30 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

30 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

1 Νοεμβρίου 2022

30 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε την Εθνική Αντίσταση

«Ζήτω η Εθνική Αντίσταση! Ζήτω η Θεσσαλονίκη μας! Ποτέ ξανά φασισμός»

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς συναίσθησης της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31.10.2022 στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές λαμπρή εκδήλωση για την Επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Τιμή στους πεσόντες απέδωσαν σημαιοφόροι και παραστάτες των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κρατώντας περήφανα στα κοντάρια τους τις γαλανόλευκες σημαίες. Μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα, μεταξύ άλλων, του Τάσου Λειβαδίτη με τίτλο «Χαθήκανε τόσο νωρίς», και στίχους του Φώτη Αγγουλέ «Ώρα καλή συνταξιδιώτες». Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων τέλεσε ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους και Χριστοφόρου (Επταπυργίου), το χρονικό της ημέρας ανέγνωσε η Προϊσταμένη του Γραφείο Επικοινωνίας και Διαφάνειας Άννα Σεβαστιάδου, σε απόσπασμα από το βιβλίο «Το δικό μας αίμα» του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου που έζησε τις στιγμές της Απελευθέρωσης του ‘44. Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής εκδήλωσης ακούστηκαν ακόμα τραγούδια όπως το «Ακορντεόν», σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Μάνου Λοϊζου, και το «Επέσατε θύματα».


Είκοσι επτά χρόνια τιμής


«Για μια ακόμη χρονιά, τιμήσαμε τους χιλιάδες Έλληνες πατριώτες που αγωνίστηκαν στην Εθνική αντίσταση ενάντια στα ναζιστικά και φασιστικά στρατεύματα κατοχής. Είμαστε υπερήφανοι διότι είμασταν ο πρώτος δήμος στη Θεσσαλονίκη, το 1995, που καθιερώσαμε τον εορτασμό της απελευθέρωσης του ’44 κι από τότε ως σήμερα, αδιάλειπτα, συνεχίζουμε να τιμούμε την Εθνική αντίσταση» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Ελευθερία, Δημοκρατία, Εθνική Υπερηφάνεια


Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η Αλεξάνδρα Τερζίδου : «Στις 26 Οκτωβρίου στη Νεάπολη, τη Βάρνα και τις Συκιές οι μονάδες του ΕΛΑΣ συγκρούονται με τάγματα ασφαλείας και νικούν. Ξημερώνοντας 30 Οκτωβρίου 1944, η νεκρή και πένθιμη όψη της Θεσσαλονίκης περνούσε οριστικά στο παρελθόν. Η προτελευταία μέρα του Οκτώβρη του ’44 υπήρξε και μια μέρα γιορτής για όλους τους κατοίκους της πόλης. Από το μεσημέρι, μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος από τους υποχωρούντες Γερμανούς, άνθρωποι κάθε ηλικίας ξεχύνονται στους δρόμους, αγκαλιάζονται και φιλιούνται, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Είναι λοιπόν σήμερα, ημέρα μνήμης για τους ήρωες που δοκιμάστηκαν και θυσιάστηκαν με εθνική ομοψυχία και πίστη, συνάρθρωσαν, υπερβατικά, μια υπέροχη στάση στις πανανθρώπινες επάλξεις αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία αλλά και εθνική υπερηφάνεια» κατέληξε η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου.


Στην Πανηγυρική εκδήλωση που πλαισίωσε μουσικά τμήμα του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, εκτός από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, παρέστησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά. Οι αντιδήμαρχοι Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, Τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές και Πολιτικής προστασίας Τάσος Τσακιρίδης. Ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και των ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, ο πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης και ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.


Στο κλείσιμο της εκδήλωσης στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης κατέθεσαν: ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Ανανιάδης και για το ΠΑΣΟΚ ο Τάσος Τσακιρίδης. Για τα ΔΚΚΠΑ, στεφάνι κατέθεσε η Μαρία Μπασιούνη ενώ εκ μέρους της παράταξης ΄Νέα Αυτοδιοίκηση’ η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη. Ο Λάζαρος Ωραιόπουλος εκπροσωπώντας την παράταξη ‘Άλμα στο μέλλον’ ενώ για την παράταξη ‘Η πόλη αλλιώς’, ο Νίκος Δασκάλου.


Εκ μέρους των δημοτικών σχολείων ο μαθητής του ΔΕΛΑΣΑΛ Σ Πανάγος, εκ μέρους των γυμνασίων η μαθήτρια του 4ου Δ Αλεξανδρή και εκ μέρους των λυκείων, η μαθήτρια του 1ου Ζ. Πιπέρκου - Κυπαρίδου.


Στεφάνια κατέθεσαν και οι : Ν. Σακαλής (Πολιτιστικό Οδοιπορικό), η Ευ. Παγωνάκη (Δημιουργικός Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης-Συκεών ‘ΕΣΤΙΑ’), ο Τάσος Τρελόπουλος (Βυζαντινός Αθλητικός Ομίλος), ο Αντώνης Σαουλίδης (Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών) και ο Δημήτρης Ζιγκερίδης (Ποντιακή Εστία Νεάπολης).

Φωτογραφίες