«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Συνέχεια με Σαβίνα Γιαννάτου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Συνέχεια με Σαβίνα Γιαννάτου

6 Σεπτεμβρίου 2022

«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2022»: Συνέχεια με Σαβίνα Γιαννάτου

Στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, μεταφέρονται από σήμερα οι εκδηλώσεις

Με πλούσιο πρόγραμμα ανοίγει και η Παιδική Σκηνή

Στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, μεταφέρονται από σήμερα οι εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας 2022», που διοργανώνει για 23η χρονιά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και με την υποστήριξη-χορηγία φέτος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.


Τη σκυτάλη των συναυλιών παίρνουν σήμερα η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Vidam από τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα στον παρακείμενο εκθεσιακό χώρο θα εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) η μεγάλη έκθεση για τα «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή-Ιχνηλατώντας την Ιστορία», που περιλαμβάνει καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, εφημερίδες από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο επόμενων ημερών έχει ως εξής:


ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022 - Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.


• Συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico,

και τους VIDAM (Βουλγαρία)

-Βασισμένοι στην παράδοση, κυρίως της Μεσογείου, η Σαβίνα Γιαννάτου και το μουσικό σύνολο Primavera en Salonico καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ήχου, μέσα από το συνδυασμό της Ανατολής και της Δύσης, του σύγχρονου και του παραδοσιακού καθώς και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και των Βαλκανίων ξεδιπλώνεται και αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες «αναγνώσεις» της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα υφαίνουν ένα πολυποίκιλο μουσικό χαλί, μία γοητευτική μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη θάλασσα των πολιτισμών.

-Οι Vidam αποτελούν τους πιο γνωστούς εκφραστές της βουλγάρικης και γενικότερα της βαλκανικής έθνικ μουσικής σκηνής. H Darina Zlatkova υπήρξε η φωνή του συγκροτήματος «Irfan» γνωστού και ως βαλκανικού «Dead Can Dance». Ο Peter Todorov, είναι ένας μουσικός πολυπράγμων με έμφαση στην έθνικ και στα κρουστά. Η Hristina Beleva θεωρείται τοπ στη χώρα της στη χρήση του παραδοσιακού οργάνου gadulka αλλά και στην προσήλωσή της στη λαογραφική παράδοση της Βουλγαρίας. Ο Petar Milanov γνωστό μέλος των DFA «Philip Kutev», ερμηνευτής στο άλμπουμ «Buchimish», που συνέθεσε ο Petar Dundakov για το σχήμα «The Mystery of the Bulgarian Voices».


ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022


• Συναυλία της Juliana Pasha (Αλβανία)

• Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, 9 μ.μ.

-Η Juliana Pasha είναι από τις πιο γνωστές Αλβανίδες τραγουδίστριες. Φοίτησε στην Ακαδημία Τεχνών μουσικολογία και αμέσως ξεκίνησε να συμμετέχει σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τραγουδιού. Έγινε γρήγορα γνωστή για τις εξαιρετικές ερμηνευτικές και φωνητικές της δυνατότητες κερδίζοντας διάφορα βραβεία. Το 2010 εκπροσώπησε την Αλβανία στο φεστιβάλ της Eurovision με το τραγούδι «It’s All About You».

Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή στο έργο της Hanna (PH), - blood vengeance - οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της παράδοσης της εκδίκησης αίματος στην Αλβανία. Την Juliana Pasha συνοδεύουν οι: Altin Llakaj - Κιθάρα, Gazmend Neziri - Κλαρίνο & Σαξόφωνο, Eltion Pasha - πλήκτρα, Erald Llakaj - Μπάσο, Gentian Cara - Τύμπανα, Rea Nuhu - φωνητικά.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν θα μπορούσε να μην φροντίσει και για τα μικρά παιδιά. Στον χώρο δίπλα από το Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, από τις 6 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, από τις 7-9 μ.μ., τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα πάντα: εργαστήρια χειροτεχνίας βασισμένα σε έργα του Βαν Γκογκ, το εργαστήριο του ξυλουργού Τζεπέτο, αφήγηση παραμυθιών από το «Χαμόγελο του Παιδιού», αγώνες ρομποτικής πάλης, ακροβατικά από την ομάδα Kirko.

