301.148 δωρεάν ιατρικές πράξεις αξίας 4.223.223,38 ευρώ μόνο μέσα στο 2022 στα Δημοτικά Ιατρεία Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

301.148 δωρεάν ιατρικές πράξεις αξίας 4.223.223,38 ευρώ μόνο μέσα στο 2022 στα Δημοτικά Ιατρεία Νεάπολης-Συκεών

14 Φεβρουαρίου 2023

301.148 δωρεάν ιατρικές πράξεις αξίας 4.223.223,38 ευρώ μόνο μέσα στο 2022 στα Δημοτικά Ιατρεία Νεάπολης-Συκεών

«Προς όφελος όλων η πλήρης μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης

Με έναν εντυπωσιακό απολογισμό με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία έκλεισαν το 2022 τα Δημοτικά Πολυϊατρεία και Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Και μόνον οι αριθμοί που προσδιορίζουν την ανεκτίμητη αυτή προσφορά αρκούν για να δικαιώσουν την επιμονή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την πλήρη μεταφορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δήμους με την αντίστοιχη χρηματοδότηση.


Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, οι δωρεάν ιατρικές και υγειονομικές πράξεις (υπηρεσίες και παροχές) που πραγματοποιήθηκαν από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022 από τα Δημοτικά Ιατρεία έφθασαν στις 301.148 συνολικά (πίνακας 1) και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 4.223.223,38 ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, υπό την ευθύνη του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Κ.Π.Α.) λειτουργούν σήμερα τέσσερα δημοτικά πολυϊατρεία/ιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με τον πλέον σύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό, και δημοτικά ιατρεία σε κάθε ΚΑΠΗ, οκτώ συνολικά, εξυπηρετώντας περισσότερα από 11.000 μέλη των ΚΑΠΗ, με τις ιατρικές υπηρεσίες να παρέχονται επιπλέον στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άποροι, οι ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους, μετανάστες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους, καθώς και στους περίπου 1.000 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με το συνολικό πληθυσμό που εξυπηρετείται να ξεπερνά τις 12.000 πολίτες. Στα ιατρεία απασχολούνται 42 ιατροί 17 διαφορετικών ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, ρευματολόγοι, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργοί, χειρουργοί, γυναικολόγοι).


Μάλιστα, μετά από πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, κι αφού διασφαλίστηκε η νομιμότητα της πρωτοβουλίας τα Δημοτικά Ιατρεία εξυπηρετούν επίσης όλους τους εργαζόμενους του δήμου και των Νομικών του Προσώπων (ΔΚΚΠΑ, ΚΕΥΝΣ).


Δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία!


Τα πολλαπλά οφέλη του δικτύου των δημοτικών ιατρείων αφορούν πρωτίστως την ίδια την κοινωνία και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό Σύστημα


Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική καθώς το ποσό της προβλεπόμενης συμμετοχής του στο κόστος των υπηρεσιών και παροχών (2.499.432,40 ευρώ) καλύφθηκε από το ΔΚΚΠΑ. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη «ελάφρυνση» του ΕΟΠΥΥ (2.328.360 ευρώ) προέρχεται από την απαλλαγή της δαπάνης για την έκδοση των 232.836 ιατρικών συνταγών, την οποία δαπάνη θα κατέβαλε στα ιδιωτικά ιατρεία.

Να σημειωθεί ότι το ΔΚΚΠΑ παρέχει πλέον και την υπηρεσία έκδοσης-αποστολής άυλης συνταγογράφησης, κατόπιν τηλεφωνήματος του ενδιαφερόμενου μέλους στο ΚΑΠΗ που είναι εγγεγραμμένο.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, περιφερειακά ιατρεία, κ.ά.) δεν επιβαρύνθηκε από τον μεγάλο όγκο εξετάσεων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφού σε αντίθετη περίπτωση οι χιλιάδες των πολιτών θα προσέτρεχαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.).


«Το επιβάλλουν οι καιροί…»


Όπως υπογραμμίζει ο Σ. Δανιηλίδης «ο δήμος μας δεν θα σταματήσει να πολλαπλασιάζει και να βελτιώνει διαρκώς τις υπηρεσίες του προς τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Όλα αυτά τα σπουδαία που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πόσο περισσότερα και καλύτερα θα ήταν όλα, εάν η Πολιτεία θεσμοθετούσε τη δυνατότητα συμβασιοποίησης των δημοτικών ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ. Το επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί, το επιβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία».


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός επισημαίνει ότι η προσφορά στο δημότη δεν περιορίζεται μόνον στις ιατρικές πράξεις και την άμεση εξυπηρέτησή του αλλά και στην περιστολή των δαπανών για την υγεία κάτι που εξυπηρετεί τόσο τον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και την κρατική δαπάνη. Επιπλέον ο κ. Γαλανός εξαίρει «την προσφορά των εργαζομένων στα Δημοτικά Ιατρεία και στα ΚΑΠΗ οι οποίοι, με προθυμία και ευγένεια, και κάτω από πολύ αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας».