20 «νέες» αθλητικές εγκαταστάσεις!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

20 «νέες» αθλητικές εγκαταστάσεις!

6 Δεκεμβρίου 2022

20 «νέες» αθλητικές εγκαταστάσεις!

Υπογράφηκε η σύμβαση κι αρχίζουν άμεσα οι εργασίες για την αναμόρφωση των γηπέδων και αθλητικών χώρων

Σίμος Δανιηλίδης: Στόχος το έργο να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση

Στην αφετηρία της επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος, που ταλανίζει σχεδόν το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών της χώρας, πέρασε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου.


Πρόκειται το έργο της αντιμετώπισης των παράλληλων προϋποθέσεων και απαιτήσεων για την αδειοδότηση συνολικά 20 γηπέδων, γυμναστηρίων και αθλητικών χώρων με έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητάς τους προς όφελος των αθλούμενων και των θεατών. Σημειώνεται ότι για τι αθλητικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν στην επικράτεια σε πρότερους χρόνους, σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν απαιτούνταν ειδική πρόβλεψη άδειας, καθεστώς που άλλαξε με τον N. 4479/2017.


Έχοντας οι Τεχνικές Υπηρεσίες ολοκληρώσει τη συνολική μελέτη του προωθούμενου έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1.410.000 ευρώ, ο δήμος βρέθηκε σε θέση ετοιμότητας για την αξιοποίηση του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», μέσω του οποίου εξασφάλισε σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του, για να προχωρήσει στον διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της οριστικής αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας. Αυτή είναι η «ΤΑΚΟΥΔΗΣ Α.Ε.», με την οποία πριν λίγες ημέρες (28.11.2022) υπογράφηκε η σύμβαση, για να ξεκινήσουν οι εργασίες το επόμενο διάστημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τους 18 μήνες.


Το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 και η Τεχνική Υπηρεσία και τα στελέχη της, «στα οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», όπως τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, πολύ σύντομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν όλες τις μελέτες (Απρίλιος 2019). Έτσι, το έργο θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα εάν δεν χανόταν πολύτιμος χρόνος στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από τον μήνα της ολοκλήρωσης των μελετών του έργου έως και την υπογραφή της σύμβασης (28.11.2022) χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια, για την ακρίβεια 44 μήνες! Στο διάστημα αυτό προηγήθηκε η:


  • Αίτηση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» (13403/25.4.2019),
  • Εγκριτική απόφαση ένταξης του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης (26767/6.4.2021), μετά από 24 μήνες!
  • Η διενέργεια διαγωνισμού (25327/22.3.2022), αφού οι Υπηρεσίες του δήμου περίμεναν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 τις τροποποιήσεις του Ν.4412 περί δημοπρασιών και έως τον Φεβρουάριο του 2022 τις ερμηνευτικές εγκυκλίους των τροποποιήσεων!
  • Η απόφαση έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (825/21.10.2022) που διενήργησε τον προσυμβατικό έλεγχο.


Το έργο, το οποίο αφορά συνολικά 20 δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές, προβλέπει περιφράξεις, εγκατάσταση συστήματος ενεργητικής πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, μικροκατασκευές εντός των χώρων στις επιμέρους υποδομές, με ειδική πρόβλεψη για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, εργασίες λειτουργικότητας στις ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και οικοδομικές υποδομές, κ.ά. Το τελικό κόστος του έργου θα ανέλθει στις 723.418 ευρώ μετά τη μεγάλη έκπτωση που σημειώθηκε κατά τον διαγωνισμό (48,69%), με τις 600.000 ευρώ να καλύπτονται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο οποίο εντάχθηκε το έργο, και οι 123.418 ευρώ από το δημοτικό ταμείο. Και το τελικό αυτό αποτέλεσμα καταδεικνύει την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του δήμου, που -σε συνδυασμό με το υγιές δημοτικό ταμείο- αποτελεί πόλο έλξης των κατασκευαστριών εταιριών μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται μεγάλος ανταγωνισμός, που επιφέρει μεγάλες εκπτώσεις.


Τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις


«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθυνόταν ο δήμος μας, πήρε τον δρόμο της οριστικής επίλυσής του. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε ξεκινούν άμεσα οι εργασίες με στόχο να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τη συμβατικά προβλεπόμενη προθεσμία, με αποτέλεσμα σύντομα όλοι οι αθλούμενοι και οι θεατές συμπολίτες μας να απολαμβάνουν άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μετά την υπογραφή της σύμβασης, την οποία, εκ μέρους του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπέγραψε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές.


«Η σύμβαση αυτή αφορά ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, και σύντομα ακολουθεί μια δεύτερη. Σε πολύ σύντομο χρόνο ο δήμος μας θα διαθέτει ένα από τα πιο άρτια, πλήρη και λειτουργικά δίκτυα γηπέδων και γυμναστηρίων, που σχεδόν θα αλλάξουν εικόνα και μορφή, ενισχύοντας έτσι τόσο τον συλλογικό όσο και τον μαζικό αθλητισμό», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές.


Αναλυτικά οι αθλητικοί χώροι και οι εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Συντηρήσεις-επισκευές αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών» είναι οι εξής:


Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ

1. ΔΑΚ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (Μανδηλαρά & Βίτσι)

2. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΑΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΥΚΕΩΝ (Μανδηλαρά & Βίτσι)

3. ΔΑΚ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ (Λεχόβου & Μανδηλαρά)

4. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΥ ΣΤΟ ΔΑΚ ΤΡΙΓΩΝΟΥ (Λεχόβου & Μανδηλαρά)

5. ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΒΑΡΗ ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΥ ΣΤΟ ΔΑΚ ΤΡΙΓΩΝΟΥ (Λεχόβου & Μανδηλαρά)

6. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΛΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αντωνίου Τρανού 26 )

7. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΑΛΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ-ΥΠΟΓΕΙΟ (Αντωνίου Τρανού 26)

8. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΠΡΟΠΟΛ (Σαπουντζόγλου & Τσακάλωφ)

9. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ (Μποσνάκη & Αντύπα)

10. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ-Όροφος Γυμναστηρίου (Μποσνάκη & Αντύπα)

11. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 (Α. Παπανδρέου 256)


Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ

12. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (περιοχή ΔΕΛΑΣΑΛ)

13. ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (περιοχή ΔΕΛΑΣΑΛ)

14. ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΕΝΝΙΣ (περιοχή ΔΕΛΑΣΑΛ)

15. ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΟ 5Χ5 (Σμύρνης-Κομνηνών–Βοσπόρου–Αμύντα)

16. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΥΚΩΝ (Δημοκρατίας 6)

17. ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (Δημοκρατίας 6)

18. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (Ιπποδρομίου-4,5ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Aσβεστοχωρίου)


Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

19. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 11Χ11 (Κασταμονής)

20. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΚΚΑ (Ζάκκα 25)