Τα πρόσωπα πίσω από τα προσωπεία αποκαλύφθηκαν

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τα πρόσωπα πίσω από τα προσωπεία αποκαλύφθηκαν

7 Απριλίου 2022

Τα πρόσωπα πίσω από τα προσωπεία αποκαλύφθηκαν

Θερμή ανταπόκριση και συμμετοχή των μαθητών στην παρέμβαση της «Πυξίδας» στο 1ο ΓΕΛ Νεάπολης

Για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πρόληψης σχολικού εκφοβισμού που υλοποιήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στα πέντε τμήματα της Α΄ Λυκείου του 1ου Γενικού Λυκείου Νεάπολης.


Το αίτημα για την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού υποβλήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» από το Διευθυντή του σχολείου και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών, οι οποίοι και παρακολούθησαν τη σχετική διαδικτυακή εκπαίδευση που υλοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2021.


Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας κατά τους πρώτους μήνες του 2022 προγραμματίστηκαν για το μήνα Μάρτιο δίωρες διά ζώσης παρεμβάσεις ανά τμήμα, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά οι εκπαιδευτικοί που είχαν παρακολουθήσει το αντίστοιχο διαδικτυακό σεμινάριο.


Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων αυτών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν ένα περιστατικό εκφοβισμού, να σκιαγραφήσουν τους εμπλεκόμενους ρόλους, να κατανοήσουν τα συναισθηματικά κίνητρα και τις ανάγκες τους και να προτείνουν τρόπους διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων στη σχολική ζωή.


Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν οι μαθητές σχετικά με τη διενέργεια των δράσεων αυτών, οι οποίες τους έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ομαδική βιωματική άσκηση, και μάλιστα μετά από δύο χρόνια τηλεδιασκέψεων και της συνεπακόλουθης έλλειψης φυσικής επαφής με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.


«Τα πρόσωπα πίσω από τα προσωπεία» ήταν η βασική δραστηριότητα που υλοποιήθηκε, καθώς οι μαθητές κλήθηκαν να ταυτοποιήσουν τα πραγματικά συναισθήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων («τα πρόσωπα») που κρύβονται πίσω από τους ρόλους του «θύτη» και του «θύματος» («τα προσωπεία») σε μια σκηνή εκφοβισμού, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τον ενεργό ρόλο που όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να έχουν προκειμένου να προληφθούν τέτοιου τύπου περιστατικά στο σχολείο.


Οι παρεμβάσεις στα τμήματα των μαθητών της Α΄ Λυκείου συντονίστηκαν από τη Χρυσάνθη Κολύβα, κλινική ψυχολόγο, στέλεχος της «Πυξίδας», και τη Μαρία Κασσεροπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια ψυχολογίας, εκπαιδευόμενη στο Κέντρο Πρόληψης. Το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου, με μια δραστηριότητα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Α΄ Λυκείου.

Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΑