16ος διαγωνισμός «Πράσινο Μπαλκόνι»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

16ος διαγωνισμός «Πράσινο Μπαλκόνι»

16 Νοεμβρίου 2022

16ος διαγωνισμός «Πράσινο Μπαλκόνι»

Βραβεύτηκαν οι νικήτριες και νικητές του διαγωνισμού

♦ Πρόγραμμα φυτεύσεων σε όλες τις αυλές των σχολείων του δήμου ♦ Στόχος είναι ο πρασινισμός μικρών χώρων σε ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια κτίρια σε όλη τη Θεσσαλονίκη ♦ Να φύγει το καρκίνωμα της ΔΕΘ μέσα από την πόλη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος διαγωνισμός για το ‘Ομορφότερο Πράσινο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο’ με την ανάδειξη των νικητών ανά κατηγορία και τη βράβευση τους. Δεκάδες πολίτες και από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες συμμετείχαν στον διαγωνισμό και το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους ήταν τόσο εντυπωσιακό, που δυσκόλεψε τα μέλη της κριτικής επιτροπής στο να επιλέξουν τις ωραιότερες κατασκευές και συνθέσεις.

Ο διαγωνισμός ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι λύσεις που προτείνει ο δήμος για το πρόβλημα έλλειψης πρασίνου σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη:


«Η αναλογία 1,7 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, έχει φέρει τη Θεσσαλονίκη στη χειρότερη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θεωρεί επιτρεπτό μέσο όσο τα 9 τμ ενώ την ίδια στιγμή, η γειτονική Σόφια, έχει 21 τμ πρασίνου για κάθε πολίτη. Η πόλη διαθέτει περίπου 500.000 χώρους σε κτίρια ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια, στους οποίους αν μπούν φυτά σε έκταση έστω 10 τμ. Αν ένα πρόγραμμα όπως το ‘Πράσινο Μπαλκόνι’ επεκταθεί παντού σωστά και οργανωμένα, όπως ο δήμος μας προσπαθεί να το κάνει, τότε 5.000.000 τμ επιπλέον πρασίνου θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα και κατ΄ επέκταση, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων. Λέω και την υγεία, διότι όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, το πράσινο φιλτράρει και εξουδετερώνει τα καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια, υπεύθυνα για εκατοντάδες θανάτους πολιτών κάθε χρόνο» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


«Αυτό όμως δεν φτάνει. Η πόλη χρειάζεται χώρους και για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω πως οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αυτό το καρκίνωμα, πρέπει να φύγει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκεί να γίνει νέο μητροπολιτικό πάρκο. Τα κονδύλια υπάρχουν και μένει η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια.


Εμείς όμως ως δήμος, προχωράμε τον σχεδιασμό μας ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα φύτευσης αρωματικών φυτών, λουλουδιών, θάμνων και μεγάλων δένδρων σε όλα τα σχολεία, ξεκινώντας από το 2ο δημοτικό Συκεών και θα το επεκτείνουμε σε όλες τις εγκαταστάσεις» κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Νικητές και νικήτριες


Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση που έγινε στο κλειστό θέατρο του δήμου στη Νεάπολη, βραβεύτηκαν οι νικητές και νικήτριες ανά κατηγορία.


«Είναι μια όμορφη γιορτή για εσάς που συμμετείχατε στον διαγωνισμό, μας βάλατε στους κήπους, στα μπαλκόνια και στα σπίτια σας και αποδείξατε πως αν υπάρχει αγάπη για το περιβάλλον και το πράσινο, η εικόνα της πόλης αλλάζει εντυπωσιακά. Είμαστε βέβαιοι πως στους επόμενους διαγωνισμούς οι συμμετέχοντες θα είναι συνεχώς περισσότεροι, διότι μόνο με τη συμμετοχή όλων μας θα φτάσουμε να φτιάξουμε μια πόλη στην οποία θα αξίζει να ζούμε» είπε η Αλεξάνδρα Τερζίδου, πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, παρουσιάζοντας τους νικητές του διαγωνισμού.


Εκτός συναγωνισμού, δόθηκε ειδικό βραβείο σε μαθήτριες και μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου Συκεών για τον κήπο που έφτιαξαν και συντηρούν στην αυλή του σχολείου τους.


Στην κατηγορία ‘Ομορφότερο μπαλκόνι’:


1. Κολιτσιδάκης Ιωάννης 2. Κυριακίδης Αχιλλέας 3. Βασιλειάδου Καλλιόπη


Στην κατηγορία ‘Ομορφότερος Κήπος’:


1. Τσόλη Δέσποινα 2. Χρυσοβέργης Ιωάννης 3. Καρυπιάδης Θεόφιλος


Στην κατηγορία ‘Ομορφότερη Ταράτσα’:


Ασλανίδης Βασίλης


Σε μια ειδική κατηγορία, αυτή της διακόσμησης κάθετου τοίχου, βραβεύθηκε η Νατέλα Θεοδωρίδου. Οι πρώτοι κάθε κατηγορίας έλαβαν μια δωροεπιταγή αξίας 150 ευρώ, οι δεύτεροι ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος και οι τρίτοι, ένα σετ εργαλείων κήπου.


«Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί, θα βελτιώνεται, θα αυξάνεται η συμμετοχή και έτσι, θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας. Η λογική και η πολιτική του δήμου όσον αφορά στο πράσινο και στο περιβάλλον είναι σαφής, οργανωμένη και σταθερή: οι μεγάλες παρεμβάσεις (ανάπλαση Επταπυργίου, σχέδιο Νέα-Πόλη, Δενδροφυτεία) και πολλές μικρότερες, όπως τα πάρκα Ήχων, Μνήμης και Ρουμανικών, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κι έχουμε δεσμευθεί πως θα συνεχίσουμε» τόνισε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη.


Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την υπηρεσία πρασίνου, με τη συμβολή των στελεχών του τμήματος Περιβάλλοντος Ειρήνης Καλάκου και Γιάννη Κωνσταντινίδη.


Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας) και Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας). Επίσης, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΚΠΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, η πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου. Όπως επίσης η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και Συκεών Ρένα Αυγερινού, η εντεταλμένη σύμβουλος των ΚΔΑΠ ΜΕΑ Σοφία Ασβεστά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Βουκουρεσλής και Γιάννης Ζαρίφης.

Φωτογραφίες