Η κοινωνία να «Σπάσει τη Σιωπή»
Πίσω στα Νέα29 Νοεμβρίου 2022
137 γυναικοκτονίες παγκοσμίως κάθε μέρα, 22 στην Ελλάδα από την αρχή του έτους
Σίμος Δανιηλίδης: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των δομών και του πλαισίου καταπολέμησης της έμφυλης βίας»
Το δικό του μήνυμα κατά της έμφυλης βίας στέλνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προτρέποντας την κοινωνία να σπάσει τη σιωπή, καταγγέλλοντας κάθε περιστατικό βίας που πέφτει στην αντίληψη των πολιτών. Στο πλαίσιο ενημερωτικής και εικαστικής εκδήλωσης, αφιερωμένης στη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, που πραγματοποιήθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, με σύνθημα «το Όχι σημαίνει Όχι», την Παρασκευή, 25.11.2022., τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι ελλείψεις που υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της έμφυλης βίας.
«Οι γυναικοκτονίες είναι μάστιγα της κοινωνίας μας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα για την εξάλειψη της βίας, εντούτοις οι ελλείψεις και τα κενά που καθημερινά παρουσιάζονται δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα είμαστε στην αρχή και πολλά μένουν να γίνουν. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δομές που ήδη υπάρχουν με γνώμονα την κάλυψη των κενών, ανεξάρτητα αν το θεσμικό πλαίσιο μας στραγγαλίζει πολλές φορές. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρέχεται ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στα θύματα, τόσο για να βγουν από μια κακοποιητική σχέση όσο και για να καταγγέλλουν με ασφάλεια φαινόμενα κακοποιητικής συμπεριφοράς, τόσο τα ίδια, όσο το περιβάλλον τους και η κοινωνία γενικότερα, η οποία οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένη και να έχει «ανοιχτά αυτιά». Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των δομών και του υποστηρικτικού πλαισίου προς τα θύματα», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
«Γνώμονάς μας η πληρέστερη ενημέρωση των γυναικών, θυμάτων που πλήττονται από κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και του περιβάλλοντός τους και ολόκληρης της κοινωνίας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση όλων των γυναικών ώστε να μη νιώθουν αβοήθητες. Οι κοινωνικές μας υπηρεσίες, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί , οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί καθώς και το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ βρίσκονται στο πλευρό κάθε γυναίκας και οποιουδήποτε βιώνει τη βία. Πρέπει όμως να σπάσει η «γυάλινη οροφή» όπως συνήθιζε να λέει η Φώφη Γεννήματα»,τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου.
Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται…
«Παγκοσμίως καταγράφονται κάθε μέρα 137 γυναικοκτονίες, ενώ στην Ελλάδα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 22 νεκρές γυναίκες, θύματα γυναικοκτονιών. Τα πιο πολλά θύματα αφορούν τρανς γυναίκες, με καταγεγραμμένες 327 δολοφονίες» όπως ανέφερε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, πρόεδρος της Επιτροπής του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των φύλων, Δήμητρα Κογκίδου. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημος Φορέας καταγραφής γυναικοκτονιών, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού», τόνισε η κ.Κογκίδου, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση της κοινωνίας πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία τα οποία και χρειάζονται πόρους για τον σκοπό αυτό. Αναφορικά με τον όρο «γυναικοκτονία» η κ. Κογκίδου ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να οριστεί νομικά ο όρος “γυναικοκτονία”, γιατί πρέπει να ορίζεται το κίνητρο σε αυτά τα εγκλήματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει «να οριστεί άμεσα σχετικός οδηγός δεοντολογίας για την κάλυψη θεμάτων γυναικοκτονίας».
«Αυτή η μέρα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε η Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος και αναπλ.προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, η οποία συντόνισε το β’ μέρος της εκδήλωσης. Η κ.Βασσάρα σημείωσε ότι μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η ελληνική κοινωνία να μιλά ανοιχτά για την έμφυλη βία, υπογραμμίζοντας ότι όλο και περισσότεροι άνδρες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, γιατί τους αφορά εξίσου».
«Υπάρχουν πολλές θεσμικές ελλείψεις που δημιουργούν πολύ μεγάλα εμπόδια. Πολλές γυναίκες παραμένουν σε κακοποιητικές σχέσεις γιατί νοιώθουν ότι δεν έχουν που να πάνε», τόνισαν τα στελέχη από το Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, «ΔΙΟΤΙΜΑ». Η Μυρτώ Προδρομίδου, κοινωνική λειτουργός και η Ματίνα Σιώμου, ψυχολόγος παρουσίασαν τις υποστηρικτικές δράσεις και το έργο του κέντρου ενώ ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με το κοινό.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το «παρών» έδωσε ο επικεφαλής του Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Λευτέρης Κωνσταντόπουλος. Με γνώμονα την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού παρουσιάστηκε εικαστική έκθεση, προβλήθηκαν κοινωνικά μηνύματα σε μορφή βίντεο, ενώ η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Κόκκινη Κουίντα» (από τα Σέρβια Κοζάνης) παρουσίασε στο α΄μέρος αφηγήσεις κακοποιημένων γυναικών και θεατρικό μονόλογο, βασισμένο σε βιωματική εμπειρία.
Το κείμενο μεταφράστηκε στα αραβικά, γαλλικά και φαρσί και διανεμήθηκε σε πρόσφυγες και προσφύγισσες. Στο φουαγιέ του θεάτρου παρουσιάστηκαν έργα από την εικαστικό Βελδεμίρη Στεφανία ενώ ορχηστρικά κομμάτια παρουσίασε ο μουσικός Ιωάννης Μητρούσης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια μέρους της εκδήλωσης είχε η Στέλλα Τσιαρβούλα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παρή Γενίτσαρη, η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), Ειρήνη Καγιαμπίνη, η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου σε θέματα ΑΜΕΑ, Σοφία Ασβεστά, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βάνης, εκ μέρους του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Τάνια Κιουμουρτζίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ασβεστάς, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, Ρένα Αυγερινού, ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων, Βασίλης Πολυτσίνος, η τοπική σύμβουλος Συκεών Αθανασία Ωραιοπούλου και η τοπική σύμβουλος Νεάπολης, Ευαγγελία Γεωργαλά. Επίσης στην εκδήλωση παρέστησαν οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες του Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας με επικεφαλής την διευθύντρια Βένα Κουβαρά και τη Μάρθα Γαλατοπούλου εκπαιδεύτρια, επικεφαλής ομάδας μαθητριών από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες