Citython 2022: Παγκόσμιο εργαστήριο καινοτόμων ιδεών ο δήμος Νεάπολης-Συκεών!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Citython 2022: Παγκόσμιο εργαστήριο καινοτόμων ιδεών ο δήμος Νεάπολης-Συκεών!

25 Νοεμβρίου 2022

Citython 2022: Παγκόσμιο εργαστήριο καινοτόμων ιδεών ο δήμος Νεάπολης-Συκεών!

21 νέοι και νέες από τρεις ηπείρους συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Καινοτομίας καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα σχολεία και τις Παιδικές Χαρές, και για τη βιώσιμη κινητικότητα στο Σέιχ-Σου και στην πόλη

♦ Σίμος Δανιηλίδης: Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες και τους ενθαρρύνουμε να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στην πρωτοπορία ♦ Οι νικητές του διαγωνισμού και οι καινοτόμες προτάσεις που δυσκόλεψαν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης

Νέοι και νέες από όλον τον κόσμο, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών και ερευνητές, πήραν… στα χέρια τους το μέλλον του δήμου Νεάπολης-Συκεών, φιλοδοξώντας να συμβάλουν στην επίλυση θεμάτων προσβασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες των πόλεων και των αστικών δήμων.


Αυτό συνέβη με αφορμή τον Μαραθώνιο Καινοτομίας Citython 2022 που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στην πρόσκληση-πρόκληση του οποίου ανταποκρίθηκαν 21 νέοι και νέες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ινδία, το Νεπάλ και την Κολομβία, και βεβαίως τη Θεσσαλονίκη.


Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση αυτή, που εντάσσεται στο προγράμματος RIS Citython Neapolis-Sykies 2022, είναι η πρώτη που διοργανώνεται από δήμο της χώρας μας στην Ελλάδα, γεγονός που δίνει το στίγμα της φιλοσοφίας της δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και έρευνας στην αντιμετώπιση ζητημάτων της επικαιρότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα και το στίγμα της εμπιστοσύνης «στους νέους ανθρώπους, στους νέους επιστήμονες και στα νέα μυαλά, προτρέποντας και ενθαρρύνοντάς τους στον μακρύ αγώνα της πρωτοπορίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


«Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι ο δήμος μας επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας για να ξεκινήσει τον πρώτο μαραθώνιο καινοτομίας στον τόπο μας. Ο δήμος μας έδινε και δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στην αξιοποίηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, όχι μόνο για λόγους ερευνητικούς, θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς, αλλά διότι περιμένουμε ουσιαστικές, πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις σε τρείς τομείς, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Σε αυτούς τους τρείς τομείς κατατέθηκαν από τους νέους σύγχρονες, έξυπνες και καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας, τον Γιώργο Δημαρέλο για τον συντονισμό της προσπάθειας, μα κυρίως τους νέους και τις νέες για τη συμμετοχή τους στον μαραθώνιο καινοτομίας. Με τις ιδέες και τις προτάσεις που κατέθεσαν αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά δεν είναι αδιάφορη απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά συμμέτοχη και ενεργή στην πρωτοπορία. Αυτή τη νέα γενιά, στην οποία πιστεύουμε, όχι μόνο την ενθαρρύνουμε στο να τολμήσει και να εκφραστεί, αλλά τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Οι νέοι και οι νέες της πρωτοπορίας κρατούν το μέλλον τους στα χέρια τους, κι εμείς αυτό που οφείλουμε είναι να τα εξοπλίσουμε με γνώσεις και ευκαιρίες». «Σε αυτό το πνεύμα, προωθούμε και απαιτούμε τόσο στην Α’ βάθμια όσο και στη Β’ βάθμια Εκπαίδευση να υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις και ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καινοτομία μέσα στα σχολεία, δυστυχώς, όμως, πολλές φορές συναντούμε άρνηση».


Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών και πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, που είχε τον συντονισμό της όλης διοργάνωσης, επισήμανε ότι «Είναι όμορφο να βλέπεις νέα παιδιά να ασχολούνται με το πως μπορούν να γίνουν οι πόλεις καλύτερες με τη βιώσιμη μετακίνηση με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Έχουν παρουσιαστεί λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μία περαιτέρω επένδυση από ερευνητικούς φορείς, αλλά και εταιρίες του χώρου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας επέλεξε το Δήμο Νεάπολης Συκεών και την ΚΕΥΝΣ για τη διοργάνωση αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας και είμαστε ακόμα πιο χαρούμενοι για το γεγονός ότι προτάθηκαν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν»


Παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών!


Οι… μικροί Κύροι Γρανάζηδες αντάμωσαν μέσω του διαδικτύου, αλλά και δια ζώσης, επεξεργάσθηκαν τα δεδομένα που τους παρασχέθηκαν για τα υπό εξέταση-επεξεργασία ζητήματα-προκλήσεις, για να καταθέσουν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού τις προτάσεις και τις καινοτόμες ιδέες τους για τη βελτίωση της ασφάλειας προσβασιμότητας και κινητικότητας πάνω σε τρία θέμα αιχμής, όπως είναι η:


1. Ασφαλής Πρόσβαση των παιδιών στην Παιδική Χαρά και το σχολείο.

2. Ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα μονοπάτια του Σέιχ-Σου.

3. Αύξηση χρήσης μέσων μικροκινητικότητας και προώθηση της ενεργής κινητικότητας.


Επί διήμερο, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου, η αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών (Δενδροφυτεία), μετατράπηκε σε ένα μεγάλο παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και καινοτομίας, με παρούσες τις τέσσερις από τις συνολικά επτά ομάδες, όπου οι νέοι και οι νέες (11 δια ζώσης και 10 διαδικτυακά), υπό την καθοδήγηση των μεντόρων-κόουτς, έσκυψαν με πάθος πάνω στους υπολογιστές και μορφοποίησαν τις καινοτόμες ιδέες τους.


Όπως ομολόγησαν στο τέλος τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, όλες οι προτάσεις ήταν ενδιαφέρουσες και υλοποιήσιμες, σε βαθμό που οι κριτές δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν την πρώτη καλύτερη από τις τρεις θεματικές ενότητες. Μάλιστα, όπως επισήμαναν ειδικοί του προγράμματος, η συμμετοχή των νέων στον διαγωνισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών ήταν η καλύτερη από τις αντίστοιχες που έγιναν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.


Από τη διαδικασία αναδείχθηκαν τρεις νικήτριες ομάδες οι οποίες επιβραβεύθηκαν με συμβολικά ειδικά έπαθλα (δωροεπιταγές από μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών συσκευών), με την αξιολόγηση να γίνεται από ειδικούς πανεπιστημιακούς, ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου. Συγκεκριμένα, οι νικητές ανά θέμα-ενότητα είναι οι:


• Smart & Safe (Αλέξανδρος Αλεξάτος) από τη Θεσσαλονίκη με θέμα την «Ασφαλή Πρόσβαση των παιδιών στην Παιδική Χαρά και το σχολείο».

• Ci-Vi Team (Μαρία Καπλανίδου, Μαρία Βαρσάμη, Βαλεντίνη Δεληβαλτίδου,

Γιώργος Ματθαίου) από την Θεσσαλονίκη με θέμα την Ευκολότερη Πρόσβαση στα μονοπάτια του Σέιχ-Σου»

• YourWayHome (Henry Acosta, Isabel Scherer, Katarzyna Sowinska) από Κολομβία, Γερμανία και Πολωνία με θέμα την «Προώθηση χρήσης μέσων μικροκινητικότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών»


