Αυτό το αίμα ζητάει δικαίωση!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αυτό το αίμα ζητάει δικαίωση!

2 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτό το αίμα ζητάει δικαίωση!

Χορτιάτης, 2 Σεπτεμβρίου 1944: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

♦ 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και τη σφαγή 149 ανθρώπων, ο εφιάλτης παραμένει…. ♦ Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και σήμερα

Αυτό το αίμα ακόμα δεν βρήκε δικαίωση. Πέρασαν 78 χρόνια από τη σφαγή των αθώων του Χορτιάτη κι ακόμα, τίποτα. Άντρες, γυναίκες και παιδιά κάηκαν ζωντανοί, γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν και εκτελέστηκαν, άλλοι πυροβολήθηκαν ή μαχαιρώθηκαν στους δρόμους αλλά και έξω από το χωριό. Από τους 149 νεκρούς, οι 109 ήταν κορίτσια και γυναίκες. Και για όλα αυτά, η δίκη και η εκτέλεση του επικεφαλής των αντρών της Βέρμαχτ Φρίτς Σούμπερτ, είναι απλά ένα τίποτα.


Το μαύρο βιβλίο της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, έχει πολλές σελίδες. Μια από τις χειρότερες γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στον Χορτιάτη. Πέρασαν 78 χρόνια αλλά η δικαίωση δεν ήρθε ποτέ. Δικαίωση, που μόνο από το γερμανικό κράτος μπορεί να δοθεί.


«Η ψυχή του τόπου αυτού και η μνήμη των ανθρώπων του είναι σημαδεμένη για πάντα. Οι ναζί, μαζί με τους δοσίλογους συνεργάτες και τους προδότες ταγματασφαλίτες, εγκλημάτισαν κατά αθώων σε βαθμό βαρβαρότητας. Το αίμα 149 καμένων ανθρώπων πρέπει να δικαιωθεί και ο τρόπος είναι μόνο ένας: δημόσια συγγνώμη από το γερμανικό κράτος, επιστροφή του κατοχικού δανείου, συνεχής απαίτηση αποζημιώσεων και καταβολή όλων των οφειλών για ηθικούς λόγους. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη σαν σήμερα, το 1944, δεν είναι μια απλή επέτειος μνήμης. Είναι το βήμα από το οποίο ανανεώνουμε την πίστη και τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα υπέρ της ειρήνης και της φιλικής συνεργασίας των κρατών προς όφελος των λαών.


»Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται σε πολλά μέρη του πλανήτη, αλλά και κοντά μας, από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο εκεί. Όσοι αφουγκράζονται καλά, ακούν τα τύμπανα στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία με τη Γενοκτονία του Κουρδικού λαού ακόμη και μέσα στο έδαφος της Συρίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αλλού. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε από εδώ, το ίδιο που επαναλαμβάνω από το 1979, είναι ένα: ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά φασισμός, παγκόσμια ειρήνη και τίποτε άλλο. Για το αίμα των ηρώων και μαρτύρων, για το μέλλον και τις επόμενες γενιές Ελλήνων», ανέφερε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Στην τελετή που οργάνωσε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Σίμος Δανιηλίδης συνοδευόταν από τον τοπικό σύμβουλο Πεύκων Βασίλη Πολιτσίνο και τον Μηνά Στιντσιούδη, μέλος της διοικούσας δημοτικής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση-Σίμος Δανιηλίδης».

Φωτογραφίες