Νεάπολη: Αυτοψία στο πάρκο Ρουμανικών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Νεάπολη: Αυτοψία στο πάρκο Ρουμανικών

10 Νοεμβρίου 2022

Νεάπολη: Αυτοψία στο πάρκο Ρουμανικών

Επιθεώρηση εργασιών από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τους αντιδημάρχους

Λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου

Επιθεώρηση στο εργοτάξιο του πάρκου των Ρουμανικών πραγματοποίησε ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου να έχουν λεπτομερή εικόνα των εργασιών. Συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, περιηγήθηκαν σε ολόκληρο το πάρκο, μαθαίνοντας τη θεματική του έργου, τις παρεμβάσεις που έγιναν και τη λογική που ακολουθήθηκε στον σχεδιασμό, την μελέτη και την υλοποίηση του.


«Ο κεντρικός άξονας σε εισάγει στο χώρο, η ελαφρά ανοδική πορεία της κεντρικής διαδρομής ως το ανοικτό θέατρο, και την Παιδική Χαρά, το γλυπτό με τις πλάκες που μετατρέπονται σε ντόμινο στη δεξιά πλευρά και που καταλήγουν στο σιντριβάνι, όλα αυτά με μορφή ανεστραμμένου βέλους όταν τα κοιτάξεις αντίστροφα, συγκροτούν μια συνολική σύνθεση που ενσωματώνει πτυχές του χρόνου από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Το πάρκο των Ρουμανικών είναι ένας χώρος πράσινος, πολυλειτουργικός και πολυπολιτισμικός που προσφέρει ψυχαγωγία, ανάπαυση, δημιουργική απασχόληση στους επισκέπτες», ανέφερε η αρχιτέκτονας-μηχανικός Φεδώρα Κανελλή. Παρόντες ήταν και η Έφη Θεοδωρακοπούλου, πολιτικός μηχανικός, γενική επιβλέπουσα, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και Δήμητρα Σιμοπούλου δασολόγος, όλοι στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και επιβλέποντες του έργου.


«Είχαμε υψηλές απαιτήσεις για αυτό το έργο κι όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Φαίνεται πως είναι σχεδόν έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της Νεάπολης, αλλά υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να τακτοποιηθούν. Όλοι γνωρίζουμε πως η νοοτροπία του ‘‘όλα να γίνουν χθες’’ είναι στο DNA του Έλληνα, αλλά δεν γίνεται έτσι οργανωμένη και σοβαρή δουλειά. Εκτός από αυτό, σε καμία περίπτωση ο δήμος και οι υπηρεσίες του δεν πρόκειται να παραβούν τους νόμους της πολιτείας. Παρανομίες, παρατυπίες, έργα χωρίς άδειες, με έλλειμμα διαφάνειας και στρεβλή πληροφόρηση, μακριά από εμάς. Γνωρίζω καλά πως το συγκεκριμένο έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, αλλά γνωρίζω επίσης πως χάθηκαν 17 μήνες, για τους οποίους οι υπηρεσίες του δήμου δεν ευθύνονται καθόλου. Όλα αυτά τα στοιχεία μας έχουν ζητηθεί, τα έχουμε δώσει σε όποιον ενδιαφέρθηκε και όλα τα άλλα, είναι απλά φιλολογική συζήτηση για να περνάει η ώρα», δήώσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Τα λεφτά, η καθυστέρηση, τα δένδρα


Όσον αφορά στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το πάρκο των Ρουμανικών για διάφορες παραμέτρους, οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί. «Όσοι διαμαρτύρονται το γνωρίζουν, αλλά μια επανάληψη ίσως βοηθήσει. Η ανάπλαση του πάρκου καθυστέρησε 17 μήνες να αρχίσει εξαιτίας της γραφειοκρατίας της ΔΕΔΔΗΕ για ένα υπόγειο καλώδιο υπερυψηλής τάσης. Αυτό μας ανάγκασε στην ουσία να ξανακάνουμε ολόκληρη τη μελέτη από την αρχή, να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις και να εκδώσουμε ξανά όλες τις άδειες. Επίσης, σχετικά με τον προϋπολογισμό και το κόστος, όλοι πια ξέρουν πως με άλλη τιμή αρχίζει ο κάθε διαγωνισμός και με την έκπτωση, πάντα μειώνεται. Το πάρκο στοίχισε 790.000 ευρώ. Σχετικά τώρα με τα δένδρα, οι αριθμοί είναι απλοί και αληθείς: πριν την ανάπλαση το πάρκο είχε 100 δένδρα. Τώρα έχει 163 κι επίσης έχουν φυτευτεί 49 αναρριχόμενα και 310 αρωματικά φυτά. Είναι επίσης αλήθεια πως η ΔΕΔΔΗΕ μάς απαγόρευσε να φυτέψουμε δένδρα σε όλο το μήκος του πάρκου, από την πλευρά της οδού Κ. Καραμανλή. Είχε προβλεφθεί να φυτευτούν 24, αλλά δεν μας επιτράπηκε να φυτέψουμε ούτε ένα δένδρο», τόνισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές.


Απαραίτητες διευκρινίσεις


Η πεζοδρόμηση της οδού Ιασωνίδου, στην πίσω πλευρά του πάρκου των Ρουμανικών, αποτελεί έργο ξεχωριστό από το πάρκο. Η ανάπλασή της άρχισε μόλις οριοθετήθηκε, αφού ουσιαστικά ένα της τμήμα είχε καταπατηθεί από το ίδιο το πάρκο. Αυτή η καταπάτηση μας κόστισε κι άλλο χρόνο. Η αλλαγή θέσης του περιστερώνα κρίθηκε απαραίτητη, μια και έπρεπε να είναι μακριά από την Παιδική Χαρά και το ‘‘παιδικό δωμάτιο’’ που υπάρχουν. Το αναψυκτήριο θα επανέλθει στη θέση του μόλις ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις που επιβάλει η διαχειριστική αρχή λόγω του ΕΣΠΑ.


Παρόντες στην επιθεώρηση ήταν οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας), Παρή Γενίτσαρη (Πρασίνου), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών έργων), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας) και Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας), οι πρόεδροι της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και του ΔΚΠΠΑ Αρίστος Γαλανός, όπως επίσης η πρόεδρος της Δ.Ε. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και οι τοπικές σύμβουλοι Τζένη Ευθυμιάδου και Ευαγγελία Γεωργαλά.


Συμπερασματικά, μόλις τακτοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες εργασιών και αδειοδοτήσεων, το πάρκο των Ρουμανικών θα εγκαινιαστεί επίσημα και θα δοθεί σε χρήση στους πολίτες.

Φωτογραφίες