Η προσφορά των ΚΑΠΗ στην υγεία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η προσφορά των ΚΑΠΗ στην υγεία

20 Οκτωβρίου 2022

Η προσφορά των ΚΑΠΗ στην υγεία

Αγιασμός στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών

♦ Τα κέντρα ως ομπρέλα προστασίας των ηλικιωμένων ♦ Η κοινωνική πολιτική του δήμου προς την τρίτη ηλικία

Με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών και μελών, έγινε ο αγιασμός στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών, που σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου λειτουργίας του. Μια τελετή, που δεν είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του covid-19, έγινε αποδεκτή με χαρά από τους παριστάμενους.


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης δεν παρέστη διότι ήταν στο Υπ. Υγείας σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την ηγεσία της ΚΕΔΕ. Θέμα της συνάντησης ήταν η μεταφορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κτίριο της οδού Επταπυργίου ως Δημοτικό Διαγνωστικό Κέντρο, το πρώτο στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά.


«Μετά από τρία σχεδόν χρόνια, ξεκινήσαμε και πάλι δειλά-δειλά το καλοκαίρι τις δραστηριότητες στα ΚΑΠΗ και η συμμετοχή των μελών έδειξε την αξία των Κέντρων. Δεν είναι, όμως, μόνο οι εκδρομές και τα προγράμματα χορού και γυμναστικής. Η αξία των Κέντρων είναι οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν, είτε μέσω των γιατρών, είτε μέσω των ΚΗΦΗ, είτε μέσω του προγράμματος ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’. Συνεχίζουμε να δίνουμε αγώνα έτσι ώστε τα δημοτικά ιατρεία να πάρουν πιστοποίηση, και μάλιστα, το καινούριο 8όροφο κτίριο του δήμου στην οδό Επταπυργίου, να γίνει το πρώτο στην Ελλάδα Δημοτικό Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο. Αυτός είναι ο λόγος της απουσίας του δημάρχου, που συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την ΚΕΔΕ, σε μια προσπάθεια για την ίδρυση του πρώτου στη χώρα Δημοτικού Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου. Πρακτικά, μέσω της συμβασιοποίησης με τον ΕΟΠΠΥ, ο κάθε δημότης θα παίρνει το παραπεμπτικό του για εξετάσεις, θα τις κάνει και δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’, γνωρίζετε πως λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι μισοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος. Εμείς προσπαθούμε να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και μάλιστα, θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο μας», τόνισε η Κατερίνα Τσουκαλά.


Σε θέματα χρηστικά και καθημερινά αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Δημοτικών Κέντρων Προστασίας Ηλικιωμένων Αρίστος Γαλανός. «Υπάρχει πληθώρα δυνατοτήτων που μπορεί ο καθένας να εκμεταλλευθεί με την ενεργοποίηση της κάρτας-μέλους. Τα ΚΑΠΗ μπορούν να σας εξασφαλίσουν εξετάσεις από τους γιατρούς των Κέντρων και εγγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παραπεμπτικά εξετάσεων, συνταγές φαρμάκων και μοριακό τεστ covid μόνο με 20 ευρώ καθώς υπάρχει ειδική συμφωνία του δήμου με μικροβιολογικό κέντρο. Οι παροχές του ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’ και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι δεδομένες. Θέλω, όμως, να επαναλάβω ένα πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό και σοβαρό: σε κανένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου δεν επιτρέπεται η παρουσία ανεμβολίαστων. Έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα από αυτό το θέμα, αλλά επειδή είναι νόμος, εμείς δεν μπορούμε να τον παραβαίνουμε», κατέληξε ο Αρίστος Γαλανός.


Στον αγιασμό ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας) και Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας), ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καγιαμπίνη. Επίσης, η αντιπρόεδρος του ΔΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, η πρόεδρος της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ρένα Αυγερινού και οι τοπικές σύμβουλοι Αθηνά Παπαδοπούλου, Σούλα Ωραιοπούλου και Νικολέτα Κανίδου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΙΑΣΜΩΝ ΚΑΠΗ:

-Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 - 17.00΄ - Πεύκων (Ειρήνης 19)

-Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 - 17.30΄ - Α΄ Συκεών (Καυκάσου 66)


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

Η κορωνίδα των φετινών εκδηλώσεων είναι τα εγκαίνια των ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας (Πανεπιστημίου 2), που θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι.


Το ιστορικό κτίριο που αναπαλαιώθηκε και ανακαινίστηκε, διαθέτει δυο ιατρεία και φυσικοθεραπευτήριο, αίθουσα αναμονής και γραφεία κοινωνικής λειτουργού, ενώ στεγάζει και την Υπηρεσία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο περιβάλλον χώρος αναπλάστηκε ενώ ο προϋπολογισμός των 382.000 ευρώ καλύφθηκε από το ταμείο του δήμου.

Φωτογραφίες