Γ. Μανιάτης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός τροφοδότης της Ευρώπης για τα επόμενα 20 χρόνια»
Πίσω στα Νέα16 Φεβρουαρίου 2023
Τι υποστήριξε ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο πλαίσιο του ΛΕΠ – Η συνέχεια τη Δευτέρα με Γιάννη Μάζη και Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Την ανάγκη ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας η οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί την κρίση και να μετατραπεί σε τροφοδότη της Ευρώπης, καθώς έχει τη δυνατότητα να καλύψει κατά 15 με 20% τις ανάγκες της ηπείρου σε ενέργεια για τα επόμενα 20 χρόνια, τόνισε ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Ο ομιλητής στη χθεσινή του διάλεξη από το βήμα του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα την«Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα», απέδωσε σαφείς ευθύνες για τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη στην «κεφαλή» της Ένωσης, μιλώντας για τραγικά λάθη που έχουν γίνει, τονίζοντας εμφατικά ότι «έστω ένας σοφός των Βρυξελλών θα έπρεπε να ‘χει παραιτηθεί». Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται, σύμφωνα με την Κρατική Αρχή Υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, και επισήμανε ότι η χώρα με σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενεργειακής της επάρκειας με μία γενικότερη πολιτική ενίσχυσης των πηγών. Υπογράμμισε ότι η χώρα από το 2010 έως το 2014, στη χειρότερη δημοσιονομικά περίοδο και αντίθετα από την αντίστοιχη χαμηλή πορεία της Ευρώπης σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας.
Όπως είπε «η μονομερής εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και η αυτοκτονική ευρωπαϊκή επιλογή να μειωθούν σκόπιμα οι έρευνες για ευρωπαϊκά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, έφεραν την εκτόξευση των κερδών των μεγάλων ιδιωτικών και κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, και παράλληλα την εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος σε αριθμούς ο κ. Μανιάτης ανέφερε το δυσθεώρητο κόστος που ξοδεύει κάθε χρόνο η χώρα μας για εισαγωγές επαρκούς ποσότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου που φτάνουν τα 5,5 δις. ευρώ. Αντιπαρέβαλε σε αυτό ότι παρά την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα (που είναι όπως θύμισε και ελληνικό προϊόν), εντούτοις μόλις πρόσφατα εντάχθηκε «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και μάλιστα όχι ως αυτόνομο πρόγραμμα.
Ο ομιλητής εξήγησε ότι προοδευτικός πατριωτισμός είναι να είσαι υπέρ της ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας σου, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα της Σοσιαλδημοκρατίας είναι να παραχθεί ισότιμα ο πλούτος. Επισήμανε ότι ως χώρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ορυκτά καύσιμα στο μέλλον. Η απεξάρτηση όμως από το φυσικό αέριο θα γίνει μετά από 30 ή 40 χρόνια, όπως εξήγησε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Στο θέμα αυτό τόνισε ότι «μπορεί μέχρι το 2014 η χώρα να κινήθηκε ταχύτατα στις έρευνες αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων, από το 2015 μέχρι και πρόσφατα όμως, για ακατανόητους λόγους, πάγωσε απολύτως η εξαιρετική αυτή προσπάθεια». Τέλος αναφέρθηκε στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο εξής, για μια ενεργειακή πολιτική βασισμένη σε τρεις άξονες με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο και τις ενεργειακές κοινότητες.
Για ενεργειακή ολιγαρχία έκανε λόγο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του κάνοντας παράλληλα αναφορά στην Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει συστήσει σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας με σκοπό προοδευτικά να καλύπτονται πλήρως μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων οι ανάγκες των δύο δήμων σε ενέργεια. Όπως εξάλλου επισήμανε η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας σχετίζεται άμεσα με τη σταθερότητα στο εσωτερικό και τη θέση της στη διεθνή σκηνή.
Στη διάλεξη το παρών έδωσαν ο Κωνσταντίνος Αμασιαλίδης, εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Δημήτρης Μάρδας, πρώην υπουργός και καθηγητής του ΑΠΘ, ο Γιώργος Λυσαρίδης, πρ. της Ευξείνου Λέσχης, ο Γιάννης Κυανίδης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου, η Ελένη Χριστιά, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ακόμα τη διάλεξη παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου, Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων Δημήτρης Απατσίδης και Αρίστος Γαλανός, η πρόεδρος της δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Αλεξάνδρα Τερζίδου, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρος Ωραιόπουλος, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 ομιλητές στο πλαίσιο του ΛΕΠ στο Κλειστό Θέατρο Συκεών θα είναι ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γιάννης Μάζης και ο διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., τομεάρχης διαπεριφερειακών συνεργασιών και πρώην πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Το θέμα της διάλεξης είναι «Γεωπολιτικές δυναμικές στο Σύμπλοκο της Μεσογείου: Ελλάδα και Κύπρος».
Info:
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)
Ωρα έναρξης: 6 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό