Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έμπρακτα στο πλευρό του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έμπρακτα στο πλευρό του δήμου Νεάπολης-Συκεών

5 Απριλίου 2022

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έμπρακτα στο πλευρό του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ενίσχυση του Σχολείου Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στους πρόσφυγες και μετανάστες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό

♦ ΥΑΠ: Θα στηρίξουμε τον δήμο και με άλλες δράσεις ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Πιέστε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

Το μεγάλο έργο και τις δράσεις που αναπτύσσονται για την φιλοξενία και την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία ήρθε να αναδείξει μια συμβολική κίνηση της Ύπατης Αρμοστείς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δηλώνοντας έμπρακτα την αναγνώριση και την υποστήριξή της στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.


Δύο μήνες μετά την επίσκεψη της νέας εκπροσώπου της ΥΑΠ στην Ελλάδα, της κας. Μαρίας Κλάρας Μάρτιν, και τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, κατά την οποία χαρακτήρισε τον δήμο ως «μοντέλο ενταξιακής πολιτικής των προσφύγων», σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αρμοστείας η οποία παρέδωσε στον δήμαρχο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (Η/Υ, προτζέκτορας) για τις ανάγκες του Σχολείου Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Την ΥΑΠ εκπροσώπησε η επικεφαλής του Γραφείου της ΥΑΠ στη Θεσσαλονίκη Ερασμία Ρωμανά, ενώ η παράδοση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού έγινε παρουσία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρως Βασσάρα, της καθηγήτριας-εκπαιδευτικού του Σχολείου Μάρθας Γαλατοπούλου και της ειδικής συνεργάτιδας της ΥΑΠ στη Θεσσαλονίκη σε θέματα ένταξης προσφύγων και υποστήριξης δήμων Δώρας Κοκοζίδου.


«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στηρίζει τον δήμο Νεάπολης-Συκεών στις προσπάθειές του για την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, και μάλιστα χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Σχολείου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας. Και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να στηρίξουμε με κάποιο υλικό-τεχνικό εξοπλισμό για να βοηθήσουμε τα μαθήματα και να εκτυλίσσονται πληρέστερα στις τάξεις», ανέφερε η κα. Ρωμανά.


Νέα συνάντηση στήριξης


Όπως τόνισε, «είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζονται δήμοι οι οποίοι επιτελούν αυτό το έργο και είναι φιλικά προσκείμενοι στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία. Και φυσικά όπως είναι αυτός ο δήμος που έχει επιδείξει τη στάση από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα το 2015 και μετά, και μέσα από όλες τις ενέργειες αποδεικνύει αυτό το έργο. Και η ΥΑΠ είναι σε πολύ στενή συνεργασία με τον δήμο αυτόν και φυσικά θα στηρίξουμε και άλλες δράσεις του όταν αφορά την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα».


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τόνισε για μια ακόμη φορά την «ανάγκη όχι μόνο να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων στα διαμερίσματα στους αστικούς ιστούς στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που η κυβέρνηση αδικαιολόγητα αποφάσισε να καταργήσει, αλλά να το διευρύνει με νέες ενοικιάσεις για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων από την Ουκρανία». Μάλιστα ο δήμαρχος για μια ακόμη φορά ζήτησε από την ΥΑΠ να ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση προς την κυβέρνηση και όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, καθώς «το πρόγραμμα αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για την φιλοξενία προσφύγων υπό ανθρώπινες συνθήκες στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί φραγμό στην ανάπτυξη ξενοφοβικών, ρατσιστικών και φασιστικών καταστάσεων καθώς οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες με αγάπη και συνυπάρχουν αρμονικά με αυτούς».


Από την πλευρά της η κα. Ρωμανά εξέφρασε τη σύμφωνη άποψη του φορέα που εκπροσωπεί και ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ προανήγγειλε νέα συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με στόχο την προώθηση δράσεων και συνεργασιών για τη στήριξη των πολύπλευρων δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιεί.

Φωτογραφίες