Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας να κατευθυνθεί τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνει η ΚΕΔΕ προτείνει ο Σίμος Δανιηλίδης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας να κατευθυνθεί τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνει η ΚΕΔΕ προτείνει ο Σίμος Δανιηλίδης

9 Φεβρουαρίου 2023

Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας να κατευθυνθεί τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνει η ΚΕΔΕ προτείνει ο Σίμος Δανιηλίδης

Με επιστολή του σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ-ΚΜ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών γνωστοποιεί ότι προτίθεται ο ίδιος να συνοδεύσει την αποστολή

Επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την ΠΕΔ-ΚΜ απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης με την οποία προτείνει σημαντικό τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συλλέγεται να κατευθυνθεί στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, στη Δαμασκό σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Μητροπόλεις, ώστε μέσω των ελληνορθόδοξων εκκλησιών αλλά και άλλων φορέων να διοχετευθεί και στη Συρία.

Στην επιστολή του ο κ.Δανιηλίδης γνωστοποιεί ότι προτίθεται ο ίδιος να συνοδεύσει την αποστολή ενώ υπογραμμίζει ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται τα τελευταία δέκα χρόνια η Συρία και του αποκλεισμού της είναι πιο δύσκολο να φτάσει έως εκεί οποιαδήποτε βοήθεια. Όπως σημείωσε άλλωστε σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 η χώρα αυτή βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς δεν βλέπει τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ και το ενδιαφέρον των Διεθνών Οργανισμών αν και έχει πληγεί εξίσου, ίσως και περισσότερο από την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι «εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πληγέντες, σε ελληνορθόδοξους ή μη. Ο άνθρωπος ανεξαρτήτου εθνικότητας, φυλής, θρησκείας είναι το ίδιο ευάλωτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα».

Ολόκληρη η επιστολή του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:


Προς την ΚΕΔΕ

Και την ΠΕΔ-ΚΜ


Κοινοποίηση Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβα


ΘΕΜΑ: Αποστολή βοήθειας στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της συνεννόησής μας για τη συλλογή και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας περιοχές της Συρίας και τη Τουρκίας, υποβάλω και γραπτώς την πρόταση ιδιαίτερης μέριμνας από μέρους μας ώστε να φτάσει σημαντικό μέρος της βοήθειας αυτής στη Συρία.

Συγκεκριμένα προτείνω την αποστολή τμήματος των αγαθών που θα συγκεντρωθούν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας στη Δαμασκό σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Ήδη βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας και δηλώνω πρόθυμος να συνοδεύσω ως μέλος αντιπροσωπείας τη βοήθεια αυτή στην έδρα του Πατριαρχείου.

Ξεκαθαρίζω, για να μην υπάρξουν τυχόν παρερμηνείες, ότι δεν υπάρχει στο σκεπτικό της πρότασης μου ίχνος προσπάθειας διαχωρισμού των πληγέντων σε ελληνορθόδοξους ή μη. Ούτως ή άλλως η αδυναμία απέναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι ίδια για όλους και αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη μοίρα είναι κοινή ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας θρησκεύματος ή τάξης.

Η Συρία όμως βρίσκεται για περισσότερα από δέκα χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση γι’ αυτό και είναι ακόμη πιο δύσκολο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να φτάσει βοήθεια εκεί από ό, τι στην Τουρκία.

Το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται με την καταστροφή του οδικού δικτύου που δεν έχει επιτρέψει ακόμη και σήμερα τέσσερις ημέρες μετά τη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ να υπάρξει συνδρομή από το εξωτερικό.

Επίσης τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και η διεθνής κοινότητα έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην Τουρκία και ελάχιστον ενδιαφέρον επιδεικνύουν για τις καταστροφές στη Συρία οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μία χώρα ήδη κατεστραμμένη και στερημένη από βασικές υποδομές.


Με εκτίμηση


Σίμος Θ. Δανιηλίδης


δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΕ

Videos

Συνέντευξη του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στην ΕΡΤ#