Φροντιστήριο Βιωσιμότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Φροντιστήριο Βιωσιμότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

1 Δεκεμβρίου 2022

Φροντιστήριο Βιωσιμότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Καινοτόμος θεσμός στην εκπαίδευση για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

♦ Δράσεις και εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη: Απολογισμός και συνέχεια ♦ Υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και του Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος για τις δράσεις του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας, μετά την επίσκεψη εκπαιδευτικών και στελεχών στην Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος του Φροντιστηρίου, που λειτουργεί στη δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης, δεν είναι άλλος από τη δια βίου εκπαίδευση για την αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη.


«Ένας από τους σπουδαιότερους τομείς στην εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο περιβαλλοντικός και σε αυτό έχουμε εδώ και χρόνια προσανατολιστεί και επενδύσει. Πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβατικές ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς πλέον κινδυνεύει άμεσα η ζωή των πολιτών. Η κλιματική κρίση βρίσκεται σε κορύφωση, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι απαιτείται να είναι άλματα. Μόνο η Θεσσαλονίκη μετράει 850 νεκρούς το χρόνο, εξαιτίας των καρκινογόνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα είναι εφικτό να λυθεί με την αύξηση του πρασίνου. Παρ’ ολ’ αυτά, η πόλη παρουσιάζει την τραγική πραγματικότητα του 1,7 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, στη χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ θεωρεί κατώτατο επιτρεπτό μέσο όρο τα 9 τμ. Την ίδια στιγμή, η γειτονική Σόφια, έχει 21 τμ πρασίνου για κάθε πολίτη. Εξακολουθούμε να φιλοξενούμε στο κέντρο της πόλης το καρκίνωμα των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, το οποίο πρέπει χθες να ξεριζωθεί, και να μετεγκατασταθεί δυτικά, στην περιοχή της Σίνδου, ώστε ο χώρος που θα απελευθερωθεί να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο.


Στην πόλη, υπάρχουν περίπου 500.000 κτίρια, ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια: αν στο καθένα φυτευτούν 10 τμ πρασίνου, αμέσως 5.000.000 τμ πρασίνου θα αλλάξουν την ισορροπία. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Ως δήμος πραγματοποιούμε διαρκώς παρεμβάσεις με φυτεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη δράση του «πράσινου μπαλκονιού». Επιπλέον, ξεκινήσαμε φυτεύσεις εμπλέκοντας στη διαδικασία τους μαθητές και τις μαθήτριες με φυτεύσεις στις σχολικές αυλές ενώ αναζητούμε κι άλλες περιοχές και στο περιαστικό δάσος για να προχωρήσουμε και σε νέες» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη


Με συνεχείς δράσεις, ιδέες πρωτότυπες και προγράμματα με διάρκεια, η αντιδημαρχία Πρασίνου του δήμου υλοποιεί την ορθή εκπαιδευτική προσέγγιση: βιωματική, από μικρή ηλικία, με την κατάλληλη προετοιμασία:


«Η προσπάθεια του δήμου επικεντρώθηκε στα παιδιά και το περιβάλλον τον τελευταίο χρόνο με δράσεις, που συνδύασαν το δάσος με το παιχνίδι. Το πρόγραμμα ‘Κυριακές στο άλσος’ είχε σαν στόχος να μάθουν τα άλση τα παιδιά, να τα εξερευνήσουν και μετά, να μπούνε στη διαδικασία της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος. Για έναν μήνα, στα άλση Δελασάλ και Δενδροφυτείας, κάθε Κυριακή, με παιχνίδι και άλλες δράσεις, φέραμε τα παιδιά στο δάσος. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα παιδιά όχι μόνο προσαρμόστηκαν, όχι μόνο έμαθαν πράγματα που δεν ήξεραν, αλλά μας έλεγαν το τι λείπει από γύρω τους, όπως και το τι θα ήθελαν να υπάρχει και δεν υπήρχε. Τελικά, ενόψει της ανάπλασης των δυο σημείων, μας έδωσαν και ιδέες…» είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.


