Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία

29 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου: Eυαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑμεΑ

♦ Διήμερο δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών στις 1 και 2 Δεκεμβρίου ♦ Βιωματική εξάσκηση των πολλών, δείγμα δεξιοτήτων των λίγων

Με μια διπλή δράση, ο δήμος τιμά με τον δικό του τρόπο τους συνανθρώπους που ζούνε με προβλήματα αναπηρίας. Από τη μία πλευρά, επιλέγει να προβάλει προς τα νέα παιδιά το πώς αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία την καθημερινότητα του. Με την δεύτερη δράση, το πώς ο κάθε άνθρωπος με προβλήματα αναπηρίας μπορεί να αναπτύξει τις δεξιότητες που έχει, στοχεύοντας στην πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση.


«Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι συνάνθρωποι μας άξιοι θαυμασμού, ικανοί όσο και εμείς, οι οποίοι δεν είχαν όση τύχη είχαμε όλοι οι υπόλοιποι. Αυτή η διαφορά δείχνει ακριβώς και το πόσο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, για να την εξαφανίσουμε εντελώς. Η κοινωνική πολιτική του δήμου και σε αυτόν τον τομέα είναι σαφής, παρέχεται κάθε είδους στήριξη από όλες τις υπηρεσίες μας και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια βελτίωσης. Συμφωνώ απόλυτα με όσους υποστηρίζουν πως η ποιότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αναπηρία. Αν για όλους τους πολίτες ο δήμος κάνει συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις, για τους ανθρώπους με αναπηρία θα κάνει υπερβάσεις όπου και όπως χρειάζεται. Η ομπρέλα προστασίας που απλώνει ο δήμος μας, δεν κάνει καμία διάκριση» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης (12.30 μ.μ.)


‘‘Επόμενος σταθμός, διΕΠΑΦΗ’’

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των νέων, οι μαθητές του λυκείου θα πάρουν μέρος σε τέσσερις δραστηριότητες. Με μορφή παιχνιδιού, θα κληθούν να ανταπεξέλθουν στα εξής:

1. Να γράψουν στο χαρτί, πάνω στις γραμμές και να διαβάσουν κάτι από κάποιο βιβλίο φορώντας ειδικά γυαλιά μειωμένης όρασης. Βιώνουν την εμπειρία να περπατήσουν με λευκό μπαστούνι.

2. Φορώντας ειδικά ακουστικά-ωτοασπίδες, να ακούσουν, να κατανοήσουν και να ολοκληρώσουν μια εργασία.

3. Με ειδικά γάντια εργασίας, πρέπει να περάσουν χάντρες σε λεπτά κορδόνια. Θα τους ζητηθεί να σκεφτούν ποια απλά πράγματα δεν μπορούν να κάνουν και αν η κατάσταση αυτή χρειάζεται ειδική μορφή βοήθειας. Επίσης, θα βιώσουν την εμπειρία πως είναι να κινείται κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο, με πατερίτσες και άλλα βοηθητικά όργανα.

4. Oι μαθητές προσπαθούν να κατανοήσουν και να ολοκληρώσουν μια εργασία, ενώ ταυτόχρονα διεγείρονται από διάφορα αισθητηριακά ερεθίσματα (έντονο φως ή σκοτάδι, συγκεκριμένες υφές, έντονοι ήχοι κ.ά.)


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (6 μ.μ.)


Τα μέλη των ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης-Συκεών θα σταθούν πίσω από το πανί του θεάτρου σκιών, θα μεταμορφωθούν σε καραγκιοζοπαίκτες και θα ψυχαγωγήσουν τους θεατές, με την παράσταση ‘Ο Καραγκιόζης και ο κορωνοϊός’, όπου ο λαϊκός ήρωας αποφασίζει ως γιατρός να σώσει τον κόσμο εξολοθρεύοντας τον κορωνοϊό.


Στο τέλος της παράστασης, οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χριστουγεννιάτικα χειροποίητα εδέσματα των νέων ενώ θα υπάρχει και χριστουγεννιάτικο Bazaar στο φουαγιέ του θεάτρου.


«Ήρθε ο καιρός να μικρύνουν οι αποστάσεις, με αλλαγές στη στάση και στη συμπεριφορά μας, με εξάλειψη του φόβου και της προκατάληψης. Χρειάζονται πράξεις εξωστρέφειας με ενεργητική συμμετοχή των ΑΜΕΑ και ενσωμάτωση τους στον κοινωνικό ιστό, μέσω φορέων, συλλόγων και σχολείων. Οι μαθητές πρέπει να εξοικειωθούν με την αναπηρία από νωρίς, όχι μόνο με ασκήσεις, αλλά με βιωματικές δράσεις. Κατ΄ επέκταση, με δημιουργία δομών φιλοξενίας και προεπαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στον αστικό ιστό. Όλα αυτά είναι υπόθεση όλων μας κι ένας αγώνας για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη» τόνισε ο Σοφία Ασβεστά, εντεταλμένη σύμβουλος για τα ΑΜΕΑ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.