«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

15 Δεκεμβρίου 2022

«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

Χαιρετισμός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922: Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα»

«Η ιστορία θα πρέπει να γνωρίζει ένα υπέρτατο νόμο: αυτόν που να κυνηγά το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια. Ο Έλληνας αποφεύγει διαχρονικά την σε βάθος ανάλυση των αιτίων πέρα και πάνω από τις κομματικές διόπτρες και τη μεταλαμπάδευση των όποιων συμπερασμάτων προς τις νέες γενιές, τους επόμενους πολιτικούς και όχι μόνο ταγούς της ράτσας. Προς μάθηση και υιοθέτηση των καλών και αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων λαθών».


Στη διαπίστωση αυτή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης συμπύκνωσε τη μεγάλη συμβολή στην ιστορική γνώση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922: Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της παρουσίασής του. Αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών (7.12.2022), ενώ αντίστοιχη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, για το έργο και τον συγγραφέα οι Στράτος Ν. Δορδανάς, Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, Γιώργος Ρακκάς, Πολιτικός Επιστήμονας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου.


Κατά τη σύντομη ομιλία του, με την οποία άνοιξε η εκδήλωση, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε και εξήρε τη διαχρονική παρουσία του Γιώργου Καραμπελιά στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, είτε ως συγγραφέας μέσα από την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα, όσο και ως πολιτικού προσώπου-αναλυτή, ανασύροντας από τον χρόνο τις προσωπικές στιγμές γνωριμίας.


«Πικρές αλήθειες…»


«Το γνωρίζουμε, και καλώς πράττει ο συγγραφέας να το επαναλαμβάνει με στεντόρεια τη φωνή, πως αποζητούμε συχνά τις απαντήσεις μέσα στην εθνική μας μνήμη, αλλά διστάζουμε να καταγράψουμε σφάλματα, αδυναμίες, ενδοτικότητες, ατολμίες, φοβίες, νοσήματα που απορρέουν, ως επί το πλείστον, από ψυχικό διχασμό και εθνική ανασφάλεια, και αρκούμεθα σε πιο βατές και απλοϊκές ερμηνείες για τις συμφορές και τη συρρίκνωση του ελληνισμού», υπογράμμισε ο Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας για το βιβλίο, κάνοντας λόγο για «πικρές αλήθειες που οι περισσότερες εξ αυτών αλιεύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά μα και εμπεριστατωμένα, με μια εργώδη προσπάθεια του δημιουργού».



«Ο φίλος μου συγγραφέας θεώρησε ιερά υποχρέωση, έτσι απλά, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τα τότε, να παραθέσει κάποιες ιδιαίτερες στιγμές της ιστορίας, ν’ αναφέρει μνήμες καταχωνιασμένες στο χρονοντούλαπο, ν’ ανασύρει σκοτεινές στιγμές, να ξεδιαλύνει κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, βασιζόμενος κυρίως στην παρέλευση ικανότατου χρόνου που πρέπει- σίγουρα έχει καταλαγιάσει τα μίση, τα πάθη και τις εμπάθειες του τότε. (…) Εξάλλου πάντοτε φταίει ‘‘αυτός’’, ο ‘‘άλλος’’, οι ‘‘ξένοι’’, αποφεύγοντας βεβαίως την σε βάθος ανάλυση και ερμηνεύοντας τα γεγονότα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, με βάση τις κομματικές διόπτρες, καθαγιάζοντας μάλιστα τις μικρότητες και τις αποτυχίες μας με τον μύθο της δικής μας αθωότητας. Και η ιστορία της χώρας μας, ιδιαίτερα μάλιστα στο επίδικο χρονικό διάστημα που εξετάζει ο δημιουργός, βρίθει από πληθώρα τέτοιων απόψεων, δυστυχώς ακόμα και σήμερα», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.


«Πρόκειται για μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο του χθες, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των μνημών. Ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας, σε έναν αδιάφορο κόσμο χαμένο στην αχλή του χρόνου να τον σημαδεύει ανεξίτηλα», σχολίασε ο Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ιδιαίτερες επισημάνσεις που δεν σκοπεύουν να γράψουν ιστορία αλλά να τονίσουν αυτό που φοβόμαστε αιώνες τώρα να ομολογήσουμε και να παραδεχτούμε: πως αυτό το χρονικό διάστημα εμπεριέχει πολλές μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ελληνικής ιστορίας».


«Φυσικά πρόκειται περί ενός διδακτικού συγγράμματος, μοναδικού στο είδος του, το οποίο και ως επιστημονικό έργο μπορεί να είναι προσιτό στον οποιονδήποτε αναγνώστη που ενδιαφέρεται να μάθει για την ιστορία του τόπου του», κατέληξε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης «συστήνοντας ανεπιφύλακτα στους βιβλιόφιλους και όλους τους πολίτες την απόκτηση και τη μελέτη του βιβλίου».