Πρόληψη: Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πρόληψη: Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

1 Νοεμβρίου 2022

Πρόληψη: Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Οκτώβρης: Μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη της πάθησης

♦ Ενημερωτικές δράσεις, δωρεάν εξετάσεις, δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις ♦ Συμβολική φωταγώγηση του ρολογιού της Νεάπολης

Με μια σειρά εντυπωσιακών αλλά και ουσιαστικών δράσεων, ο δήμος συμμετείχε στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Ολόκληρο τον Οκτώβρη, μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη της πάθησης, με εκδηλώσεις συμμετοχής και ενημέρωσης, στελέχη και υπηρεσίες του δήμου ευαισθητοποίησαν χιλιάδες πολίτες -κυρίως γυναίκες- προτρέποντας τους να κάνουν το κάτι παραπάνω για τον εαυτό τους.


«Η κοινωνική μας ευαισθησία και η προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ως τον μόνο φορέα ικανό για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, είναι οι δωρεάν εξετάσεις που διοργανώνουμε αλλά κυρίως, η προσπάθεια για την αγορά και λειτουργία ειδικού ακτινολογικού εξοπλισμού (μαστογράφος) για τη διάγνωση της πάθησης. Σε αυτόν τον τομέα, σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Με επικεφαλής τον ίδιο, ο δήμος συμμετείχε στο 10ο Sail for pink που διοργάνωσε ο σύλλογος ‘Άλμα ζωής’ στις 9 του μήνα, στην περιοχή του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με σύνθημα ‘Η πρόληψη σώζει’. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, στελέχη κοινωνικών και διοικητικών υπηρεσιών, εκατοντάδες μέλη συλλόγων και οργανώσεων, συμμετείχαν στην εκδήλωση.


Η πράξη μετράει


Όσον αφορά όμως στις πράξεις, εκεί όπου είναι η ουσία, ο δήμος σε συνεργασία με το ‘Άλμα ζωής’ πραγματοποίησε δωρεάν μαστολογικούς ελέγχους σε δύο διήμερα (17-18 και 24-25 Οκτωβρίου) στο Β΄ ΚΑΠΗ Συκεών. «Η κοινωνική πολιτική του δήμου είναι εστιασμένη στον άνθρωπο, στον συνάνθρωπο και κυρίως, σε αυτόν που χρειάζεται στήριξη και συμπαράσταση. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι γυναίκες ασθενείς χρειάζονται συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, όταν έχουν την ατυχία να υποστούν τις συνέπειες του καρκίνου του μαστού. Και σε αυτόν τον τομέα, οι υπηρεσίες της αντιδημαρχίας και του δήμου έκαναν πολλά και θα κάνουν ακόμη περισσότερα. Όμως, έχει τεράστια σημασία η σωστή ενημέρωση, η κινητοποίηση, η έγκαιρη διάγνωση και η στήριξη. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας ήταν να εξεταστούν συνολικά περισσότερες από 70 γυναίκες στις τέσσερις ημέρες διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων. Όλες άνω των 35 ετών, απλοί πολίτες, εργαζόμενες σε δομές, είτε μέλη των ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, σε συνεργασία με τον σύλλογο ‘Άλμα ζωής’. Εννέα ανασφάλιστες γυναίκες, εξετάστηκαν μέσω του κοινωνικού μας φαρμακείου σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό σωματείο ‘Νέα ελπίδα Θεσσαλονίκης’» τόνισε η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου.


Στις 21 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε διπλή δράση : με τη συμμετοχή των ΚΔΑΠ/ΜΕΑ Νεάπολης στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), έγινε εκστρατεία ενημέρωσης γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Το ίδιο ακριβώς, την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ΚΔΑΠ/ΜΕΑ Συκεών και τον σύλλογο φίλων ΑΜΕΑ «αλλάΖΩ» στο σιντριβάνι επί της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου με Ειρήνης στη δημοτική ενότητα Πεύκων.


Το μήνυμα στάλθηκε


Εντυπωσιακή ήταν η τελετή φωταγώγησης σε χρώμα ροζ του ρολογιού της Νεάπολης στην πλατεία Ειρήνης στις 25 Οκτωβρίου. Ανήμερα του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα σημεία της περιοχής, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η φωταγώγηση του ρολογιού είχε συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Εκατοντάδες πολίτες, στην πλειονότητα τους γυναίκες, είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με μουσική, την οποία επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ομάδα Dj’s με οργανωτή τον Γιώργο Ασημόπουλο. Μεταξύ των παρόντων, μέλη των ΚΔΑΠ/ΜΕΑ και από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η ενημέρωση μέσω φυλλαδίων και παρουσίασης έγινε από στελέχη του κοινωνικού παντοπωλείου για το πιο ουσιαστικό : ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος είναι το παν για τον καρκίνο του μαστού.


Παρόντες στη συμβολική τελετή ήταν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, οι αντιδήμαρχοι κοινωνικής πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και τεχνικών υπηρεσιών Στέλιος Γκατζές και ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός. Η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και Συκεών Ρένα Αυγερινού, οι τοπικοί σύμβουλοι Γιώργος Βουκουρεσλής, Σούλα Ωραιοπούλου και Νικολέτα Κανίδου. Παρών ήταν και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

Φωτογραφίες