Το RIS Citython…


…είναι μια διεθνής διοργάνωση στην οποία οι συμμετέχουσες ομάδες δουλεύουν για την υλοποίηση των ιδεών τους πάνω στην αστική κινητικότητα, από την φάση της σύλληψης της ιδέας έως την παρουσίαση των έργων ή πρωτοτύπων τους σε διάστημα 24ων ωρών. Το Hackathon έχει στόχο τη βελτίωση της αστικής κινητικότητας και στο πλαίσιό του ομάδες ειδικών και φοιτητών στους τομείς της αστικής κινητικότητας, των επιχειρήσεων, του User Experience, του marketing και των Big Data συνεργάζονται για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για τις πόλεις μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έμπειροι μέντορες και ομιλητές υποστηρίζουν τις ομάδες. Η εκδήλωση κορυφώνεται με τις παρουσιάσεις των ιδεών διάρκειας πέντε λεπτών, για να ακολουθήσει η αξιολόγηση των ομάδων από επιτροπή κριτών που επιλέγει τις τρεις νικητήριες ομάδες.


Στόχος του RIS Citython είναι να αναλύσει τις προκλήσεις κινητικότητας που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας και να δημιουργήσει πιθανές λύσεις. Μέσω αυτού του ανοιχτού Hackathon το RIS Citython επικεντρώθηκε άμεσα στη στήριξη του οικοσυστήματος επιχειρήσεων και καινοτομίας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, καθώς και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.


Το RIS Citython συνιστά μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια εκδήλωση-σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, η οποία θα προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του EIT Urban Mobility και θα αναπτύσσει και θα προωθεί καινοτόμες λύσεις.


Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (EIT), που είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταίροι KAJO, CARNET (Future Mobility Research Hub) και Power HUB στηρίζουν τη διοργάνωση RIS Citython Neapolis-Sykies 2022 από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ CITYTHON 2022


ΟΜΑΔΕΣ:


♦ Πρόκληση 1: Ασφαλέστερη Πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο και χώρους

αναψυχής


 • Street Heroes: Παντελής Κανιούρας, Ροξάνη Γκάβρα, Γιάννης Καλφίδης, Μιχάλης Κατσίφης-Νέζης (Αυστρία)
 • Smart & Safe: Αλέξανδρος Αλεξάτος (Νικητής) (Θεσσαλονίκη)
 • Neatwalkers: Ελένη Ευαγγελίδου, Αστέριος Μπινόπουλος, Ελίνα Τζεντίκου (Θεσσαλονίκη)


♦ Πρόκληση 2: Ευκολότερη Πρόσβαση στα μονοπάτια του Σέιχ-Σου


1. Ci-Vi Team: Μαρία Καπλανίδου, Μαρία Βαρσάμη, Βαλεντίνη Δεληβαλτίδου, Γιώργος Ματθαίου (Νικητές) (Θεσσαλονίκη)

2. Group 7: Amin Shakya, Deepjyoti Paul, Samikshya Chhetri (Νεπάλ &Ινδία)


♦ Πρόκληση 3: Προώθηση χρήσης μέσων μικροκινητικότητας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών


1. Micro-Riders: Ιωάννης Φραντζεσκάκης, Κατερίνα Μοσχοπούλου, Ελένη Μεταξά (Θεσσαλονίκη)

2. YourWayHome: Henry Acosta, Isabel Scherer, Katarzyna Sowinska (Νικητής) (Κολομβία, Γερμανία, Πολωνία)


ΜΕΝΤΟΡΕΣ:


 • Ευάγγελος Γενίτσαρης, Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στις Μεταφορές
 • Γιώργος Δημαρέλος, Ειδικός Σύμβουλος δημάρχου Νεάπολης- Συκεών για θέματα Μεταφορών
 • Josep Maria Salanova Grau, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανάλυση και Μοντελοποιήση Δεδομένων του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ
 • Βασίλης Μιζάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Πολ. Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα Μεταφορών.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:


 • Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών και Αναπλ. Διευθύντρια του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ
 • Παρή Γενίτσαρη, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης-Συκεών
 • Ειρήνη Καγιαμπίνη, Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών
 • Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας»
 • Ιωάννης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Γιώργος Δημαρέλος

Φωτογραφίες