«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

15 Δεκεμβρίου 2022

«Πολλές οι μελανές σελίδες της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ιστορίας μας…»

Χαιρετισμός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922: Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα»

«Η ιστορία θα πρέπει να γνωρίζει ένα υπέρτατο νόμο: αυτόν που να κυνηγά το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια. Ο Έλληνας αποφεύγει διαχρονικά την σε βάθος ανάλυση των αιτίων πέρα και πάνω από τις κομματικές διόπτρες και τη μεταλαμπάδευση των όποιων συμπερασμάτων προς τις νέες γενιές, τους επόμενους πολιτικούς και όχι μόνο ταγούς της ράτσας. Προς μάθηση και υιοθέτηση των καλών και αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων λαθών».


Στη διαπίστωση αυτή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης συμπύκνωσε τη μεγάλη συμβολή στην ιστορική γνώση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922: Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της παρουσίασής του. Αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών (7.12.2022), ενώ αντίστοιχη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, για το έργο και τον συγγραφέα οι Στράτος Ν. Δορδανάς, Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, Γιώργος Ρακκάς, Πολιτικός Επιστήμονας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου.


Κατά τη σύντομη ομιλία του, με την οποία άνοιξε η εκδήλωση, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ανέδειξε και εξήρε τη διαχρονική παρουσία του Γιώργου Καραμπελιά στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, είτε ως συγγραφέας μέσα από την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα, όσο και ως πολιτικού προσώπου-αναλυτή, ανασύροντας από τον χρόνο τις προσωπικές στιγμές γνωριμίας.


«Πικρές αλήθειες…»


«Το γνωρίζουμε, και καλώς πράττει ο συγγραφέας να το επαναλαμβάνει με στεντόρεια τη φωνή, πως αποζητούμε συχνά τις απαντήσεις μέσα στην εθνική μας μνήμη, αλλά διστάζουμε να καταγράψουμε σφάλματα, αδυναμίες, ενδοτικότητες, ατολμίες, φοβίες, νοσήματα που απορρέουν, ως επί το πλείστον, από ψυχικό διχασμό και εθνική ανασφάλεια, και αρκούμεθα σε πιο βατές και απλοϊκές ερμηνείες για τις συμφορές και τη συρρίκνωση του ελληνισμού», υπογράμμισε ο Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας για το βιβλίο, κάνοντας λόγο για «πικρές αλήθειες που οι περισσότερες εξ αυτών αλιεύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά μα και εμπεριστατωμένα, με μια εργώδη προσπάθεια του δημιουργού».