Κούκλες από κουμπιά και κομμάτια ύφασμα, πηλοπλαστική, παιχνίδια παζλ αντίληψης και ταχύτητας. Κόμικς, δημιουργίες μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευές ρομποτικής, και κάθε βράδυ στις 9 μ.μ., παιδικές παραστάσεις,τσίρκο, μουσικά παραμύθια και φυσικά «Ο Καραγκιόζης γιατρός». Αναλυτικά:


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

► ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / 7 μ.μ.-9 μ.μ.

• «Το κύμα του Χακουσάι»: Εργαστήριο ζωγραφικής από το Εργαστήρι Τέχνης ArtFactory. Με έμπνευση το έργο του Ιάπωνα χαράκτη, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με τέμπερες και με την τεχνική του stencil τα δικά τους κύματα.

• Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από την ομάδα JINX. Κατασκευάζουμε πάνινα ζωάκια, καλοκαιρινά μοτίβα, ήρωες παραμυθιών από υλικά συμβατά προς τα παιδιά.

• Δημιουργίες με πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά από τον σύλλογο Μορφογέννεσις.

• Εργαστήρι παιδαγωγικού τσίρκο για παιδιά προσχολικής ηλικίας από την ομάδα Μονόκυκλο.

• Παιχνίδια περιπέτειας από το 6ο σύστημα προσκόπων Νεάπολης.

► ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - 9 μ.μ.

• «Ακροβάτης σε νέες περιπέτειες»: Παράσταση τσίρκο από την ομάδα Μονόκυκλο. Τα μέλη ενός τσίρκο έχουν γίνει πιά… συνεργείο καθαρισμού. Μα για στάσου… Μήπως ήρθε η ώρα να βρεθούν νέα ταλέντα για το show ? Μήπως είναι ώρα για audition ? Ένα show που συνδυάζει θεατρικό παιχνίδι, εναέρια ακροβατικά, ζογκλερικά, παντομίμα, χορό, διάλογο και κλόουν –υπόσχεται πως θα είναι το πιο κεφάτο πάρτι της πόλης !


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

► ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ // 7 Μ.Μ.-9 Μ.Μ.

• «Μύθοι και μυθικά πλάσματα»: Εικαστικό εργαστήριο από την καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη». Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα ανακαλύψουμε μύθους και θα δημιουργήσουμε εντυπωσιακά μυθικά πλάσματα: γοργόνες και δράκους, τον Μινώταυρο, τη Μέδουσα και άλλα παράξενα πλάσματα της Ελληνικής μυθολογίας.

• «Η ρομποτική σκούπα»: Εργαστήριο οικιακής ρομποτικής με χρήση υλικών καθημερινής χρήσης από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Playstream4all. Τα παιδιά θα πειραματιστούν, θα παίξουν, θα συνεργαστούν και θα απολαύσουν τους καρπούς της δουλειάς τους, βλέποντας τις κατασκευές τους να ζωντανεύουν.

• «Παιχνίδι με χρωματιστό πηλό» από την ομάδα JINX.

• «Ας (ξανα)παίξουμε» από την ομάδα Λα λα land. Παιχνίδια στόχων, bowling, γιγάντια τρίλιζα, γιγάντιο επιτραπέζιο φιδάκι, περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για να διασκεδάσουν μαζί με τους γονείς τους.

• «Face painting» και μπαλονοκατασκευές από την ομάδα JINX.


► ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - 9 ΜΜ.

• «Ο κύριος Σοβαροφανίδης και η χώρα του γέλιου»: Μουσικό παραμύθι της Αγγελικής Καραγιώργου από το Δημοτικό ωδείο Νεάπολης-Συκεών. Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πολύ ευπρεπής και αξιοπρεπής άνθρωπος που τον έλεγαν Σοβαροφανίδη. Δεν δεχόταν ‘μύγα στο σπαθί του’ και τα έπαιρνε όλα πολύ στα σοβαρά. Μια πρωταπριλιά, οι φίλοι του σκάρωσαν μια φάρσα, την οποία την πήρε πολύ στα σοβαρά. Έτσι αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια που θα γίνει η αιτία για να αλλάξει ριζικά η ζωή του κύριου Σοβαροφανίδη…

Φωτογραφίες