Το Πάρκο Μνήμης αποκτά το Μνημείο του…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Το Πάρκο Μνήμης αποκτά το Μνημείο του…

20 Απριλίου 2022

Το Πάρκο Μνήμης αποκτά το Μνημείο του…

Πρώτη παρουσίαση των εντυπωσιακών προτάσεων του διακεκριμένου γλύπτη Γεώργιου Τσάρα στους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων του δήμου

Θα τοποθετηθεί στο πάρκο της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου και θα είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου

Με την παρουσίαση των προτάσεων για το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης Γεώργιος Τσάρας, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου βιοκλιματικού πάρκου της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου και ως Πάρκου Μνήμης.


Η παρουσίαση των συνολικά 15 προτάσεων του γλύπτη, μετά από πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, έγινε σήμερα το μεσημέρι στους εκπροσώπους των ποντιακών συλλόγων, από τους οποίους ζητήθηκε να εκφράσουν τη γνώμη τους. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Νεάπολης, και δημοτικός σύμβουλος, Τάσος Τσακιρίδης, ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης, και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Ζιγκερίδης, η εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Κατερίνα Μπίλλη και ο εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου Πεύκων «Παρχάρ» Οδυσσέας Καλταβερίδης. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στους οποίους θα γίνει επίσης η παρουσίαση των προτάσεων του γλύπτη.


Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο γλύπτης Γεώργιος Τσάρας, οι προτάσεις συνιστούν «ένα έργο που αποδίδει το μεγαλείο της ψυχικής δύναμης των ανθρώπων αυτών που ενώ ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, μπόρεσαν να ορθοποδήσουν και να αναγεννηθούν, επηρεάζοντας καθοριστικά τον Ελληνισμό και διαμορφώνοντας μια νέα Ελλάδα».


Ο Γεώργιος Τσάρας είναι γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Περισσότερα από 75 έργα του Δημόσιας Γλυπτικής βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές και Τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει αποσπάσει 29 Πανελλήνια βραβεία σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς Γλυπτικής και έχει φιλοτεχνήσει έργα ποικίλων θεμάτων, αισθητικών τεχνοτροπιών, υλικών, τεχνικών και μεγέθους. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ.


Το Πάρκο Μνήμης


Το έργο που τελικά θα επιλεγεί θα τοποθετηθεί στο νέο Πάρκο της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου, στην περιοχή της λαϊκής αγοράς Συκεών και Νεάπολης, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και οδεύει προς την παράδοσή τους στην κοινωνία.


Πρόκειται για ένα νέο βιοκλιματικό πάρκο και χώρου πρασίνου συνολικής έκτασης 1.417 τ.μ., το οποίο περικλείεται από τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και τις οδούς Ρήγα Φεραίου-Αναξαγόρα-Ναυπάκτου συνδέοντας τις Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης.


Το έργο, προϋπολογισμού 669.000 ευρώ, κατάφερε η δημοτική Αρχή να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, που αποσκοπεί στον πρασινισμό και στην αύξηση των δημόσιων χώρων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).


Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου με την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων και των δικτύων, το πάρκο πήρε την τελική του μορφή μετά τη φύτευση του χλοοτάπητα, εικόνα που απολαμβάνουν ήδη οι περίοικοι. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις φυτεύσεις των δένδρων και των φυτών, και συγκεκριμένα 50 νέων μεγάλων δένδρων, 200 θάμνων και αναρριχητικών φυτών και 100 ποωδών καλλωπιστικών φυτών.


Ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής λειτουργεί με φωτιστικά σώματα LED, όπως επίσης τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός (καθιστικά, παγκάκια, πέργκολα, μικροί κάδοι, σήμανση) καθώς και υπόγειοι κάδοι οικιακών απορριμμάτων. Επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και των οδών Ναυπάκτου, Αναξαγόρα, Κορυτσάς, Ρ. Φεραίου, δηλαδή περιμετρικά του νέου πάρκου, θα δημιουργηθούν συνολικά περισσότερες από 40 θέσεις στάθμευσης οχημάτων, μεταξύ των οποίων οι δύο για ΑμεΑ.

Φωτογραφίες