα να πιστέψω. Ήρθαμε εδώ κι έχοντας ολοκληρωμένη την εικόνα, συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων. Γνωρίζετε βέβαια ότι θεσμικά και νομικά, το περιθώριο κινήσεων κάθε δήμου είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και αφορά μόνο σε δημότες της κάθε περιοχής. Αυτό που οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν και το λέω εξ εμπειρίας, είναι πως οι αγώνες κερδίζονται με ενότητα, επιμονή και υπομονή, αγωνιστικότητα, και συμπαράσταση από την κοινωνία. Χρειάζεται ευσυνειδησία, αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύη και κουράγιο. Αλλά να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η προβοκάτσια είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού της εργοδοσίας.


Θυμάμαι πως πριν από 35-40 χρόνια, χρειάστηκε να δώσουμε μάχες για να ιδρυθούν, να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα εργοστασιακά σωματεία. Σήμερα δικαιώνεται περίτρανα το πόσο δικαιώθηκε ο αγώνας εκείνης της εποχής» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Καταδίκη των επεισοδίων, ενίσχυση των απεργών


Η διοίκηση του δήμου κατήγγειλε την κυβερνητική επίθεση των ΜΑΤ με χρήση βίας και ρίψη χημικών που έγινε την Τετάρτη, ενάντια στους απεργούς της ‘Μαλαματίνα’. Επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του προέδρου του σωματείου και πολλών απεργών. Για την στήριξη των οικογενειών των απεργών, που είναι δημότες του δήμου, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα στήριξης : Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, φόρους και τροφεία σε παιδικούς σταθμούς. Επίσης, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές αθλητισμού και πολιτισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Επίσης : ενισχύεται ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του σωματείου : ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513. Ο δήμος καλεί όλους τους πολίτες να καταθέσουν από το υστέρημα τους χρήματα ή τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας.


Απόλυτο αδιέξοδο


Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία που αγόρασε τη ΄Μαλαματίνα’, παρότι μέσω δικαστικής απόφασης υποχρεούται να μη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, την παραβαίνει συστηματικά, προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα εξυγίανσης της.


«Εμείς είπαμε στη νέα διοίκηση της εταιρείας να υπογραφεί νέα σύμβαση με τους ίδιους όρους που υπήρχαν στην προηγούμενη: είχαμε δεχθεί 20% μείωση αποδοχών για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Όπως λέει ο λαός βάλαμε πλάτη, και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Αλλά απολύσεις, μισθούς πείνας, ημιαπασχόληση και μαύρη εργασία, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε» είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Φραγκίδης, που δεν φρόντισε να εκφράσει την πίκρα του από το γεγονός πως μόνο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του για συμπαράσταση.


Στο εργοστάσιο της ‘Μαλαματίνα’ ήταν παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, Τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά.


Μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος, ο Αντώνης Σαουλίδης υπογράμμισε: «Αν όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι η εταιρεία είναι κερδοφόρα, δεν βλέπω κάποιο λόγο για πρόγραμμα εξυγίανσης της. Γνωρίζετε πως τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από τη φιλοσοφία και τη λογική μας, αντιθέτως υποστηρίζουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό που μπορώ να κάνω με την ευκαιρία της παρουσίας του στη ΔΕΘ, να ενημερώσω τον πρόεδρο μας για όσα συμβαίνουν».


Επίσης, ήταν παρών ο επικεφαλής της παράταξης ‘Λαϊκή συσπείρωση’ Χαράλαμπος Βέλλης : «Ο αγώνας που δίνετε είναι δίκαιος, είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα που δίνει όλη η εργατική τάξη για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς που να μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την τεράστια ακρίβεια. Είναι μεγάλη η λαϊκή αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα σας και γι’ αυτό είμαστε σίγουροι πως θα βγείτε στο τέλος νικητές».


Φωτογραφίες