Δυναμικά προχωρά το πρωτοποριακό πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές του δήμου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δυναμικά προχωρά το πρωτοποριακό πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές του δήμου

18 Ιανουαρίου 2023

Δυναμικά προχωρά το πρωτοποριακό πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές του δήμου

Περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο-τεστ

Σίμος Δανιηλίδης: Στόχος μας να στηρίξουμε τα παιδιά μας ώστε να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον τους και να έχουν μια καλύτερη ζωή

Με τους ίδιους τους μαθητές να γίνονται «πολλαπλασιαστές» του προγράμματος του σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, και υπό την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών και των γονέων τους, εξελίσσεται η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που υλοποιείται μέσω του Δημοτικού Κέντρου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.), του πρώτου Κέντρου με αυτό το αντικείμενο στη βόρεια Ελλάδα.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022, με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό φορέα Career Gate, που επί 20ετία δραστηριοποιείται στον χώρο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, της συμβουλευτικής και εκπαίδευσης, και το οποίο υλοποιείται υπό την εποπτεία του Συμβουλευτικού Σταθμού Νεάπολης. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά περίπου 2.500 μαθητές Γυμνασίων (Γ΄ Τάξης) και Λυκείων (Α΄ και Β΄ Τάξης) του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στους οποίους παρέχεται δωρεάν η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και να δεχθούν κρίσιμες υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθώς αυτό χρηματοδοτείται από το δημοτικό ταμείο.


Ήδη, από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου 2022-2023, μετά από τη διοργάνωση δύο μεγάλων ενημερωτικών ημερίδων και τις διαδοχικές παρουσιάσεις στα σχολεία, και συγκεκριμένα από τις 14.11.2022 έως τις 15.1.2023, 515 μαθητές και μαθήτριες σχολείων έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα με τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, από τους οποίους 100 προχώρησαν στον προγραμματισμό συνεδρίας στον Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης, παρουσία των γονέων ή κηδεμόνων.


«Στόχος μας ήταν και είναι να είναι να δώσουμε όλα εκείνα τα επιστημονικά εφόδια και τις δυνατότητες στα παιδιά αυτών των κρίσιμων ηλικιών, που βρίσκονται στα πρόθυρα της επιλογής του επιστημονικού και επαγγελματικού προσανατολισμού τους, ώστε να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον τους με βάση τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, συμπληρώνοντας ότι «από την επαγγελματική επιλογή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η δημιουργικότητα, η χαρά και εν τέλει η ευτυχία στη ζωή μας». Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολείων, αλλά και με τους συλλόγους γονέων και μαθητές, έδωσαν το «παρών» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η ψυχολόγος, και αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Νικολέττα Δαλάτση και ο εκπρόσωπος της Career Gate Θανάσης Λέλες.


Πολλαπλασιαστές οι ίδιοι οι μαθητές…


Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό της δράσης που παρουσίασε η ψυχολόγος Νικολέττα Δαλάτση, αν. προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νεάπολης, κατά τις συσκέψεις με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, «όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία του δήμου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών να αυξάνεται σταδιακά». Όπως επισήμανε, «πρόκειται για κάτι καινούριο και δικαιολογημένα γνωρίζει τις πρώτες επιφυλάξεις των μαθητών, αλλά ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια να επεκταθεί πολύ περισσότερο».

Το κλίμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ο Σταμάτης Α., μαθητής Γ΄ Γυμνασίου, δηλώνοντας ότι «είμαι ευχαριστημένος, ένιωσα περισσότερη αυτοπεποίθηση, επιβεβαιώθηκα με το τεστ για κάποια επαγγέλματα που ένιωθα να μου αρέσουν, οπότε τονώθηκε η αυτοπεποίθηση μου».


Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση μητέρας μαθήτριας της Γ΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Συκεών η οποία έκανε λόγο για μια «θετική και ενθουσιώδη εμπειρία της κόρης της». Όπως δήλωσε, «από μόνο του το τεστ περιλάμβανε ερωτήσεις που ούτε η ίδια δεν είχε θέσει στον εαυτό της πρωτύτερα και κατ’ επέκταση λειτούργησαν προσανατολιστικά από μόνες τους».


Άλλη μητέρα μαθήτριας Γ΄ Γυμνασίου από τη Νεάπολη, η Ε.Τσ., πήρε το λόγο για να ευχαριστήσει τον δήμαρχο και τους εργαζόμενους στο Δημοτικό Κέντρο ΣΕΠ, γιατί, όπως είπε, στον ιδιωτικό τομέα ανάλογο τεστ κοστίζει τόσο που είναι μάλλον απαγορευτικό για τον μέσο γονέα. «Νιώθουμε τυχεροί ως δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών με αυτές τις πρωτοβουλίες υπέρ των παιδιών μας», κατέληξε.

Φωτογραφίες