Άνοιξε η διαβούλευση για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Άνοιξε η διαβούλευση για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

11 Μαΐου 2022

Άνοιξε η διαβούλευση για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πρώτη επίσημη παρουσίαση των μελετών για τη «Νέα Πόλη» και το Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)

Σίμος Δανιηλίδης: Ριζοσπαστικές αποφάσεις για να αλλάξουμε την εικόνα του δήμου μας

Ο κύκλος της πλατιάς διαβούλευσης για δυο μεγάλα και εμβληματικά έργα-σχέδια στον δήμο Νεάπολης-Συκεών άνοιξε με την παρουσίαση των μελετών στην αντιπολίτευση, για να ακολουθήσουν οι τηλεδιαβουλεύσεις με τους φορείς και τους πολίτες.


Πρόκειται για το πρόγραμμα «Νέα Πόλη» που αφορά την ανάπλαση και αναζωογόνηση μιας μεγάλης έκτασης που αγκαλιάζει τις Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών, όπως και το πρόγραμμα ανάπλασης του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία).


Στο προσκλητήριο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ανταποκρίθηκαν χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρος Ωραιόπουλος και o δημοτικός σύμβουλος της «Πόλης Αλλιώς» Κώστας Χαραλαμπίδης, ενώ παρόντες στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νεάπολη, ήταν:


• η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά,

• οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Παρή Γενίτσαρη (Πρασίνου και Περιβάλλοντος), Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας και Διοικητικών-ΚΕΠ), Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας) και Ιωάννα Αλεξιάδου (Κοινωνικής Πολιτικής),

• οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Παιδείας Αλεξάνδρα Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας) και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης (Δευτεροβάθμιας),

• η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Αυγερινού.


Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο διευθυντής της Τ.Υ. Παναγιώτης Αγγελοχωρίτης, ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου Ειρήνη Καλάκου, ενώ την παρουσίαση έκανε η μηχανικός Εύη Τάκα.


Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, πρόκειται για τις αρχικές κατευθύνσεις για μελέτες δύο μεγάλων παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου, αλλά «το κυριότερο είναι ότι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πόλη με υψηλές προδιαγραφές για μια διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής των κατοίκων σε πολύ πυκνοδομημένες περιοχές». Ωστόσο, όπως είπε, «θα πρέπει να λάβουμε ριζοσπαστικές και τολμηρές αποφάσεις, κι αν χρειαστεί να συγκρουστούμε είτε για να απελευθερώσουμε δομημένους χώρους προκειμένου να μετατραπούν σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, είτε μετατρέποντας δρόμους σε πεζοδρόμους, φροντίζοντας για την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης».


«Στόχος των προωθούμενων παρεμβάσεών μας είναι να πρασινίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τον δήμο μας παρεμβαίνοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος, και ταυτόχρονα, αναζωογονώντας το αστικό περιβάλλον, να δημιουργήσουμε συνθήκες ευχάριστης καθημερινότητας», πρόσθεσε ο δήμαρχος, καλώντας τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις με κατάθεση προτάσεων και ιδεών, προκειμένου «οι μελέτες και τα σχέδια να εμπλουτιστούν», όπως είπε.


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές παρουσίασε διευκρινιστικές λεπτομέρειες των δυο σχεδίων αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία των μελετών, ενώ έκανε γνωστό ότι από το πρόγραμμα «Νέα Πόλη» αφαιρέθηκε το πάρκο Ρόδου και Σουλίου προκειμένου «να επισπευστούν οι διαδικασίες και ο χρόνος για την εκτέλεση του έργου καθώς αυτό βρίσκεται σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή στις Συκιές και οι ανάγκες είναι πιεστικές για την προώθησή του».


«Νέα Πόλη»


Με το προωθούμενο έργο «Νέα Πόλη» θα επιδιωχθεί μια νέα «πολιτιστική ταυτότητα» στην περιοχή συνολικής έκτασης 460 στρ.. Αυτό αποσκοπεί στην αστική αναζωογόνηση, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όμορων περιοχών των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών, συμπεριλαμβάνοντας και τον άξονα της οδού Ελ. Βενιζέλου και της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου σε μήκος 1,8 χλμ.

Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη περιοχές στη Νεάπολη περικλείονται από τις οδούς Αμασείας, Π. Τσαλδάρη, Ίμβρου, Ελ. Βενιζέλου, Ο. Πάλμε, Ρ. Φεραίου, Ελλησπόντου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θειρών, Γρ. Λαμπράκη, Γερμ. Καραβαγγέλη, Μητροπόλεως και για τη Δ.Ε. των Συκεών από τις οδούς Κομνηνών, Τριπόλεως, Σουρμενών, Ρ. Φεραίου, Ναυπάκτου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θερμοπυλών, Τυρνάβου και Κρήτης.


Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την ενίσχυση του πρασίνου και τη διαμόρφωση υπαίθριων δημόσιων χώρων, τη δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας, τη διεύρυνση, συμπλήρωση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων επιτυγχάνοντας συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών, με πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη, άνετη και ασφαλή κίνηση ΑμεΑ.


Παράλληλα προβλέπονται υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων καθώς και του υπέργειου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (υψηλής και μεσαίας τάσης, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων των οδών με σύγχρονο δίκτυο φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (LED), κατασκευή υποδομών σταθμών ηλεκτροκίνησης, εγκατάσταση ευφυών εφαρμογών (για τους σηματοδότες, σημάνσεις και τον φωτισμό των οδών), αντικατάσταση των στάσεων των λεωφορείων, ενώ επιλέγονται στοιχεία αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, φωτιστικά, κολωνάκια, πέργκολες) κατασκευασμένα από κατάλληλα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υψηλής αισθητικής.


Βασική επιδίωξη του έργου είναι η ενίσχυση του πρασίνου, διαμορφώνοντας με επιλογή κατάλληλων υλικών εδάφους ευνοϊκό μικροκλίμα, με έμφαση στην ανάπτυξη μικροτοποθεσιών πρασίνου (ενσωμάτωση υδάτινων στοιχείων, κατασκευή κήπων βροχής), που ενισχύουν την κοινωνική σύνδεση με ασφάλεια, ενώ παράλληλα επιδιώκεται και η σύνδεση αυτών με τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους αυξημένης αριθμητικά πληθυσμιακής συγκέντρωσης, αλλά και τα δημόσια κτίρια που καλύπτουν τις ανάγκες διοίκησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού, πρόνοιας, ψυχαγωγίας και άθλησης.


Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)


Σύμφωνα με το προωθούμενο σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα, το Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) προβλέπεται, μέσα από ήπιες επεμβάσεις, να μετατραπεί σε ένα αναβαθμισμένο πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιοχή ολόκληρης της πόλης.


Πρόκειται για ένα από τα πολύτιμα στολίδια του δήμου, ανεκτίμητο πνεύμονα πρασίνου και ζωτικό χώρο αθλητισμού και ψυχαγωγίας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 72 στρεμμάτων, που γίνεται καθημερινά πόλος έλξης για εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους πολίτες.


Συνοπτικά, εκτός των εργασιών συντηρήσεων και αποκαταστάσεων των υφιστάμενων υποδομών, στο έργο προβλέπονται παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης των φυτεύσεων δένδρων, θάμνων και αρωματικών φυτών, ενίσχυση της πανίδας και των ενδιαιτημάτων της, συντήρηση μονοπατιών και χάραξη νέων, συντήρηση και βελτίωση του αστικού εξοπλισμού, αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με LED και ενίσχυση του φωτισμού των νέων περιοχών, ενίσχυση του στοιχείου του νερού (λίμνη, ρυάκι, νησάκι, γέφυρα), δημιουργία θέσεων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, χωροθέτηση και εξοπλισμός για ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.


Επίσης περιλαμβάνονται η κατασκευή θεματικών κήπων -κήπων εκπαίδευσης- οργάνωση ετήσιου φεστιβάλ κηποτεχνίας, η δημιουργία τόπου περιπέτειας (φυσικός τόπος εκπαίδευσης και παιχνιδιού- natural educational playscape), η δημιουργία μικροτοποθεσιών άθλησης- εκγύμνανσης ενηλίκων με όργανα γυμναστικής, η δημιουργία μικροτοποθεσιών στάσης και καθιστικών για ξεκούραση, παιχνίδι, αναψυχή, πικ-νικ, παρατήρηση, καθώς και η εγκατάσταση εφήμερων λυόμενων κατασκευών για στέγαση μόνιμων και εποχικών εκθέσεων ή και φεστιβάλ όπως υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας, εκθέσεις τοπικής τέχνης, βιβλίου, κ.τ.λ..


Φωτογραφίες