1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Να μείνει η μνήμη ζωντανή, να μην χαθεί στο χρόνο

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Να μείνει η μνήμη ζωντανή, να μην χαθεί στο χρόνο

10 Νοεμβρίου 2022

1922-2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Να μείνει η μνήμη ζωντανή, να μην χαθεί στο χρόνο

Λογοτεχνική βραδιά με ποιήματα και κείμενα, με θέατρο και μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών

Η αποφυγή της λήθης με έναν τρόπο επιτυγχάνεται: η μνήμη να μένει ζωντανή πάση θυσία. Για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, η πληγή που άνοιξε πριν έναν αιώνα στη Μικρά Ασία δεν θα κλείσει. Όμως η μνήμη δεν πρέπει να χαθεί, ούτε να θολώσει στην πορεία των χρόνων γιατί αν αυτό γίνει, χάνεται μια ρίζα του έθνους κι όπως έγραψε ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης, «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».


Με αυτή τη γνώση, αλλά και την επίγνωση πως ο Πολιτισμός και η Τέχνη έχουν την υποχρέωση να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες της καταστροφής και του ξεριζωμού, ο δήμος διοργανώνει μια ακόμη πολιτιστική εκδήλωση.


«Οι πολίτες του δήμου μας, απόγονοι προσφύγων και αυτοί, τιμούν τη μνήμη κρατώντας την ζωντανή μέσα από τις δεκαετίες που περνούν. Ο πόνος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν ξεχνιέται και δεν ξεπερνιέται. Οι πρόσφυγες κατάφεραν, από γενιά σε γενιά, και κράτησαν τη μνήμη ζωντανή. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι συνολικά έπεσαν θύματα αυτής της εθνικής τραγωδίας. Δεν ξεχνάμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην ξεχάσει κανείς», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής


Σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών (Ελευθερίου Βενιζέλου 72), στις 7 μ.μ., θα αναβιώσουν οι μνήμες με ομιλίες, θεατρική παράσταση, απαγγελίες ποιημάτων, ανάγνωση βιβλίων και μουσική.


Ομιλητές: Κωνσταντίνος Νίγδελης, Πάρης Βορεόπουλος

Θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις»: Σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης

Απαγγελία κειμένων: «Και έστω εις ενθύμησιν…» (Κ. Νίγδελης)

Ηθοποιοί: Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου («Η εγκατάσταση»), Χάιδω Κραβαρίτη («Μαρτυρία»).


► Ένωση Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας (Πρόεδρος: Λευτέρης Μουφτόγλου)

Απαγγελίες ποιημάτων:

-«Η μεγάλη πίκρα» - Ανθούσα Κορτσίνογλου

-«Ξεριζωμός» - Χριστίνα Ζωικίδου

-«Ένα γλέντι για σας» - Δέσποινα Χίντζογλου-Αμασλίδου


► Ωδείο Νεάπολης-Συκεών (Διευθυντής: Βασίλης Μπουλούσης, αρχιμουσικός)

Μουσικά ακούσματα:

-Αγγελική Καραγιώργου, τραγούδι

-Μαρίνα Χόντα, πιάνο.


«Ο ελληνισμός, στην χιλιάδων χρόνων ιστορία που μετρά, έχει υποστεί πολλές συμφορές και καταστροφές. Πάντα όμως σήκωνε κεφάλι. Δυστυχώς, η Μικρασιατική Καταστροφή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να επουλωθεί, να αναστραφεί. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, όσοι γλίτωσαν από την τουρκική γενοκτονία, μετά από χιλιάδες χρόνια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να έρθουν στην μάνα Ελλάδα. Και όλα εκείνα τα μέρη, στα οποία επί χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός, έχασαν κάθε τι Ελληνικό, εκτός από την ιστορία και τις μνήμες», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας Λευτέρης Μουφτόγλου.