Πανηγυρική έναρξη του τετραημέρου των εκδηλώσεων για τους Τρεις Ιεράρχες

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πανηγυρική έναρξη του τετραημέρου των εκδηλώσεων για τους Τρεις Ιεράρχες

31 Ιανουαρίου 2023

Πανηγυρική έναρξη του τετραημέρου των εκδηλώσεων για τους Τρεις Ιεράρχες

Απόδοση αριστείων σε μαθητές και μαθήτριες

Πανηγυρική ήταν χθες η έναρξη του τετραημέρου των εκδηλώσεων (μία σε κάθε Δημοτική Ενότητα) με την οποία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά τους Τρεις Ιεράρχες. Η αίθουσα του κλειστού Θεάτρου Συκεών ήταν κατάμεστη από αριστούχους μαθητές και μαθήτριες που παραβρέθηκαν με τις οικογένειές τους, για πρώτη φορά μετά την πανδημία.


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης συνεχάρη τα αριστούχα παιδιά και τις οικογένειές τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Παιδεία στον δήμο μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, χαρακτηρίζοντάς την, επικαλούμενος τα λόγια της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, τη μεγαλύτερη «επένδυση» για τον τόπο. «Φροντίζουμε να μη λείπει τίποτα από τους εκπαιδευτικούς μας ώστε να αφοσιώνονται απερίσπαστοι στο λειτούργημά τους, της μόρφωσης, της καλλιέργειας και της εκπαίδευσης των πιο πολύτιμων ανθρώπων της κοινωνίας μας, των παιδιών μας, γιατί αυτά είναι το μέλλον.


Βάση της κοινωνίας μας από τα αρχαία χρόνια είναι η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Σε αυτούς τους δύο άξονες βασίσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια τα προγράμματα μουσικής και θεατρικής Παιδείας προκειμένου να προσφέρουμε ώστε ‘να πάμε τον πολιτισμό στα σχολεία, να φέρουμε τα παιδιά στον πολιτισμό, με σκοπό παιδιά και καθηγητές να λάβουν ερεθίσματα για δημιουργικές και πολιτιστικές αναζητήσεις. Μάλιστα σημείωσε ότι το ντοκιμαντέρ για τα Σεπτεμβριανά του ‘55 με τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους της Ευτυχίας Φράγκου, που συγκίνησε πρόσφατα το κοινό στο πλαίσιο του ΛΕΠ, θα προβληθεί σε μαθητές και μαθήτριες του δήμου στον ίδιο χώρο με δωρεάν είσοδο.


«Οι Τρεις Ιεράρχες τιμώνται ως δάσκαλοι Οικουμενικοί, καθώς ίδρυσαν φτωχοκομεία, εισήγαγαν αποκρυσταλλωμένες θέσεις σε θέματα αγωγής, βάσισαν την διδασκαλία τους στους αρχαίους δασκάλους (Σωκράτη, Πλάτωνα, αλλά και τον Απόστολο Παύλο), η διδασκαλία τους δε είχε ζωντάνια και αντανακλούσε στα προβλήματα των ανθρώπων», υπογράμμισε κατά την ομιλία της η Μαρία Ράντζου, επ. καθηγήτρια Θεολογίας ΑΠΘ. Σημείωσε δε ότι πρωτεργάτες της αγωγής των παιδιών πρέπει να είναι οι δάσκαλοι, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του εκπαιδευτικού ως παιδαγωγού, και τονίζοντας ότι το έργο τους είναι πολυσύνθετο. Οι Τρεις Ιεράρχες διδάσκουν με το έργο τους πρωτίστως την αγάπη του δασκάλου προς τον μαθητή αλλά και την ενσυναίσθηση, σημείωσε η κ.Ράντζου.


Κατά τον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης επισήμανε την σημασία της σύνθεσης της ελληνικής Παιδείας και του Χριστιανισμού μέσα από την τιμή της Εκκλησίας μας στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και τη σημασία του καινοτόμου παιδαγωγικού τους έργου και τις Οικουμενικές αρχές που εμφύσησαν. Τόνισε επίσης την διαχρονικότητα των ιδεών τους, και υπενθύμισε τη δύναμη της αγάπης και την ενότητα της πίστεως που πηγάζουν από τα διδάγματα τους.


Θερμά λόγια για τα επιτεύγματα των παιδιών είχε να πει από του βήματος ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ιερέας Βασίλειος Μήλιος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ρένα Αυγερινού.


 Μαθητές και μαθήτριες εξέφρασαν τη χαρά τους τόσο γιατί κατάφεραν να είναι αριστούχοι και αριστούχες όσο και για τη μεγάλη τιμή του δήμου να τους τιμήσει με το αριστείο, που για τον Νίκο, την Ειρήνη, τον Τάσο, την Χρύσα, τη Φωτεινή, την Ιλάιρα, την Αμαλία, τη Γωγώ, τον Χρήστο και τα άλλα παιδιά όπως είπαν αποτελεί και έναυσμα να συνεχίσουν αδιάκοπα το ταξίδι τους στη μάθηση μέσα τόσο από τα σχολικά βιβλία όσο και από εξωτερικά ερεθίσματα.


Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ακόμα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καγιαμπίνη, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου σε θέματα ΑΜΕΑ Σοφία Ασβεστά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Δημήτρης Ζιγκερίδης, Βασίλης Ασβεστάς, ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Παπάζογλου, οι τοπικοί σύμβουλοι Συκεών Νικολέττα Κανίδου και Σούλα Ωραιοπούλου, και Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.


 Η χορωδία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης» έψαλε το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 18.00 μμ

Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης

Ομιλητής: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επ. καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ


 Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 18.00 μμ

Δημοτικό Ωδείο Αγίου Παύλου

Ομιλήτρια: Δέσποινα Μιχελάκη Θεολόγος


Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 18.00’ μμ

Αίθουσα εκδηλώσεων 2ου Γυμνάσιου Πεύκων

Ομιλητής: Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλης Μήλιος,

διδάκτωρ Ιστορίας-Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΔΩ

Φωτογραφίες