Πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα»

1 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνα»

Νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, στους χώρους των κινητοποιήσεων

♦ Υπό το χειροκρότημα των απεργών η ανάγνωση του χθεσινοβραδινού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου και η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των απεργών-δημοτών του δήμου ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι τη τελική δικαίωσή τους

Με κλιμάκωση των πρωτοβουλιών στήριξης των απεργών και απολυμένων εργατών της οινοποιίας «Μαλαματίνα», ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κινητοποίηση για την ακύρωση των δραματικών αποφάσεων που έλαβε η εταιρία με πρόσχημα την «εξυγίανσή» της.


Μετά την πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στους χώρους των εργοστασίων προχθές Τρίτη, σήμερα το πρωί νέα διευρυμένη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, επισκέφθηκε τους απεργούς εκδηλώνοντας εκ νέου τη συμπαράσταση του δήμου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων) και Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας και Πολεοδομίας), η δημοτική σύμβουλος, και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Σοφία Ανδριανίδου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαράλαμπος Βέλλης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ρένα Αυγερινού και της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.


Στους χώρους του εργοστασίου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επέδωσε το ψήφισμα συμπαράστασης που εγκρίθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31.8.2022), και το οποίο αναγνώστηκε από μικροφώνου υπό το θερμό χειροκρότημα των απεργών. Ωστόσο, η προσπάθεια του δημάρχου και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρη Κυπριανίδη να επιδώσουν το ψήφισμα στη διοίκηση της εταιρίας απέβη άκαρπη καθώς η τελευταία δεν επέτρεψε την είσοδό τους στους χώρους του εργοστασίου.


«Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων απεργών της εταιρείας ‘‘Μαλαματίνα’’ για τα δίκαια αιτήματά τους και να καταγγείλει την αυταρχική, αδικαιολόγητη και άδικη επίθεση που δέχθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Ως αντιπροσωπεία του δήμου μας παραβρεθήκαμε σήμερα στον χώρο από νωρίς το πρωί (σ.σ.: Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022) δηλώνοντας τη συμπαράστασή μας, διανέμοντας εκατοντάδες αντίτυπα του ψηφίσματος και διαβάζοντας το μήνυμα σε ολόκληρη την απεργιακή συγκέντρωση. Σε συνεργασία με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο Χάρη Κυπριανίδη και το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τη στήριξή τους μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Να σημειωθεί ότι η εταιρεία που αγόρασε τη «Μαλαματίνα», παρότι μέσω δικαστικής απόφασης υποχρεούται να μη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, την παραβαίνει συστηματικά προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα εξυγίανσής της, προχωρώντας σε απολύσεις και μείωση των αποδοχών, με τους εργαζόμενους, δεχόμενοι κάποιες παραχωρήσεις, να διεκδικούν την υπογραφή νέας σύμβασης τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.


Το ψήφισμα


Παράλληλα, όμως, με το ψήφισμα, αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των απεργών και των οικογενειών τους που είναι δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αναλυτικά το ψήφισμα συμπαράστασης, το οποίο εγκρίθηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρει τα εξής:


«Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο οινοποιίας ‘‘Μαλαματίνα’’ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν απεργιακό αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Παράλληλα διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των 15 άδικα απολυμένων συναδέλφων τους και αντιστέκονται στις ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων που προσπαθεί να επιβάλλει η εταιρεία.

»Όλο το προηγούμενο διάστημα μάλιστα οι εργαζόμενοι έχουν επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα δεχόμενοι σοβαρές θυσίες στην προσπάθειά τους να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών συντάσσεται με τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στη ‘‘Μαλαματίνα’’ απαιτεί την άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

»Καταγγέλλει τη σημερινή (31.8.22) κυβερνητική επίθεση με ΜΑΤ, βία και χημικά ενάντια στην απεργία των εργατών στην ‘‘Μαλαματίνα’’ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του προέδρου του σωματείου και πολλών απεργών.

»Για να στηρίξουμε και έμπρακτα τις οικογένειες των απεργών που είναι δημότες στον δήμο μας δεν θα πληρώνουν Δημοτικά Τέλη, φόρους, τροφεία σε Παιδικούς Σταθμούς. Θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού.

»Ενισχύουμε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του σωματείου (ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513) και συγκεντρώνουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

»Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στο Ν. Θεσσαλονίκης που κήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου».


Φωτογραφίες