Συγκλόνισαν το κοινό «Οι μη χαμένες Πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Συγκλόνισαν το κοινό «Οι μη χαμένες Πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου

19 Ιανουαρίου 2023

Συγκλόνισαν το κοινό «Οι μη χαμένες Πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ παρακολούθησε μεταξύ άλλων ένας εκ των πρωταγωνιστών ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Γ. Ντοκμετζίογλου

Στο κατάμεστο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών η συγκίνηση ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε την περασμένη Δευτέρα (16.01) κατά την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Ευτυχίας Φράγκου «Οι μη Χαμένες Πατρίδες». Η πρωτότυπη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα παρέσυρε στο κλίμα της ταινίας το σύνολο των θεατών κάθε ηλικίας. Η προβολή έγινε στο πλαίσιο του κύκλου του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) με θέμα «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου».


Μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ξεχωριστή εκδήλωση, ο εκ των πρωταγωνιστών ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Γιάννης Ντοκμετζίογλου ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη βράβευση της σκηνοθέτιδας για την εξαιρετική προσφορά της στην ιστορική γνώση. Το «παρών» στην προβολή έδωσαν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και πατέρας της σκηνοθέτιδας Φραγκούλης Φράγκος, ο συνταγματάρχης Σπ. Μαλαμούσης ως εκπρόσωπος του διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης Πολύβιος Στράντζαλης, η ταμίας Δήμητρα Δούρμαζερ και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Στέλλα Μηνά, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι νομικών προσώπων του δήμου και πλήθος κόσμου.


Όπως τόνισαν τόσο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης όσο και η υπεύθυνη του ΛΕΠ Ειρήνη Καγιαμπίνη το ντοκιμαντέρ της κ. Φράγκου συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη γνώση της ιστορία μας, γιατί, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο δήμαρχος, «οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν». Μάλιστα πρότεινε την προβολή του ντοκιμαντέρ ειδικά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάτι που δέχτηκε με χαρά η σκηνοθέτιδα. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη διοργάνωση, την ανταπόκριση του κόσμου και τα καλά λόγια που άκουσε για την προσπάθειά της που διήρκησε συνολικά τέσσερα χρόνια, η Ευτυχία Φράγκου ευχαρίστησε τόσο το δήμαρχο όσο και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν στο χώρο του πολιτισμού και της δια βίου μάθησης.


«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους ο θεατής παρακολουθεί το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων που εξελίχθηκε βίαια εν καιρώ ειρήνης. Ιδιαίτερα σημαντική για το ντοκιμαντέρ η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Bαρθολομαίου, συγκλονιστική η καταγραφή της επιστροφής ενός εκ των πρωταγωνιστών στην αγαπημένη Κωνσταντινούπολη που εγκατέλειψε νεαρός, μαζί με τον εγγονό του.

Φωτογραφίες