Μια πρωτοποριακή μονάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ «γεννιέται» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μια πρωτοποριακή μονάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ «γεννιέται» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών…

24 Οκτωβρίου 2022

Μια πρωτοποριακή μονάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ «γεννιέται» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών…

Ειδική συνάντηση-σύσκεψη για την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής προμελέτης του «Πρότυπου Κέντρου Πρόληψης Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών»

Σίμος Δανιηλίδης: Με ευαισθησία και αποφασιστικότητα προχωρούμε στις μελέτες για το πρώτο στην Ελλάδα δημοτικό Κέντρο για την πρόληψη και υποστήριξη των συνανθρώπων μας με Alzheimer και άνοια

Με τις εικόνες της αισθητικής και λειτουργικότητας του κτηρίου να κλέβουν τις εντυπώσεις κατά την ειδική συνάντηση-σύσκεψη, όπου έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση των σχεδίων της αρχιτεκτονικής προμελέτης, εξελίσσεται η μεγάλη πρωτοβουλία-παρέμβαση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την πρόληψη και την υποστήριξη των ασθενών της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer) και συγγενών διαταραχών.


Πρόκειται για το «Πρότυπο Κέντρο Πρόληψης Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών» που θα κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης 2.500 τ.μ. στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στα όρια της Δ.Ε. Πεύκων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ποιοτικού και σύγχρονου κτηριακού περιβάλλοντος, με τον σχεδιασμό να εκπονείται με έμφαση στο πράσινο, στο φως και στα χρώματα.


Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καταγράψει και να επιβεβαιώσει την ευαισθησία της δημοτικής Αρχής απέναντι στη νόσο Alzheimer, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως η επιδημία του 21ου αιώνα, πλήττοντας με ραγδαία εξάπλωση άτομα από 65 ετών και πάνω. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας εκλείπουν ειδικές και σύγχρονες μονάδες-κέντρα για την υποστήριξη των ασθενών και την πρόληψη της νόσου, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, σε στενή συνεργασία με την πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, και καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, προωθεί την κατασκευή του Κέντρου.


«Δεν είναι η πρώτη φορά που ως δήμος θα σκύψουμε με ευαισθησία πάνω από ένα κοινωνικό πρόβλημα για να συμμετάσχουμε στη λύση του. Και σε αυτό το σημείο ο δήμος μας αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο του και στην πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα. Με ευαισθησία και αποφασιστικότητα προχωρούμε στις προμελέτες για το Κέντρο το οποίο θα είναι το πρώτο σε επίπεδο δήμων στην Ελλάδα για την πρωτοβάθμια φροντίδα και υποστήριξη ανθρώπων με Alzheimer και άνοια», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Όπως αναφέρει, «σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της προμελέτης, την οποία κάνουμε 100% με πόρους του δήμου, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer και την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή της κυρίας Τσολάκη».


«Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από τη νόσο του Alzheimer και δυστυχώς δεν το πρόλαβαν. Ευελπιστούμε, δε, ότι θα είμαστε έτοιμοι αρχές του επόμενου έτους να το υποβάλουμε για χρηματοδότηση», υπογραμμίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, συγχαίροντας τους μελετητές για τα σχέδια της προμελέτης που παρουσίασαν, την εταιρεία ΜΑΘ ΑΕ - ΑΟΤΑ, καθώς και τα στελέχη της Τ.Υ. του δήμου για τη σημαντική συμβολή τους στην προσπάθεια. Ιδιαίτερα, δε, συγχαίρει και ευχαριστεί την κα. Τσολάκη για την πολύτιμη συνδρομή της καθώς, όπως είπε, «ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις της, ως κατ’ εξοχήν ειδικού επιστήμονα, για την πληρότητα του σχεδιασμού έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τις οποίες κατασκευαστεί».


Συνάντηση-σύσκεψη


Το μεγάλο και κρίσιμο έργο βρίσκεται στη φάση της αρχιτεκτονικής προμελέτης, την οποία εκπονεί η εταιρία μελετών «ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.», υπό την ευθύνη της ΜΑΘ ΑΕ - ΑΟΤΑ «Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», με την συνεργασία και επόπτευση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Στο πλαίσιο της προώθησης και εξέλιξης του έργου, πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση-σύσκεψη κατά την οποία έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής προμελέτης από την ομάδα των υπευθύνων της μελέτης («Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.» και «Κουλουκούρης & Συνεργάτες Ε.Ε.»). Αυτή έγινε την περασμένη Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, στον χώρο του Οικοτροφείου για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» (Νικολάου Πλαστήρα 65, στον δρόμο προς Πυλαία), και στην οποία παραβρέθηκαν:


• η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, και Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη,

• ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης,

• ο αναπλ. προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παναγιώτης Αγγελοχωρίτης,

• η αρχιτέκτονας μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών Φεδώρα Κανελλή,

• ο ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Δημαρέλος,

• ο γενικός διευθυντής της ΜΑΘ ΑΕ - ΑΟΤΑ «Αναπτυξιακής ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» Λάζαρος Παναγιωτίδης και

• ο προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της εταιρείας ΜΑΘ ΑΕ - ΑΟΤΑ «Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» Ιωακείμ Κανδυλιάρης,

• οι αρχιτέκτονες μηχανικοί και εκπρόσωποι της εταιρίας μελετών «ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» Αλέξανδρος Κουλουκούρης και Στέφανος Αργυρίου.

Φωτογραφίες