Πατριαρχικό ίδρυμα πατερικών μελετών


Υπό την αιγίδα του ιδρύματος έγιναν όλες οι δράσεις που παρουσιάστηκαν στην επιμορφωτική ημερίδα και ο επικεφαλής του, επίσκοπος Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, τόνισε στην ομιλία του:


«Η εξέλιξη της διδακτικής επιστήμης επιβεβαίωσε πως το κάθε παιδί είναι ένας δυναμικός κρίκος της κοινωνίας, που καλείται να διαμορφωθεί και να δημιουργήσει στο ταξίδι της ορθά δομημένης πνευματικής ανάπτυξης του.


Το Πατριαρχικό ίδρυμα πατερικών μελετών, ένας εκπαιδευτικός οικουμενικός φορέας που λειτουργεί από το 1965, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην εκπαίδευση, απευθυνόμενο σε κάθε μαθητή ή μαθήτρια πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, εκκλησιαστικής ή τεχνικής εκπαίδευσης. Η αθρόα συμμετοχή των σχολικών συγκροτημάτων απέδειξε πως οι υγιείς φωνές είναι πολλές και μπορούν να δράσουν εναντίον της πνευματικής αμαύρωσης, του πολιτισμικού μαρασμού και της οικολογικής κρίσης» τόνισε ο θεοφιλέστατος κ.κ. Νικηφόρος ενώ η Ιωάννα Κλιάρη, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος: «Είναι ο μεγάλος άγνωστος πνευματικός γίγαντας της Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στο να ανοίξει παράθυρο στη γνώση, στον πολιτισμό και στο μέλλον. Οι ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις μας έχουν εγκριθεί προς παρουσίαση όχι μόνο στα σχολεία του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού» είπε η υπεύθυνη των προγραμμάτων εκπαίδευσης του ιδρύματος.


♦ Η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης, Βασιλική Ιππέκη και η υπεύθυνη του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας Δέσποινα Μιχελάκη, αναφέρθηκαν στην «Ανάδειξη και προβολή» του ιστορικού των δράσεων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Άννα Τιρικανίδου, διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον κ. Νικόλαο Ζαχαρόπουλο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με τίτλο «Ο δάσκαλος, ο σιωπηλός εργάτης της παιδείας».


♦ Ο Χρήστος Ρουμπίδης, διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός πως όλες οι αντίστοιχες δράσεις τελούν υπό την αιγίδα του Παναγιότατου Οικουμενικού πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Επίσης, υπερθεμάτισε ένα νέο θεματικό δίκτυο περιβαλλοντικής αγωγής με την ονομασία «Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης».


♦ Ο καθηγητής Ζήσης Αγγελίδης, ειδικός σύμβουλος για θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρουσίασε το ‘Φροντιστήριο Βιωσιμότητας’, τον καινοτόμο θεσμό στην Εκπαίδευση για την Αειφορία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ η γενική γραμματέας της ‘Βυζαντινής Θεσσαλονίκης’ Χαρά Παπαδοπούλου παρουσίασε το πρόγραμμα «Η Σχολή της Χάλκης-Ένας φάρος πνευματικότητας εκτός λειτουργίας».


♦ Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ‘Νέου θεματικού δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης’ των διευθύνσεων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» από την Βασιλική Ιππέκη και την Δέσποινα Μιχελάκη.


Την εκδήλωση συνόδευσε μουσικό παραδοσιακό σχήμα με τις: Δήμητρα Σίτσα (κανονάκι), Ειρήνη Μπατσίλα (λαούτο), Σόνια Κουτζιάρη (φωνητικά).


Παρόντες στην ημερίδα ήταν, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου. Επίσης παραβρέθηκαν, η Σοφία Ασβεστά, εντεταλμένη σύμβουλος για τα ΑΜΕΑ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ο Γιώργος Βουκουρεσλής, τοπικός σύμβουλος Νεάπολης.

Φωτογραφίες